Avtor: zunmsmihel Objavljeno: 23. 03. 2016

Številka 5

Obvestila
Veliki četrtek

Obhajamo slovesnost zadnje večerje, pri kateri je Jezus postavil dva zakramenta: sveto evharistijo in mašniško posvečenje. Oba zakramenta pričata, da je prišel na svet zato, da bi nam stregel. 
Veliki petek
Gospod, na veliki petek ti želimo reči besedo zahvale, ker nisi samo neskončno oddaljen Bog, ampak tudi človek, ki je jokal in trpel. Okrepljeni s hrano Tvojega telesa in krvi lahko vstanemo od mize zadnje večerje močni tudi za pot na Kalvarijo življenja. Hvala ti, ker si s svojim križem razsvetlil temo trpljenja in smrti ter tako v človeško usodo položil upanje.
Velika sobota
Na veliko soboto se Cerkev ustavi ob Gospodovem grobu in premišljuje njegovo trpljenje in smrt ter v molitvi pričakuje njegovo vstajenje.
Zjutraj ob 6 h bo pred cerkvijo blagoslov ognja, nato pa vabljeni, da cel dan prihajate k Božjemu grobu in molite pri Jezusu.
Seznam molitve pri božjem grobu:
10.30: Šmihel in ulice v okolici;
11.00: Stranska vas in okolica;
11.30: Irča vas in Brod;
12.00: Košenice, Jedinščica, Regrča vas;
12.30: Drska, Ul. Slavka Gruma, Šegova;
13.00: Srebrniče, Gorenje Mraševo, Vrh, Mali Podljuben, Veliki Podljuben, Petane;
13.30: Škrjanče, Boričevo.
Blagoslov velikonočnih jedil:
10.00: Srebrniče;
10.30: Vrh;
10.50: Mali Podljuben;
11.15: Veliki Podljuben;
11.45: Stranska vas;
12.15: Gornje Lakovnice;
13.30: Irča vas;
14 h, 15 h, 16 h: Šmihel - v župnijski cerkvi;
15 h: Dom starejših občanov.
Zvečer obhajamo velikonočno vigilijo, pričakovanje Jezusovega vstajenja. 
V prvem delu je slavje luči, pri katerem duhovnik v temno cerkev prinese velikonočno svečo, znamenje, da je luč premagala temo, Kristus pa smrt. S seboj prinesite sveče! V drugem delu poslušamo Božjo besedo, ki nam govori, kaj vse je Bog storil za nas. Oznanilu o Jezusovem vstajenju in slovesni aleluji sledi obnovitev krstnih obljub in evharistično bogoslužje.
Velika noč
Kristusova zmaga nad grehom in smrtjo je vir in jamstvo za naše veselje. Središče naše vere je radost vstalega Zveličarja in njegova trajna navzočnost med nami. Ob velikonočnem praznovanju vam tega želim v veliki meri! - Župnik

Božje usmiljenje
Papež Frančišek je letošnje leto posvetil Božjemu usmiljenju. Že papež Janez Pavel II. je leta 2000 proglasil blaženo s. Favstino Kowalsko za svetnico in nedeljo po veliki noči razglasil za nedeljo Božjega usmiljenja, kot je to Jezus naročil s. Favstini.
Priprave na ta praznik se začnejo z devetdnevnico Božjega usmiljenja, ki se začne na Veliki petek. Med devetdnevnico naj bi se tudi vsak dan zmolil rožni venec Božjega Usmiljenja. Namen devetdnevnice je spreobrnenje vsega sveta in da bi vsaka duša spoznala neizmerno Božje Usmiljenje.
Poleg devetdnevnice Jezus po s. Favstini še poudarja pomen tretje ure popoldan - ure Božjega Usmiljenja. Kratka molitev s. Favstine, ki jo lahko zmolimo vsak dan ob 15. uri: »O kri in voda, ki izvirata iz Jezusovega srca kot vir usmiljenja za nas, zaupam v vaju!« Priporoča pa se še molitev križevega pota. 
Prav tako nam Jezus sporoča,  naj molimo rožni venec Božjega Usmiljenja, ki ima veliko moč in je močno orožje zoper hudega duha. Če ga molimo v stiski, nam prinese rešitev iz nje, če ga molimo ob umirajočem, mu Jezus prinese olajšanje in mu ne bo sodnik, temveč Zveličar.
Povabljeni smo, da še posebno v letu Božjega Usmiljenja iščemo milost pri Jezusovem Usmiljenem srcu tudi tako, da se udeležijo devetdnevnice Božjega Usmiljenja.

V četrtek, 7. aprila 2016, ob 19.30 bo srečanje za starše letošnjih birmancev.

V sredo, 13. aprila 2016, pri večerni sv. maši začenjamo birmansko devetdnevnico.


27. 3. 2016
6.30: Darja Petkovič in Marko Berkopec
9 h: Klavdija Kavšek in Frančiška Pavlin
10.30: Tadeja in Andrej Špes
3. 4. 2016
7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Daša in Iztok Kavšek
10.30: Erika Lozar in Irena Brudar
10. 4. 2016
7 h: Dominik Hrovat in Stanka Kotnik
9 h: Tadeja in Miran Kolenc
10.30: Slavi in Alan Pavlič

Pred veliko nočjo.: Ul. Slavka Gruma, hišne št. 1-10;
2. 4.: Ul. Slavka Gruma, hišne št. 11-40;
9. 4.: Ul. Slavka Gruma, hišne št. 41-80.


Cerkev v Stranski vasi v mesecu aprilu čistijo in krasijo verniki z Rakovnika.