Avtor: zunmsmihel Objavljeno: 28. 09. 2015

Župnijski dan in žegnanje 2015

Za nas vernike župnije sv. Mihaela in ostale člane oltarnega občestva, ki radi zahajajo v našo cerkev, je bil v nedeljo, 27. septembra spet velik praznik – župnijsko žegnanje. Na ta dan se našemu farnemu zavetniku zahvalimo za izkazano pomoč in podporo v preteklem letu in ga prosimo še za nadaljnje varstvo in blagoslov. Prav zato ima ta praznik globok pomen za vsakega izmed nas in za celo župnijo.

Vsak, ki kaj pripomore k življenju v župniji čez leto, ima še posebno veselje tudi ob pripravljanju tega praznovanja: od članov župnijskega pastoralnega sveta, ki pripravijo organizacijski načrt že kak mesec prej, do vsakega posameznega vernika, ki ob zaključku vseh slovesnosti ob celodnevnem češčenju pride v cerkev.

Pri nedeljski sveti maši na čast našemu zavetniku je bila cerkev polna kot ob velikih cerkvenih praznikih (božič, velika noč …). Pevci so na začetku zapeli pesem na čast svetemu Mihaelu in v procesiji so g. župnik, duhovni pomočnik in skoraj vsi ministranti, ki jih ni malo, vstopili v prezbiterij. Besedno bogoslužje je bilo izbrano v čast svetemu Mihaelu in pri pridigi je g. župnik poudaril pomen župnijskega zavetnika in priprošnjika za srečno in za Boga polno življenje. Mihael nam že z imenom izraža Božjo veličino. Tudi mi se moramo truditi, da izpričujemo vero v Boga v vsakdanjem življenju, čeprav je velikokrat težko. Jezus ni izgubil upanja nad nami. Rad nas ima, takšne kot smo. In prav Jezus je tisti, ki bo ohranil Slovenijo, Evropo …

Sodelovanje pri sveti maši so pripravili veroučenci, saj je bila to hkrati tudi katehetska nedelja. Otroci so prebrali prošnje in uvode in prinesli na oltar izbrane darove. Pred Jezusa so pri tej daritvi položili svoje razvade, skrbi in vsakodnevne obveznosti. Na koncu svete maše je g. župnik blagoslovil šoloobvezne otroke in njihove šolske potrebščine, ki so jih zaradi gneče ob prazniku pustili doma.

Ob letošnjem župnijskem prazniku pa smo imeli še poseben razlog za  hvaležnost in veselje ob blagoslovu največje gospodarske pridobitve naše župnije v preteklem letu – dokončna obnova slik in okvirjev križevega pota. Ob blagoslovu je g. župnik poudaril predvsem duhovni pomen in globino podob. Povabil nas je, da bi se večkrat ustavili ob njih in hodili za trpečim Jezusom, ki je prava pot k spreobrnjenju in zveličanju.

Po sveti maši smo na vhodu dobili bogato brošuro s fotografijami dejavnosti v župniji v preteklem letu; predvsem, da se spomnimo posameznih slavij in dogodkov, da se najdemo na kakšni fotografiji in hkrati nagovorimo tiste, ki še niso, da so dobrodošli pri župnijskih aktivnostih.

Slovesnost pa ni prava, če po duhovni hrani ni tudi telesne hrane in primerne zabave. Zato smo bili vsi povabljeni na župnijsko dvorišče, kjer smo pridni fantje pripravili mize in klopi, kuhar in pomočnice pa kosilo. Že kar razvajeni smo, da je to dobro, okusno in za vse nasitno in tudi letos ni bilo nič drugače. Pa tudi brez tombole ne gre. Nagrad se je nabralo za vsako srečko, najlepša in najbogatejša pa je bila slika Marije, slikarja Staneta Jarma.

Osrednje praznovanje se je končalo. V torek, prav na god sv. Mihaela pa bo v naši farni cerkvi še celodnevno češčenje in slovesni zaključek, kjer se bomo Bogu še enkrat zahvalili za minulo leto in prosili farnega zavetnika za varstvo, da bo pastoralno leto, ki je pred nami, še bolj bogato in da bomo župljani radi hodili v cerkev ter svojo vero živeli in izkazovali v vsakdanjem življenju. 

Andrej Špes

Za ogled galerije kliknite spodnjo fotografijo.

Oglejte si še ostale albume fotografij.