Avtor: župnik Objavljeno: 4. 02. 2018

Številka 4

 

Obvestila
Advent je priložnost, da se res dobro pripravimo na praznik Odrešenikovega rojstva. Tudi Marija, Jezusova mati, se je na rojstvo svojega sina pripravljala. Ni čakala doma, kdaj bo prišel čas. Želela je izpolniti Božje povabilo, da nas rojstvo Boga na svetu spodbudi k delu ljubezni do bližnjega. Zato je šla k svoji sorodnici Elizabeti, ki je v visoki starosti pričakovala otroka, in ji pomagala.
Tudi veroukarji so bili v adventnem času povabljeni, da bi po Marijinem zgledu izvrševali dobra dela. Vsako leto se tudi v naši župniji pridružimo adventni akciji Otroci za otroke. Otroci se odpovejo dobrinam, prihranijo nekaj denarja in tega darujejo za otroke v misijonskih deželah. Vsi veroukarji v naši župniji so pri verouku prejeli adventne koledarje. Izmed približno 290 otrok se je akciji pridružilo 45 otrok, ki so skupaj zbrali 387,97 €. Bog poplačaj otrokom, ki so darovali za svoje vrstnike v misijonih. Hvala tudi staršem, ki svoje otroke spodbujate k dobrodelnosti.

Krščevanje v mesecu februarju bo v nedeljo, 25. februarja 2018, ob 11.30. Priprava na krst bo v sredo, 21. februarja 2018, ob 19 h v Baragovem zavodu v Šmihelu. Starši se pred krstom oglasite v župnišču, da vpišemo podatke za vpis v krstno knjigo.

Oratorij za osnovnošolske otroke bo v Šmihelu potekal od 25. junija do 1. julija 2018. Starši vabljeni, da načrtujete dopuste in počitnice tako, da se bodo vaši otroci lahko udeležili oratorija.
Mladi od 9. razreda naprej pa lepo vabljeni, da na oratoriju sodelujete kot animatorji. Mladi se prijavite do 11. februarja 2018. Na spletni strani oratorija http://oratorij-nm.rkc.si imate prijavnico, ki jo čim prej izpolnite in pošljite. 

Zakonci iz naše župnije lepo vabljeni na duhovni vikend v Veržeju od 13. do 15. aprila 2018. Seveda so zraven tudi otroci, vendar imajo oni svoj program in igre, tako da bosta imela zakonca resnično več časa zase in za pogovor.
Pretekla leta smo se duhovnega vikenda udeleževali zakonci iz obeh zakonskih skupin, letos pa vabimo vse zakonce iz naše župnije. Prijavite se čim prej, ker je število mest omejeno.

Postni čas, ki se začne s pepelnično sredo, nas vsako leto pripravlja na veliko noč. Naj bo to res čas milosti, duhovne poglobitve in dobrih del, ki jih bomo darovali za potrebe Cerkve in vsega sveta.
Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo (letos 14. februarja) in na veliki petek (letos 30. marca). Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.
Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.
Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb …), post in zdržek odpadeta.

V mesecu februarju bodo v dvorani Baragovega zavoda v Šmihelu predavanja v sklopu Nikodemovih večerov.
Četrtek, 15. februar 2018: okrogla miza: Mladi v iskanju vrednot, voditelj Tomaž Hrastar.
Petek, 16. februar 2018: pričevanje kapucina br. Jakoba Kunšiča z naslovom Mladi med tradicijo in iskanjem osebne vere.
Četrtek, 22. februarja 2018: pričeval bo duhovnik Jean-Philippe Chauveau, ki deluje v Franciji: Čez dan v zaporu, ponoči s prostitutkami.
Petek, 23. februar 2018: predaval bo Dr. Drago Ocvirk z naslovom: Islam: ekstravagantna ponudba – magnet za mlade.
Lepo vabljeni!

Oddane svete maše:
V zahvalo patru Piju; 
za + Mihaela Bobnarja: sosedje (5 x); družina Škrbe; družina Poglajen (2 x); družina Bevec (4 x);
za + Marijo Bartolj: župnijska Karitas Mirna Peč (7 x); sin Jože (2 x); hčerka Marinka Murgelj (1 x); hčerka Darja Kastelic (1 x); sestra Slavka (3 x); družina Povše (1 x); družina Fabjan (1 x); družina Kastelic (1 x); družina Mate (1 x); družina Pirnar (1 x).

Bralci Božje besede
11. 2. 2018

7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Daša in Iztok Kavšek
10.30: Tinka Cvetkovič in Anamarija Brudar
18. 2. 2018
7 h: Nataša Hrovat in Mihael Blatnik
9 h: Vladka in Slavko Mohorko
10.30: Marija Plut in Terezija Balkovec
25. 2. 2018
7 h: Stanka Kotnik in Dominik Hrovat
9 h: Monja Pust in Marija Kompan
10.30: Erika Lozar in Irena Brudar

Čiščenje in krašenje župnijske cerkve
10. 2.:
Brod in Šalijeva ulica;
17. 2.: Srebrniče, Gornje Mraševo, Vrh pri Ljubnu, Mali Podljuben, Veliki Podljuben in Petane;
24. 2.: Škrjanče, Boričevo, Vorančeva ulica.

Cerkev v Stranski vasi v mesecu februarju čistijo in krasijo verniki iz Rajnovšč.