Avtor: zunmsmihel Objavljeno: 10. 04. 2016

Številka 6

Obvestila
Čiščenje in krašenje cerkve

Cerkev, kjer se udeležujemo svetih maš in prejemamo ostale zakramente ter molimo, je svet prostor, v katerem prebiva Bog in se verniki srečujemo z njim. Naši predniki so cerkve gradili in zanje skrbeli z veliko vero in zaupa-njem. Še danes mnogi verniki zavzeto skrbite za naše cerkve in to čutite kot dolžnost. Ena pomembnejših stvari pri tem je čiščenje in krašenje. Če bi za to vedno najeli čistilni servis, bi bili s tem povezani visoki stroški. 
Posebna zahvala gre vsem, ki počistite in okrasite cerkev, ko je na vrsti vaša ulica oz. vas. Cerkev se navadno čisti ob sobotah ob 9 h. Po dogovoru pa lahko drugi dan oz. drugo uro.
Zelo neprimeren je izgovor, ki ga nekateri izrečejo, da v cerkvi nič ne umažejo, zato ne pridejo čistit cerkve. Pajčevine navadno nihče od vernikov ne nanaša na strop, luči itd., pa jih je potrebno vseeno omesti. Prahu navadno nihče od vernikov ne posipa po kipih in oltarjih, pa ga je potrebno vseeno pobrisati. 
Za čiščenje v župnijski cerkvi pride na vrsto posamezna ulica oz. vas dvakrat v letu, v Stranski vasi nekoliko večkrat. Če vas pride čistit več, pa je delo hitro opravljeno. Tudi otroke in mladino je potrebno vzgajati za to, da je potrebno skrbeti za cerkev. Starši, če jih vi ne boste za to vzgojili, kdo jih naj?
Dragi verniki! Spodbujam vas, da se potrudite in pridete čistit cerkev takrat, ko ste na vrsti. Ni pomembno, ali si direktor, tajnica, zdravnik ali gospodinja, pred Bogom smo vsi enaki in ni sramotno vzeti v roke metlo. Navadno se ravno pri takih delih pokažeta človekova ponižnost in iskrenost.

V sredo, 13. aprila 2016, začenjamo birmansko devetdnevnico. Vsak večer bomo pri večerni sveti maši  ob 19 h prosili Svetega Duha, naj razlije obilje svojih darov našim birmancem. 

V nedeljo, 17. aprila 2016, bodo birmanci pri sveti maši ob 10.30 izpovedali vero in obnovili krstne obljube.

V torek, 19. aprila 2016, bo srečanje birmancev, njihovih staršev in botrov z g. škofom Andrejem Glavanom, ki bo letos podelil zakrament svete birme 34 birmancem in birmankam.

Slovenski škofje in Društvo katoliških pedagogov Slovenije vabijo učitelje in ostale pedagoške delavce na svetoletna romanja po slovenskih škofijah. Za novomeško škofijo bo romanje v nedeljo, 17. aprila 2016, v stolnici v Novem mestu. Vodil ga bo škof Andrej Glavan. Romarji se bodo zbrali ob 14.30 na dvorišču škofije v Novem mestu.

V soboto, 23. aprila 2016, ob 9.30 bo v Šmihelu škofijsko srečanje mladih. Odbor za mlade je skupaj z animatorji oratorija pripravil razgiban program, ki je deloma oblikovan ločeno za različne starostne skupine in vključuje pričevanja zanimivih gostov, izkušnjo skupne molitve, mladinsko sveto mašo ter koncert skupin duhovno-ritmične glasbe.

Krščevanje v mesecu aprilu bo v nedeljo, 24. aprila 2016, med sveto mašo. Priprava na krst pa bo v sredo, 20. aprila 2016, ob 20 h v Šmarjeti.

Molitev pred Najsvetejšim
V naši župniji vsak ponedeljek, četrtek in petek pol ure pred večerno sveto mašo molimo pred izpostavljenim Najsvetejšim zakramentom. Molitev zaključimo z litanijami in blagoslovom, čemur sledi sveta maša.
V ponedeljek molimo za potrebe v Cerkvi na Slovenskem, četrtkova molitev je namenjena za duhovne poklice, v petek molimo po namenu faranov.
Vabim vas, da si kdaj vzamete čas tudi za molitev pri Jezusu, ki nas čaka v cerkvi v zakramentu presvete evharistije.

Oddane svete maše:
+ Elizabeta Perašin (dar. pevci) 3 x;
za zdravje in Božje varstvo; v dober namen; + Tomo Bartelj; v zahvalo (2 x); + Jožef Bartolj (dar. farani Mirne Peči) 9 x.
Svete maše, ki so bile darovane ob pogrebu in niso zapisane med oddanimi svetimi mašami, bodo opravljene v naši župniji in bodo zapisane v razporedu svetih maš.

Darovi za cerkev:
Neimenovani: 300 €, 200 €, 100 € (3 x), 50 € (3 x). Jože Košir 30 €.
Bog poplačaj!

Bralci Božje besede:
17. 4. 2016

7 h: Nataša Hrovat in Mihael Blatnik
9 h: Vladka in Slavko Mohorko
10.30: Bernarda in Marko Hrovat
24. 4. 2016
7 h: Darja Petkovič in Marko Berkopec
9 h: Monja Pust in Marija Kompan
10.30: Zorka Hrovat in Klara Brudar
1. 5. 2016
7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan 
9 h: Marta Šuštarič in Frančiška Pavlin
10.30: Urška Klemenčič in Anamarija Brudar

Čiščenje in krašenje župnijske cerkve:
16. 4.:
starši birmancev;
pred 23. 4.: Ul. Slavka Gruma, hišne št. 82–102;
30. 4.: Aškerčeva, Nahtigalova in Vidmarjeva.

Cerkev v Stranski vasi v mesecu aprilu čistijo in krasijo verniki z Rakovnika.