Avtor: zunmsmihel Objavljeno: 7. 12. 2015

Številka 15

 

Sveto leto
Papež Frančišek bo na praznik Brezmadežne za vso Cerkev razglasil izredno sveto leto Božjega usmiljenja, ki bo imelo za vodilo besede Usmiljeni kot Oče. 
Cerkev daje jubileju duhovni pomen. Povabljeni smo, da to jubilejno leto sprejmemo priložnost za odvezo grehov in kazni in z odpuščanjem posredujemo usmiljenje tudi svojim bližnjim. 
Zakaj sveto leto?
Papež sam pojasnjuje, da so ga razmere v svetu nagnilo k temu, da je razglasil jubilejno leto: »Za Cerkev je to čas, da ponovno najde smisel poslanstva, ki ji ga je zaupal Gospod na velikonočni dan: biti znamenje in sredstvo Očetovega usmiljenja. Zato bo sveto leto moralo ohranjati živo željo po prepoznavanju mnogih znamenj nežnosti, ki jih Bog ponuja vsemu svetu, predvsem pa trpečim, samim in zapuščenim ter tudi tistim, ki so brez upanja, da bi jim bilo odpuščeno in bi se čutili ljubljeni od Očeta. Sveto leto, da bi v sebi močno čutili veselje nad tem, da nas je našel Jezus, ki je kot Dobri pastir šel iskat nas, ker smo se izgubili. Jubilej, da bi zaznali toplino njegove ljubezni, ko si nas naloži na svoja ramena, da bi nas nesel nazaj v Očetovo hišo. Leto, v katerem bi se nas naj dotaknil Jezus Kristus in nas spremenil s svojim usmiljenjem, da bi tudi mi postali pričevalci usmiljenja. 
Zato jubilej: ker je to čas usmiljenja. Je ugoden čas, da ozdravimo rane, da se ne utrudimo srečevati tiste, ki čakajo, da bi videli in se z roko dotaknili znamenj Božje bližine, da vsem ponudimo pot odpuščanja in sprave.«
Papež za sveto leto predlaga nekaj konkretnih dejanj: spoved, romanje, molitev, izkazovanje bližine do revnih, trpečih, izključenih in vseh, ki potrebujejo znamenje nežnosti, prizadevanje za odpuščanje kri-vic in spravo, ponovno odkritje telesnih in duhovnih del usmiljenja, post, prejemanje odpustkov.

Župnijska karitas
Tudi leto 2015 je bilo za ŽK Šmihel aktivno in pestro. Bili smo pred številnimi izzivi, nalogami in priložnostmi pomagati bližnjim in pomoči potrebnim. V letošnjem letu smo med posameznike in družine razdelili povprečno 60 paketov s hrano na mesec. Hrano nam zagotavlja Škofijska Karitas. 
Poleg rednih paketov pa smo med 264 oseb razdelili še 720 kg moke, 440 kg testenin, 440 kg špagetov, 480 kg riža, 1680 l mleka ter 240 l olja, ki smo jih prejeli iz Sklada za evropsko pomoč. Kljub drugačnim napovedim iz Sklada nismo prejeli dodatnih količin. Pošiljko pričakujemo v januarju 2016. Razdeljenih pa je bilo tudi za okoli 700 kg oblačil. 
Sodelovali smo pri razpisu Škofijske Karitas glede pomoči pri nakupu šolskih potrebščin ter letovanju za starejše. Pomagali smo 18 družinam z otroki, ki so prejele bone za nakup šolskih potrebščin, ter predlagali 2 osebi, ki sta se udeležili letovanja na morju v Sončni hiši v Portorožu. V septembru smo organizirali srečanje ostarelih, bolnih in invalidov, ki se ga je udeležilo 36 udeležencev. Sodelavci smo se udeležili romanja na Trsat. Redno se izobražujemo na predavanjih, ki jih za nas organizira Škofijska Karitas. Ob tednu Karitas pa smo se nekateri prostovoljci udeležili tudi vseslovenskega srečanja na Ponikvi ter bili na dobrodelnem koncertu Klic dobrote v Celju. 
Leto dni je minilo, odkar smo vas v Oznanilih povabili, da se nam priključite kot prostovoljci v našo ŽK, vendar ni bilo nobenega odziva. Ker nas je premalo, je področje dela s starejšimi nepokrito.
Ob bližajočih božičnih in novoletnih praznikih vam sodelavci voščimo veliko duhovne topline in miru, še posebej ob ljudeh, ki potrebujejo vašo pomoč.

Janez Jerič

Obvestila
V sredo, 16. decembra 2015, začenjamo božično devetdnevnico z neposredno pripravo na božič. S pesmijo in molitvijo se bomo pripravljali na Jezusovo rojstvo. Da Bog pride k nam, je potrebno storiti samo eno stvar: odpreti svoje srce.

Spovedovanje pred božičem
Veroukarji bodo šli k sveti spovedi v tednu od 14. do 18. decembra 2015.
Za mladino bo spovedovanje pri frančiškanih v petek, 18. decembra 2015, ob 19 h.
V naši župnijski cerkvi pa bo priložnost za sveto spoved ob nedeljah med svetimi mašami ob 7 h in 10.30, pred deveto sveto mašo in pred mašo v času božične devetdnevnice.

Z namenom, da bi še bolj poglobljeno sprejemali Božjo besedo, smo na seji ŽPS sklenili, da bomo med tednom pri svetih mašah po evangeliju prebrali kratko premišljevanje o Božji besedi tistega dne, zapisano v katoliški reviji Beseda med nami.

Adventno romanje
Še vedno sprejemamo prijave za adventno romanje v Beljak, Celovec in Vrbsko jezero, ki bo v soboto, 19. decembra 2015. Odhod iz Šmihela bo ob 6.30, vrnitev pa v večernih urah. Cena romanja je 31 €. Vabljeni.

Krščevanje v mesecu decembru bo  v nedeljo, 20. decembra 2015, ob 11.30. Priprava na krst bo v Šmarjeti v sredo, 9. decembra 2015, ob 19 h.

Vabljeni na župnijsko romanje v Lurd, ki bo od 25. do 29. aprila 2016. Podroben program si preberite na: www.zupnija-nm-smihel.si. Cena romanja je 381 €. Vabljeni.

Bralci Božje besede
13. 12. 2015
7 h: Darja Petkovič in Marko Berkopec
9 h: Marija Kompan in Monja Pust
10.30: Alenka Erpič in Barbara Priselac
20. 12. 2015
7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Klavdija Kavšek in Frančiška Pavlin
10.30: Tadeja in Andrej Špes
27. 12. 2015
7 h: Stanka Kotnik in Dominik Hrovat
9 h: Daša in Iztok Kavšek
10.30: Erika Lozar in Irena Brudar

Čiščenje in krašenje župnijske cerkve:
12. 12.: Ob Težki vodi;
19. 12.: Košenice;
pred božičem: Lebanova ulica, Ulica Mirana Jarca, Šmihelska cesta, Krallova ulica.

Cerkev v Stranski vasi v mesecu decembru čistijo in krasijo verniki iz Rajnovšč.