Avtor: zunmsmihel Objavljeno: 17. 06. 2015

Šmarnično romanje

V soboto, 6. junija 2015, smo farani Šmihelske in Kloštrske župnije poromali na Bled in Blejski otok. Romanje je bilo namenjeno zaključku majniške pobožnosti Mariji v čast in otroci so si ga z rednim obiskovanjem šmarnic brezplačno prislužili. Romarji smo napolnili kar štiri avtobuse ter se v spremstvu župnika Igorja Stepana, p. Krizostoma Komarja in s. Ivanke Zakrajšek odpeljali na Bled.
Ko smo prispeli, smo najprej obiskali Blejsko župnijsko cerkev sv. Martina, kjer nas je tamkajšnji župnik Janez Ferkolj, novomašnik izpred desetih let Kloštrske župnije, ki danes že peto leto uspešno službuje na Bledu, toplo sprejel in povabil k ogledu in molitvi. Tako smo združeni v eno družino v cerkvi sv. Martina imeli sveto mašo. V uvodnem nagovoru smo bili povabljeni da jo darujemo v zahvalo Bogu za vse, kar smo prejeli, svoje prošnje pa izročimo in ponesemo do cerkve Marije Kraljice na Blejskem otoku.
Cerkev sv. Martina je bila zgrajena pred 110 leti po načrtih dunajskega arhitekta. V njej je uprizorjenih več znamenitih del, kipov, tabernakljev, poslikav in fresk, ki so delo nekaterih velikih imen slovenskih mojstrov in akademikov, katere nam je g. Ferkolj natančno predstavil in opisal njihov pomen. Izvedeli smo tudi, da ime kapela, kapelica, izhaja ravno iz latinske besede za plašč, ki je znamenit za sv. Martina. Kot velika posebnost je bilo izpostavljeno, da je grb slovenske zastave prvikrat upodobljen ravno na Bledu in sicer na plašču Plečnikovega Marijinega kipa, ki stoji pred cerkvijo sv. Martina.
Po končani sveti maši smo se s pletnami in pesmijo odpravili po Blejskem jezeru do otoka. Prav posebne občutke mnogih izmed nas smo doživeli tisti, ki smo se s pletnami do otoka popeljali prvikrat v življenju. Ko je ravno v zvoniku bila ura poldne, smo s pesmijo Angel Gospodov ponesli naša srca do Marije Kraljice na otok.
Cerkvica Marijinega vnebovzetja na otoku naj bi bila po izkopaninah sodeč eden izmed prvih bogoslužnih prostorov na slovenskem, čeprav jo pisni viri prvič omenjajo veliko kasneje. Bogat pozlačen rezbarsko baročni oltar z Marijinim kipom in zvonček želja, sta nas nagovorila, da izročimo svoja bremena in prošnje Materi, saj so nas poučili, da kdor pozvoni in tako počasti Marijo, se mu izpolni želja. Kasneje smo se spustili po otoku do Marijinega kipa, v kamnito brežino vkopane kapelice Lurške Matere Božje, in s pétimi litanijami Matere Božje, tik ob jezeru, zaokrožili naše prijetno romanje.
Naš izlet smo zaključili še z ogledom razstave cvetja na Vili Bled in se hvaležni za lepo vreme in lepo preživet dan ter prejet Božji in Marijin blagoslov, odpravili nazaj proti domu.

Vladka

Za ogled galerije kliknite spodnjo fotografijo.

Oglejte si še ostale albume fotografij.