Avtor: zunmsmihel Objavljeno: 12. 07. 2015

Peš romanje na Zaplaz

V soboto 4.7. se je približno 60 romarjev peš odpravilo proti Marijinemu svetišču na Zaplazu. Po blagoslovu stolnega župnika g. Silvestera Fabijana smo se, nekaj po drugi uri zjutraj iz pred stolne cerkve v Novem mestu, odpravili na približno 32km dolgo pot Proti Zaplazu. 5 romarjev je že do Novega mesta prišlo peš iz Rosalnic pri Metliki.
Pot nas je vodila skozi Bršljin, mimo Dolenjih in Gorenjih Kamenc naprej proti Trebnjemu. Pot se je večino vila skozi travnike in gozd, del poti pa smo opravili tudi po cestah.
Na poti smo se pri vsakem križu oziroma kapelici romarji ustavili in zmolili kratko molitev. Prvi daljši postanek je bil na parkirišču na Poljanskem klancu, kjer smo že v svitu imeli zajtrk. Pot se je nadaljevala skozi Lukovek, Češnjevek, Trebnje in Račje selo, kjer je bil drugi postanek za kavico. Zadnja tretjina poti, ko je bilo že kar precej vroče, je šla skozi Mrzle Luže, Trebanjski vrh, Zagorica pri Čatežu in Čatež. Pogled na prelepo obnovljeno svetišče nam je dal še dodatnih moči, da smo zmogli zadnji vzpon do Zaplaza. Nekaj po 10 uri smo prvi romarji prispeli na naš cilj. Topel sprejem s hladno pijačo tamkajšnjega župnika in našega nekdanjega kaplana g. Marka Japelja je bil več kot dobrodošel. Zaplaški Mariji smo na oltar položili vse naše prošnje in zahvale. Ob somaševanju novomeškega dekana g. Miroslava Viranta ter g. Alojzija Brceta je mašo daroval prelat dr. Janez Grill. Slednja sta bila kot običajno tudi v tokratni romarski družbi.
Letošnje leto se je romanja udeležilo 8 faranov iz naše župnije, kar je največ do sedaj. Vsem bralcem teh vrstic velja vabilo, da se nam v naslednjem letu pridružijo.«

David Kapš