Avtor: zunmsmihel Objavljeno: 26. 12. 2014

Štefanovo v Stranski vasi

Sveti Štefan je prvi krščanski mučenik, ki je svojo vero moral plačati z mučeniško smrtjo, ko so ga kamenjali. Kot mučenik je prevzel zavetniško vlogo ne samo za konje, pač pa za vse domače živali. Na svetega Štefana dan so že v preteklosti blagoslovili vodo in sol. Oboje je namenjeno živini, zemlji in ljudem. V Beli Krajini to sol uporabljajo pri kolinah. Blagoslovljen kruh in sol sta dobrodošel priboljšek za konje, ki ga konjeniki dajo svojim ljubim živalim za to, da bodo zdrave in ubogljive. Da jim bodo v veselje, za delo ali za šport.
Blagoslov konj omenja prvič neki rokopis iz Triera v Nemčiji v 10. stoletju. Tudi Janez Vajkard Valvasor je v Slavi vojvodine Kranjske poročal o imenitnih procesijah konj in konjske vprege pri cerkvah na svetega Štefana dan po celotnem ozemlju Kranjske in Štajerske ter Koroške.
Kot nekdaj, je tudi danes procesija konj s konjeniki potrpežljivo  čakala na blagoslov pred cerkvijo v Stranski vasi. Letos smo imeli priložnost spremljati tudi  dve konjski vpregi. V prekrasnem sončnem dopoldnevu, ko je končno zadišalo po snegu, je blagoslov opravil gospod župnik, Igor Stepan. 20 konjenikov je s hvaležnostjo prejelo blagoslov za svoje živali. Skrbni lastniki so po njem veselo odjezdili v prekrasen dan. Ostali udeleženci blagoslova pa smo jih z užitkom spremljali, v želji, da bi se tega tradicionalnega dogodka še velikokrat udeležili.

Andreja Bartolj Bele