Avtor: zunmsmihel Objavljeno: 28. 08. 2017

Kaj pa vi pravite, kdo sem?

Za nami so brezskrbne počitnice in dopusti, ko smo lahko okrepili telo, dušo in duha. Mnogi so poromali ob prazniku Vnebovzete v Marijina svetišča in Mariji izročili svoje življenje, svoje družine, naš narod, ves svet, ki je v veliki krizi.  Zaupajmo Mariji, ki je zarja odrešenja. Ona bo vse uredila.
Pred nami je nov izziv,  novo šolsko in katehetsko leto. Jezus tudi nas sprašuje kot apostole: »Kaj praviš, kdo sem?« Ali mu znam odgovoriti? Ne samo z lepimi besedami, ampak z življenjem po evangeliju, z zaupanjem, z vero, z ljubeznijo. Petru je uspelo odgovoriti, ker je v molitvi in v Svetem Duhu iskal odgovor. Kaj pa jaz, kje iščem odgovore?
Naj spregovori naslednji primer. Pred par dnevi sem srečala človeka, iskalca Boga, ki me je nagovoril. Povedal mi je, da bere vse mogoče knjige o raznih verstvih. Pri vseh najde kaj dobrega, z mnogim se ne strinja. Vprašala sem ga: »Kaj pa Jezus?« Odgovoril mi je: »On je velik prerok, ampak Mohamed je prišel za njim, torej je treba njega poslušati.« Rekla sem mu: »Jaz verjamem v Jezusa. Zame je Jezus obljubljeni Mesija, Odrešenik, Zdravnik, Prijatelj, Učitelj … Samo On daje pravo življenje, ki ne mine …« Zamislil se je in se zazrl v daljavo s skoraj solznimi očmi. Morda se je  spomnil na otroštvo. Poslovila sva se. Molila sem zanj, da bi našel Jezusa in da bi se njegova duša umirila v Jezusovem in Marijinem srcu.
Apostol Peter ni dobil od Jezusa samo priznanje za dober odgovor, ampak tudi nalogo in poslanstvo. Zaupal mu je vodstvo Cerkve in mu dal ključe Božjih zakladov. Tudi nam daje poslanstvo po svetem krstu. Duhovniki, kateheti, starši in učitelji imamo vsi nalogo, da združimo moči za dobro vzgojo, za kvalitetno učenje in pričevanje. 
Don Bosko, ki je velik vzgojitelj mladih, je rekel: »Vzgoja je stvar srca, čigar gospodar je samo Bog. Mi ne bi mogli v ničemer uspeti, če nas Bog sam ne bi poučil v tej umetnosti in nam ne bi dal ključev v roke.« Drugje pravi: «Prva metoda dobre vzgoje sta dobra spoved in obhajilo.« Postavlja nam vprašanje: »Hočete storiti kaj dobrega? Vzgajajte mladino. Hočete storiti kaj svetega? Vzgajajte mladino. Hočete storiti kaj Božjega? Vzgajate mladino. Kajti med vsemi Božjimi stvarmi je ta najbolj božanska. Začnite v svojih družinah.«

katehistinja s. Ivanka Zakrajšek, HMP