Avtor: zunmsmihel Objavljeno: 25. 12. 2014

Predavanje za starše dr. Andreja Perka

V času pred pričakovanjem Jezusovega rojstva, ko praznujemo praznik družine smo udeležili predavanja Dr. Andreja Perka v petek 19. decembra 2014 z naslovom Vloga očeta in matere v družini. Predavanje je potekalo v dvorani Zavoda Friderika I. Barage v Šmihelu. Dr. Perko je zaključil študij psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je tudi magistriral in doktoriral. Zaposlen je na Centru za socialno delo v Kamniku. Že leta vodi terapevtske skupine ljudi z različnimi problemi in stiskami po modificirani socialno-andragoški metodi Dr. Janeza Ruglja.
Tokrat je na predavanju razlagal in modeliral diskusijo o vlogi družine, vlogi matere in očeta. V sodobnem svetu se sploh ne zavedamo, kakšno pomembno vlogo ima za razvoj posameznika družina. Mnogo težav, zavor,  podzavestnih tegob izvira iz dogajanja v družini. Večina, ki imamo otroke, je bila udeleženih na mnogih predavanjih, prebrala mnogo knjig o družini in otrocih, vendar v življenju mnogokrat odreagiramo drugače, tako kot smo bili navajeni v naši primarni družini.
Kot se spreminja način življenja se spreminja tudi družina, ter vloge posameznikov v njej. V družini mora biti vloga očeta jasna, mora biti avtoriteta, ki ga žena pri vzgoji podpira in mu da veljavo. Mati pa je glavni koordinator in vogelni kamen družine. V sodobni družini pa pogosto očeta skoraj ni, ker sploh ne obstaja ali pa je »odsoten«. V takih primerih mati prevzame obe vlogi, kar ni dobro za razvoj otrok in mladostnikov. Tako imamo v Sloveniji otroke, ki se držijo staršev, »vse do tridesetega leta in še dlje«. Takšni otroci tudi kasneje niso sposobni oblikovati svojo družino.
Na predavanju smo dobili odlično popotnico k vzgoji otrok in grajenju odnosov v družini. Dr. Perko je izpostavil nekaj svojih stališč in odgovoril na veliko naših vprašanj. Kljub vsemu pa smo starši tisti, ki oblikujemo družino in skrbimo za njen razvoj.

Andrej in Jana Lukan