Avtor: župnik Objavljeno: 28. 04. 2018

Številka 8

 

Obvestila
Mesec maj je mesec naše nebeške Matere Marije.
Vsak dan naj bi ji pripravili praznični šopek, prepleten z molitvijo, pesmimi, svetimi mašami in duhovnim branjem. Ta duhovni šopek imenujemo šmarnice. Ob večerih se bomo zbrali v župnijski cerkvi in v Velikem Podljubnu in Dolenjih Lakovnicah pri vaških znamenjih ob Njej, se z Njo veselili in praznovali ter tako dobili mesto pod Njenim materinskim plaščem. Ta pobožnost še zdaleč ni namenjena samo otrokom, zato res prav vsi lepo vabljeni k šmarnični pobožnosti.
Letos bomo pri šmarničnem branju spoznavali slovenskega svetniškega škofa, ki je deloval med Indijanci v Severni Ameriki Friderika Ireneja Barago.
Že sedaj vabljeni vsi šmarničarji in tudi ostali otroci ter cele družine, da se nam pridružite na šmarničnem izletu, ki ga bomo imeli v soboto, 2. junija 2018. 

V petek, 4. maja 2018, goduje sveti Florijan, ki je zavetnik tudi naše podružnične cerkve na Cerovcu in soseske. Posebej ga bomo počastili in se mu priporočili v nedeljo, 6. maja 2018, pri sveti maši ob 10.30. K žegnanjski sveti maši vabljeni verniki iz vse župnije.

Župnijski pastoralni svet ima redno sejo v ponedeljek, 7. maja 2018, ob 19.35.

Srečanje za starše prvoobhajancev bomo imeli v sredo, 9. maja 2018, ob 19.45 v župnijski cerkvi.

V petek, 11. maja 2018, ob 20 h vabljeni mladi na srečanje ob pripravi na misijon v Novem mestu. Med nami bo frančiškanski pater Andraž Arko. Mladi iz Novega mesta lepo vabljeni.

V mesecu maju bo zaradi slovesnosti prvega svetega obhajila krščevanje že tretjo nedeljo v mesecu, 20. maja 2018. Starši se pred krstom oglasite v župnijski pisarni z družinsko prijavnico, ki jo dobite na župnijski spletni strani. Pred krstom pa se udeležite dekanijske priprave na krst za starše in botre, ki bo v mesecu maju v Šmarjeti, in sicer 16. maja 2018 ob 19 h.

Tri dni pred vnebohodom praznujemo prošnje dneve. Po mnogih slovenskih krajih gredo verniki iz cerkve med njivami in polji v zelenju, ob tem pa prosijo blagoslov poljskih del in blagoslov drugega človeškega dela, za odvrnitev naravnih nesreč oz. varstvo pred naravnimi ujmami, npr. povodnji, za odvrnitev vojske in drugih stisk ter prosijo za  primerno vreme, za dobro letino in blagoslov vsega našega dela, tudi v tovarnah in uradih. Procesija pa ima tudi spokorni značaj, zaradi katerega lahko vključimo vanjo tudi molitve za spreobrnjenje. V naši župniji imamo vse tri dni procesijo okoli župnijske cerkve med molitvijo litanij vseh svetnikov. Vabljeni k molitvi za blagoslov vsega našega dela.

Molitev za blagoslov našega dela:
Vsemogočni Bog, Stvarnik in gospodar življenja, vse je v tvoji moči. Ti si naš Oče in veš, kaj potrebujemo za življenje. Prosimo te, daj, da bo zemlja rodila obilne sadove. Varuj naša polja, vrtove in travnike, gozdove, vinograde in sadovnjake pred nevihtami, točo in opustošenjem, pred pogubnim dežjem in sušo. Blagoslovi delo naših rok in našega duha, naše delo na polju in travnikih, v gozdovih, vinogradih in sadovnjakih, doma in v službi, saj zaupamo v tvojo pomoč. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

Priprava na krščanski zakon bo potekala v Zavodu Friderika I. Barage v Šmihelu dva zaporedna vikenda (petek, sobota, nedelja), 25.–27. maja in 1.–3. junija 2018 ob 19h. Vse informacije dobite na telefonu 070 70 96 70 ali po elektronski pošti: gregor.lotric@rkc.si.

Bralci Božje besede:
6. 5. 2018

7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Miran Kolenc in Janez Jerič
10.30: Tinka Cvetkovič in Anamarija Brudar
13. 5. 2018
7 h: Nataša Hrovat in Mihael Blatnik
9 h: Frančiška Pavlin in Lojze Bojanc
10.30: Marija Plut in Terezija Balkovec
20. 5. 2018
7 h: Stanka Kotnik in Dominik Hrovat
9 h: Daša in Iztok Kavšek
10.30: Erika Lozar in Irena Brudar

Čiščenje in krašenje župnijske cerkve:
5. 5.:
Ulica Slavka Gruma, hišne št. 41–80;
12. 5.: Ulica Slavka Gruma, hišne št. 82–102;
19. 5.: starši prvoobhajancev.

Cerkev v Stranski vasi v mesecu maju čistijo in krasijo verniki iz Birčne vasi.