Avtor: župnik Objavljeno: 21. 01. 2019

Številka 3

 

Obvestila

Zamujanje v cerkev
Že nekaj časa opažam grdo navado, da nekateri redno zamujajo k sveti maši. Razumem, da se to zgodi enkrat ali dvakrat, da pa se to dogaja vedno znova in vedno istim ljudem, je to zelo grda razvada. Sveta maša se začne z začetno pesmijo in križem in ne z berilom, evangelijem ali še kasneje. 
Kakor je pri sveti maši pomemben evharistični oltar, je pomemben tudi oltar Božje besede, kjer se bere Božja beseda, in zato ni prav, da zamudimo in preslišimo besede, ki nam jih pri vsaki sveti maši govori Bog.
In kakor vse drugo, otroci zelo hitro posnemajo starejše oz. starše in tudi sami začnejo zamujati.
Prosim vas in spodbujam, da se za sveto mašo in tudi vse druge stvari od doma odpravite pravočasno in s svojim pravočasnim prihodom tudi pokažete spoštovanje do Boga in do drugih ljudi, da jih ne motite s svojim poznim prihajanjem v cerkev. Hvala.
V župnijski cerkvi bitje ure uravnava mehanska ura, ki včasih nekoliko prehiteva ali zaostaja glede na vlago in toploto ozračja; zato pa za začetek svete maše vedno pozvoni in to zvonjenje je vezano na elektronsko uro, ki je zelo točna. Oba duhovnika z ministranti vedno pristopimo k oltarju ob zvonjenju, ko je točna ura.

Molitvena osmina za edinost kristjanov bo potekala od 18. do 25. januarja 2019 pod geslom Prizadevaj si za pravičnost, da boš živel (5 Mz 16,20). Edinost ne more biti preprosto sad samo človeškega delovanja. Ni uresničljiva prek naših prizadevanj, ne moremo je »izdelati«, niti ne moremo odločati o njeni obliki in času, ko bo uresničena, ampak si jo moramo pustiti podariti. Predvsem moramo pri edinosti dati prostor delovanju Svetega Duha in mu zaupati. Edinost je predvsem Božji dar. Ni prizadevanj za edinost (kristjanov, družine, naroda, župnije …), ki ne bi imela korenin v molitvi. Molitev je srce celotne poti, da bi bili eno, kakor sta Kristus in Oče eno in mora ostati v središču. Tako je zapisal papež Benedikt XVI.

Združenje animatorjev Oratorija v Škofiji Novo mesto tudi letos organizira že tradicionalna zimska srečanja za mlade v Baragovem zavodu v Novem mestu. Lani smo se pogovarjali o molitvi, letos pa o stiskah mladih. Eno srečanje je že bilo. Drugo in tretje pa bo v soboto, 26. januarja 2019, ko bo pričevanje Mirjam Selšek Štanta, in 9. februarja  2019, ko bo glasbeni slavilni večer. Obakrat bo začetek ob 18.30 s sveto mašo v kapeli Baragovega zavoda.

V nedeljo, 27. januarja 2019, obhajamo nedeljo Svetega pisma pod geslom Na poti z Besedo in je vzeto iz evangeljske pripovedi o emavških učencih (Lk 24).
Slovensko biblično gibanje vas vabi, da se udeležite škofijskih srečanj ob nedelji Svetega pisma. V novomeški škofiji bo to v kapeli Baragovega zavoda ob 15 h.   Najprej bo kratko besedno bogoslužje, nato pa predavanje g. Janka Pirca.
To nedeljo pa bodo pri sveti maši ob 10.30 straši izročili letošnjim birmancem knjigo Božje besede. Naj bo to spodbuda za birmance in za vse nas, da bomo radi brali Sveto pismo.

Krščevanje v mesecu januarju bo v nedeljo, 27. januarja 2019, v februarju pa v nedeljo, 24. februarja 2019. Priprava na krst bo v Šmihelu v Baragovem zavodu v sredo, 20. februarja 2019, ob 19 h.

Oddane svete maše:
+ Janez Fink; po namenu; + Martina Vidmar (dar. družina Primc, Pristava) - 2 x; + Martina Vidmar (dar. Micka Muren) - 2 x; 
za + Franca Mervarja: družina Gačnik (3 x); sestrične Jožica, Ivica in Marjanca, Jurka vas; bratranca in sestrične Pečjak, Vavta vas; Milan Turk z družino; Marija Kopina z družino; neimenovani (5 x); družina Berus, Birčna vas; Amalija Jurekovič; družina Burger; družina Mervar, Hrušica (2 x); družina Škrbec, Ostrog; družina Kerin, Mikote; družina Grčman; družina Mervar, Ratež; družina Glasnovič; Milka Grahek; družina Štravs (2 x); družini Klobučar in Hrkar.
Svete maše, ki so bile darovane ob pogrebu in niso zapisane med oddanimi svetimi mašami, bodo opravljene v naši župniji in bodo zapisane v razporedu svetih maš, ko bodo prišle na vrsto.

Pogreb v decembru
Angela Erjavec, Stari Ljuben.
Gospod, daj ji večni pokoj!

Bralci Božje besede:
27. 1. 2019

7 h: Nataša Hrovat in Mihael Blatnik
9 h: Frančiška Pavlin in Lojze Bojanc
10.30: Zorka Hrovat in Klara Brudar
3. 2. 2019
7 h: Stanka Kotnik in Dominik Hrovat
9 h: Daša in Iztok Kavšek
10.30: Tadeja in Andrej Špes
10. 2. 2019
7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Monja Pust in Marija Kompan
10.30: Bernarda in Marko Hrovat 

Čiščenje in krašenje župnijske cerkve:
26. 1.:
Šegova ulica, hišne št. 12 - 121;
2. 2.: Ul. Slavka Gruma, hišne št. 1 - 10;
9. 2.: Ul. Slavka Gruma, hišne št. 11 - 40.

Cerkev v Stranski vasi v mesecu februarju čistijo in krasijo verniki iz Rakovnika.