Avtor: zunmsmihel Objavljeno: 26. 12. 2014

Romanje v Graz

V soboto 20.decembra 2014 smo se nekateri župljani naše župnije in del otroškega zbora odpravili na župnijsko romanje v Graz pod duhovnim vodstvom župnika Igorja Stepana in v organizaciji turistične agencije Aritours.
V zgodnjih jutranjih urah smo se odpravili proti Avstriji. V Ljubljani smo sprejeli na avtobus našo vodičko in nadaljevali pot naprej.
Žal se je zaradi zastoja na avtocesti (prometna nesreča) naša pot kar zavlekla in smo potrebovali veliko časa, da smo prispeli do vasice Bergl v bližini Riegersburga, kjer se nahaja čokoladarna Zotter. Čokoladarna Zotter je del verige pravične trgovine, ki deluje po sistemu pravično plačanega dela brez izkoriščanja delavcev. Tam smo si najprej ogledali film o pridelovanju kakava, nato pa celoten proces proizvodnje čokolade z obvezno degustacijo! Nekateri so pogledali tudi mini živaski vrt na bližnjem travniku. Polni sladkih okusov in nič več lačni, z zalogami čokolade iz trgovinice na koncu našega ogleda, smo se odpravili naprej proti romarski cerkvi na obrobju Graza.
Ta cerkev je bazilika z imenom Mariatrost (Marija tolažnica). Prelepa cerkev s prečudovitim stopniščem, ki vodi do vhoda nas je navdušila s svojo lepo notranjostjo pa tudi z zelo lepo okolico in s prečudovitim modrim nebom, ki se je razprostiralo nad vso pokrajino. Tu smo imeli tudi sveto mašo, ki so jo popestrili otroci otroškega zborčka s svojim petjem. Ostali pa smo jim pomagali, saj smo besedilo lahko poiskali v pesmaricah, ki nam jih je podarila agencija Aritours.
Naša pot se je nadaljevala v center mesta Graz, kjer smo zapustili avtobus in se peš odpravili po ulicah, ki so bile vse praznično okrašene. Med potjo smo zagledali zborček, ki je prepeval božične pesmi, godbo, ki je igrala in razne ulične pevce. Prispeli smo do dvigala, ki nas je popeljalo do utrdbe na hribu od koder je bil čudovit razgled po celem mestu. V ozadju je zahajalo sonce in pogled na vse to je bil nepozaben. Nekateri smo se kar peš odpravili nazaj na izhodišče, drugi pa z dvigalom. Prvi smo bili hitrejši in ko smo se vsi skupaj zbrali smo odšli še na ogled jaslic iz ledu, ki so se sicer zaradi takratnih višjih temperatur že malo topile, a so bile vseeno zelo lepe.
Imeli smo še nekaj časa za kuhančka in čajček, se zbrali pri Marijinem kipu in se polni čudovitih vtisov odpravili proti Novemu mestu.
Bogu hvala za prečudovit dan in za božje varstvo na poti. Hvala tudi župniku za organizacijo.
Vsem skupaj želim čim več božjega blagoslova v teh prazničnih dneh!

Anka Klemenčič

Fotografije si lahko ogledate s klikom na spodnjo fotografijo.
Oglejte si še ostale albume fotografij.