Avtor: zunmsmihel Objavljeno: 23. 05. 2016

Številka 8

 

Obvestila

Slovesnost prvega svetega obhajila bomo v naši župniji obhajali v nedeljo, 29. maja 2016, ob 10.30. 33 dečkov in deklic bo prvič prejelo živega Boga. Pred tem praznikom se bomo tri dni zbirali pri večerni sveti maši in prosili za blagoslov teh otrok in njihovih družin. 
V sredo, 25. maja 2016, se s prvoobhajanci zberemo v župnijski cerkvi ob 17.45, ko bodo pristopili k prvi sveti spovedi.
V četrtek, ko je praznik Rešnjega telesa in krvi, bomo ob 19 h Jezusa počasiti v Najsvetejšem zakramentu. Tudi v petek se bomo zbrali pri sveti maši in se duhovno pripravljali na sveti dogodek.
V nedeljo se zberemo pred župniščem ob 10.15, od koder bomo  odšli v sprevodu v župnijsko cerkev.
Ob tej priložnosti se posebej za-hvaljujem vsem faranom, ki ste in še boste te otroke podpirali s svojo molitvijo. Tudi v teh dneh jih še posebej vključimo v svoje vsakodnevne molitve.

Praznovanje praznika Rešnjega Telesa in Krvi bo v četrtek, 26. junija 2016. Pri večerni sveti maši bo telovska procesija. Na veliki četrtek, ustanovni dan svete evharistije, si dogodki v morečem ozračju kalva-rijske žrtve sledijo s tako naglico, da nekako ne uspemo dovolj slovesno proslaviti postavitve tega zakramenta ljubezni. Zato Cerkev temu posveča poseben praznik. Vse farane lepo vabim k praznovanju. Otroci prinesite s seboj lističe cvetov, da jih boste med procesijo potresli pred Jezusa v podobi kruha.

27. maja v Cerkvi na Slovenskem praznujemo god mučenca bl. Alojzija Grozdeta. Osrednje praznovanje bo letos v soboto, 28. maja 2016, v romarskem središču novomeške škofije na Zaplazu, kjer so shranjene njegove relikvije. Slovesno somaševanje ob 10. uri bo vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Po sveti maši bo pred izpostavljenimi relikvijami v Grozdetovi kapeli molitev za ka-nonizacijo in litanije bl. Alojzija Grozdeta.
Letošnji god Alojzija Grozdeta bo posebej zaznamovan s svetim letom Božjega usmiljenja, saj je tudi Zaplaz s svetimi vrati kraj svetoletnega odpustka. V letu usmiljenja bomo tudi spravo v slovenskem narodu izročili v Božje usmiljene roke. Leto 2016/2017 pa je tudi 100. obletnica prikazovanj v Fatimi. Pomenljivo je, da je bl. Alojzij Grozde na svoji zadnji zemeljski poti nosil s seboj ravno podobice Fatimske Matere Božje, saj je želel širiti njena sporočila. To je bil tudi eden glavnih razlogov za njegovo mučeništvo in usmrtitev. Lepo vabljeni!

Letos obhajamo 10 let od ustanovitve novomeške škofije. Osrednje praznovanje bo v soboto, 11. junija 2016, v Športni dvorani Leona Štuklja v Novem mestu. 
Program:
9 h: molitev rožnega venca
9.30: sprejem Marijinega kipa iz Fatime in pete litanije
10 h: sveta maša
11.30: koncert združenih pevskih zborov in policijskega orkestra s solistoma Nušo Derenda in Gašperjem Rifljem.
Ker bo to praznovanje na ozemlju naše župnije, smo farani še posebej povabljeni, da se ga udeležimo v čim večjem številu.

Krščevanje v mesecu juniju bo v nedeljo, 26. junija 2016, med sveto mašo. Priprava na krst bo v sredo, 15. junija 2016, ob 20 h v Šmarjeti. Za prijavo krsta v župnišču izpolnite družinsko prijavnico, ki jo najdete na župnijski spletni stani. Ker so uradne ure v mesecu juniju, juliju in avgustu v ponedeljek in petek po večerni sveti maši, je najbolje, da me prej kontaktirate po telefonu ali na elektronski naslov.

Krsti v mesecu maju:
Lana Bračko, Ob Težki vodi;
Brina Bauk, Smrečnikova ulica;
Iza Jeralič, Dolenje Lakovnice;
Martina Hrovat, Irča vas.
Iskrene čestitke novokrščencem, njihovim staršem in botrom.

Bralci Božje besede:
29. 5. 2016
7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan 
9 h: Marta Šuštarič in Fani Pavlin
10.30: prvoobhajanci
5. 6. 2016
7 h: Dominik Hrovat in Stanka Kotnik
9 h: Monja Pust in Marija Kompan
10.30: Bernarda in Marko Hrovat
12. 6. 2016
7 h: Nataša Hrovat in Mihael Blatnik
9 h: Daša in Iztok Kavšek
10.30: Zorka Hrovat in Klara Brudar

Čiščenje župnijske cerkeve:
28. 5.:
Košenice;
4. 6.: Lebanova ulica, Ul. Mirana Jarca, Šmihelska cesta in Krallova;
11. 6.: Krajčeva ulica.

Cerkev v Stranski vasi v mesecu juniju čistijo in krasijo verniki z Stranska vasi.