Avtor: zunmsmihel Objavljeno: 14. 07. 2016

Peš romanje na Zaplaz

V soboto, 2. julija 2016 se je približno 40 romarjev peš odpravilo proti Marijinemu svetišču na Zaplazu. Po blagoslovu stolnega župnika g. Silvestera Fabijana smo se, nekaj po drugi uri zjutraj iz pred stolne cerkve v Novem mestu, odpravili na 32km dolgo pot Proti Zaplazu. Nekaj romarjev se je pridružilo tudi kasneje na krajih skozi katere nas je vodila naša pot. Šli smo skozi Bršljin, mimo Dolenjih  in Gorenjih Kamenc naprej proti Trebnjemu. Pot se je večino vila skozi travnike in gozd, del poti pa smo opravili tudi po cestah. Na poti smo se pri skoraj vsakem križu oziroma kapelici ustavili in zmolili kratko molitev. Prvi daljši postanek je bil na parkirišču na Poljanskem klancu, kjer smo pred 6 uro imeli zajtrk. Pot se je nadaljevala do Trebnjega in skozi Račje selo, kjer je bil drugi postanek za kavico. Zadnja tretjina poti, ko je sonce že kazalo svojo moč, je šla skozi Mrzle Luže, Trebanjski vrh ter Zagorico pri Čatežu . Pogled na zvonika našega romarskega svetišča nam je dal še dodatnih moči, da smo zmogli zadnji vzpon do Zaplaza. Ob 10.20 uri smo prvi romarji prispeli na naš cilj. Topel sprejem, s hladno pijačo in jedačo, tamkajšnjega župnika in našega nekdanjega kaplana g. Marka Japelja ter nekaterih svojcev romarjev, je bil več kot dobrodošel.

Ob letu usmiljenja smo tudi v romarskem središču novomeške škofije na Zaplazu šli skozi sveta vrata in zaplaški Mariji na oltar položili vse naše prošnje in zahvale. Ob somaševanju g. Alojzija Brceta je mašo daroval prelat dr. Janez Grill. Oba sta bila kot običajno tudi v tokratni romarski družbi.

Letošnje leto je na Zaplaz prišlo tudi 6 romarjev iz naše župnije. Naslednje leto bo na prvo julijsko soboto že jubilejno deseto tovrstno romanje. Vsem bralcem teh vrstic velja vabilo, da se nam v naslednjem letu pridružijo.

David Kapš