Sveti Nikolaj (Miklavž)

Sveti Nikolaj je v zahodni in vzhodni cerkvi v časteh kot velik priprošnjik in čudodelnik. Svetnik, ki goduje 6. decembra, »prihaja iz teme zimske noči v svetlobo preprostih kmečkih izb in razkošne sobane mestnih hiš«. Iz kje je vzet citat? Potrebno je navesti!Sveti Miklavž je velik prijatelj otrok in šolarjev. Pridne nagrajuje in jim prinaša darove, poredne pa prepusti kazni svojih spremljevalcev - parkeljnov. Kot zavetnika mornarjev, čolnarjev in brodarjev ga najdemo predvsem ob rekah, je pa hkrati tudi zavetnik popotnikov in romarjev. O njegovi priljubljenosti priča podatek, da mu je od vseh svetnikov pri nas posvečenih največ cerkva, 35 župnijskih in 81 podružničnih. Je tudi zavetnik novomeške in ljubljanske stolnice.
Nikolajevo življenje in delovanje sta povezani v prikupen splet resničnih in legendarnih dogodkov. Živel je na prelomu iz 3. v 4. stoletje v Mali Aziji. Bil je škof v Miri. Njegove posmrtne ostanke so leta 1087 prenesli v italijansko mesto Bari in od tu se je njegovo čaščenje razširilo po Evropi. Legende svetnikovega življenja pripovedujejo, kako je na daljavo rešil po nedolžnem obsojene krvnikovega meča, obvaroval tri obubožane device sramote, rešil mornarje nevarnosti na morju, ugrabljenega mladeniča pripeljal nazaj v očetovo hišo in obudil v življenje tri umorjene učence, ob hudi lakoti je srečno pripeljal ladjo z žitom v Miro ...
Sveti Nikolaj je največkrat upodobljen kot škof s knjigo v roki, na kateri so tri krogle zlata. Večkrat ga tudi upodabljajo, kako pomirja vihar na morju.
Sveti Miklavž goduje 6. decembra.