Avtor: zunmsmihel Objavljeno: 21. 12. 2014

Številka 2

 
Praznovanje
Vsako praznovanje gre mimo nas zelo hitro. Od priprave na praznike  pa je veliko odvisno, po čem si jih bomo zapomnili.
Naši načrti lahko ustvarijo povsem drugačno vzdušje od tistega, ki ga vsiljuje okolje. Če se prepustimo toku, ki nam ga prinaša življenje vsak dan, tega ne bomo dosegli. Takrat bomo  padli pod vpljiv okolja in vsega tega, kar nam prinašajo reklame in mediji. 
Načrtno se odločimo in pripravimo družinsko praznovanje za božič, novo leto ...
Načrtujmo, kdo bo pripravil jaslice, kdo bo okrasil jelko, kdo bo pogrnil praznično mizo. V družini se skupaj dogovorite, kaj boste jedli za praznično večerjo. Dogovorite se, kdo bo odgovoren za molitev in kdaj boste šli k sveti maši. Skupaj pripravite, kaj boste počeli na božični večer, kako boste zapolnili pričakovanje novega leta itd. Ne prepustite se toku čakanja, kaj se bo zgodilo in kaj bo prinesel čas. Posebej še med prazniki bo čas čakanja in prepuščanja spontanosti največkrat prinesel slabo voljo, zagrenjenost in prepire.
Želim Vam blagoslovljene in lepo doživete praznike, ki naj vas povežejo in ne razdružijo.
 
Obvestila
Na božič ob 18 h bo v Rajnovščah blagoslov jaslic, ki jih vsako leto postavijo vaščani na sredi vasi.
 
Na štefanovo, 26. decembra 2014, bo v Stranski vasi po sveti maši blagoslov konjenikov in njihovih konj.
 
V župnijski cerkvi pri frančiškanih bo 15. tradicionalni božični koncert frančiškanskega komornega zbora in orkestra 25. decembra 2014 ob 18.45. Zborovodja:Matej Burger.
 
Božični koncert v župnijski cerkvi v Šmihelu bo v petek, 26. decembra 2014, ob 18.45. Koncert organizira Krajevnna skupnost Šmihel skupaj  s Konservatorijem za glasbo Jurija Sladkonje iz Šmihela in našo župnijo. Lepo vabljeni.
 
Z rednim veroukom začenemo po nedelji Jezusovega krsta, ki bo 11. januarja 2015. 
 
V nedeljo, 25. januarja 2015, bodo starši letošnjim birmancem izročili Sveto pismo med sveto mašo ob 10.30.
 
Oratorij 2015 bo potekal v Šmihelu od 29. junija do 5. julija 2015. 
Animatorji vabljeni, da se prijavite za sodelovanje. Informacije za prijavo dobite pri domačem župniku ali na župnijski spletni strani ali spletni strani Oratorija Novo mesto: oratorij-nm.rkc.si.
 
Župnijsko romanje na Sicilijo
Vse, ki nameravate iti na župnijsko romanje na Sicilijo, vabim, da se prijavite čim prej. Do konca januarja 2015 prijave sprejemamo le v naši župniji. S februarjem pa tudi na turistični agenciji Aritours, ko se bodo lahko prijavili romarji iz vse Slovenije. Cena petdnevnega romanja je 579 € (45 potnikov). Ob prijavi vplačate 100 € akontacije, ostalo pa se dogovorite z agencijo Aritours. Možnost odplačevanja je tudi na obroke brez obresti. Podroben program lahko dobite v župnišču ali na župnijski spletni strani www.zupnija-nm-smihel.si.
 
Nova spletna stran
Z novim letom bo začela delovati nova župnijska spletna stran. Še naprej boste lahko vsa aktualna obvestila in novice spremljali tudi preko svetovnega spleta. Naslov spletne strani bo še vedno ostal enak: www.zupnija-nm-smihel.si.
 
Obnova Križevega pota
V župnijski cerkvi je bilo do sedaj obnovljenih 5 postaj križevega pota. V zadnjem času pa so se oglasili štirje dobrotniki, ki so darovati za obnovo postaje križevega pota. V Gospodarskem svetu smo pridobili več predračunov obnove in izbrali izvajalca del. Predračun za obnovo ene postaje je 750 €. Ceni je potrebno prišteti še 22 % DDV. Restavrator je obljubil, da bodo te postaje obnovljene do postnega časa. 
Če bi še kdo želel darovati za obnovo kakšne od postaj križevega pota ali darovati le za del obnove, prosim, da to sporočite v župnišče.  
Lahko si boste izbrali konkretno postajo križevega pota, katero bomo obnovili z vašim darom. Ob tem pa bomo, s soglasjem darovalca, na zadnjo stran postaje napisali dobrotnika, ki je daroval za obnovo.
Bog poplačaj za vse vaše darove.
 
Bralci Božje besede
24. 12. 2014
18 h: Vladka in Slavko Mohorko
25. 12. 2014
0.00: Mihael Blatnik in Bernarda Hrovat
9 h: Daša in Iztok Kavšek
10.30: Tadeja in Andrej Špes
28. 12. 2014
7 h: Stanka Kotnik in Andrej Lukan
9 h: Tadeja in Miran Kolenc
10.30: Erika Lozar in Irena Brudar
4. 1. 2015
7 h: Nataša Hrovat in Mihael Blatnik
9 h: Vladka in Slavko Mohorko
10.30: Slavi in Alan Pavlič
11. 1. 2015
7 h: Darja Petkovič in Marko Berkopec
9 h: Klavdija Kavšek in Fani Pavlin
10.30: Bernarda in Marko Hrovat
 
Čiščenje in krašenje
27. 12.: Šegova ulica, hišne št. 12–121;
3. 1.: Ul. Slavka Gruma, hišne št. 1–10;
10. 1.: Ul. Slavka Gruma, hišne št. 11–40.
 
Cerkev v Stranski vasi v mesecu januarju čistijo in krasijo verniki iz Stranske vasi.