Avtor: župnik Objavljeno: 4. 12. 2017

Številka 1

 

Župnijska Karitas

S 1. adventno nedeljo zaključujemo teden Karitas, ki je potekal v duhu gesla Kje sem doma. Vsi potrebujemo toplino doma, še posebej pa številne družine v stiski. Največ, kar jim lahko poklonimo, je sprejetost, razumevanje in varnost. Na tak način poskušamo sodelavci Karitas graditi dom za družine v stiski. Poleg topline pa ranljivim družinam lahko pomagamo z darovi. 
Prav je, da vsako leto ob tem času na kratko poročamo o delu naše župnijske Karitas. V našo Karitas je vključenih 6 prostovoljcev. Sodelujemo na izobraževalnih večerih, ki jih pripravlja škofijska Karitas, udeležili smo se romanja na Slomškovo Ponikvo, prisostvovali pa na generalki dobrodelnega koncerta Klic dobrote v Celju. V skupini se povezujemo tisti, ki smo pripravljeni pomagati z opogumljajočo in tolažilno besedo, s svojimi dejanji in s podaritvijo svojega časa. V začetku nismo imeli veliko znanja, imeli pa smo veliko dobre volje, da smo lahko pričeli z delom. Z leti so prihajale tudi izkušnje, znanje se je bogatilo, razne stiske pa so postajale vse pogostejše in tudi vse večje. 
V župniji konkretno izvajamo skrb za osamljene, ostarele in bolne z občasnimi obiski. Pripravili smo srečanje za stare in bolne, katerega se je udeležilo 45 faranov . Skrbimo za delovanje same Karitas, povezujemo in spremljamo program škofijske Karitas. Glavno skrb pa seveda posvečamo družinam, otrokom in starejšim. Zaradi pomanjkanja sodelavcev imamo slabo vest, saj si bolniki in ostareli zaslužijo več pozornosti, saj potrebujejo duhovno in versko podporo. Radi bi organizirali različna srečanja, ki bi vsebovala tako bogoslužje kot bolj sproščene in zabavne dejavnosti. 
Škofijski Karitas smo posredovali predlog za pomoč pri nakupu šolskih potrebščin za 17 družin. Vsi so prejeli vrednostne bone. Pomoči potrebnim smo v letu 2017 razdelili 489 paketov s prehrano in pralnim praškom. Iz sredstev EU pa istim prosilcem še 4140 l mleka, 850 kg bele moke, 300 kg riža, 700 kg testenin, 700 kg špagetov, 1450 pločevink fižola, 700 l olja in 1450 pločevink pelatov. Razdeljenih je bilo tudi približno 700 kg oblačil. 
Dobro delo, ki ga storimo bližnjemu, je kot objem, kristjani pa smo poklicani, da vsakega človeka, še posebej tistega, ki je v stiski, objamemo s svojimi dobrimi deli. 

Janez Jerič

Obvestila
V petek, 8. decembra 2017 vabljeni k večerni sveti maši, med katero bomo imeli akademijo v čast Brezmadežni.

V naši župnijski cerkvi  bo pred božičem spovedovanje v času božične devetdnevnice pol ure pred večerno sveto mašo.

Cel advent bomo zbirali hrano in druge gospodinjske pripomočke za skupnost Tau iz Starega trga ob Kolpi,  kjer se fantje zdravijo odvisnosti.

Božično devetdnevnico bomo začeli v soboto, 16. decembra 2017. Vsak dan bomo pri večerni sveti maši s pesmijo in molitvijo spremljali Jožefa in Marijo na poti v Betlehem. Kakor sta se onadva pripravljala na Jezusovo rojstvo, tudi mi v svojih srcih pripravimo prostor za rojstvo Božjega sina. Naj bodo naša srca polna njegove ljubezni.

Novomeški skavti bodo plamen Luči miru iz Betlehema v naši cerkvi delili v nedeljo, 17. decembra 2017, po svetih mašah. Tako kot vsako leto nas tudi letos spodbujajo, da prinesemo stekleno ohišje iz preteklih let, da tako naredimo nekaj dobrega za našo naravo. 
Zbrani prostovoljni prispevki se bodo namenili za pomoč lokalnim družinam v stiski, določen del pa za delovanje novomeških skavtov ter kritje stroškov projekta.

Krščevanje v mesecu decembru bo v nedeljo, 17. decembra 2017.
Priprava na krst bo v Šmarjeti v sredo, 13. decembra 2017, ob 19 h.

Na prvo adventno nedeljo smo začeli pripravo na misijon v Novem mestu, ki bo od 16. do 25. novembra 2018. Pri sveti maši bo gorela misijonska sveča, ki nas bo vabila k molitvi za blagoslov misijona. Povabljeni, da za misijon molite tudi v svojih osebnih molitvah. Vabljeni tudi na misijonsko spletno stran: www.misijon-nm2018.rkc.si.

Božični koncert, ki ga vsako leto organiziramo Krajevna skupnost Šmihel, Baragov zavod iz Šmihela in župnija Novo mesto - Šmihel bo v petek, 29. decembra 2017, ob 18.30 v naši župnijski cerkvi.

Birma bo v naši župniji v soboto, 21. aprila 2018, ob 10 h. Zakrament  bo devetošolcem podelil novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Birmanci boste pri verouku prejeli prijavnice, ki jih vrnite do konca decembra 2017.

Darovi za cerkev:
Neimenovani 1000 €.
Bog poplačaj!

Bralci Božje besede:
10. 12. 2017

7 h: Nataša Hrovat in Mihael Blatnik
9 h: Tadeja in Miran Kolenc
10.30: Bernarda in Marko Hrovat
17. 12. 2017
7 h: Darja in Marko Berkopec
9 h: Fani Pavlin in Lojze Bojanc
10.30: Zorka Hrovat in Klara Brudar
24. 12. 2017
7 h: Stanka Kotnik in Dominik Hrovat
9 h: Daša in Iztok Kavšek
10.30: Tadeja in Andrej Špes

Čiščenje župnijske cerkve
9. 12.:
Ulica Slavka Gruma, hišne št, 41–80;
16. 12.: Ulica Slavka Gruma, hišne št. 82–102;
23. 12.: Regrča vas in Jedinščica.

Cerkev v Stranski vasi v mesecu decembru čistijo in krasijo verniki iz Birčne vasi.