Avtor: župnik Objavljeno: 3. 03. 2019

Številka 5

 

Obvestila

Postni čas
Začenjamo postni čas; pripravo na velike skrivnosti našega odrešenja. Veliko je dogodkov v tem obdobju, ko imamo priložnost, da se duhovno pripravimo na obhajanje velike noči, Jezusovega vstajenja od mrtvih. Predvsem pa je pomembno, da smo z Jezusovim vstajenjem odrešeni v svojem srcu in v svojem odnosu do drugih ljudi.
Vsako nedeljo in petek v postnem času bomo premišljevali Jezusovo trpljenje v molitvi križevega pota. Ob petkih bo to na začetku svete maše, ob nedeljah pa v Stranski vasi pred sveto mašo in ob 15 h v župnijski cerkvi, ko bodo križev pot pripravile posamezne skupine v župniji.
Ob nedeljah popoldan v župnijski cerkvi pripravljajo:
1. postna: ŽPS
2. postna: mešani zbor sv. Mihaela
3. postna: starejši zbor
4. postna: Neokatehumenska pot in člani Prenove v Duhu
5. postna: križev pot bo na poti k podružnični cerkvi na Ljubnu.

Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo (letos 6. marec) in na veliki petek (letos 19. april). Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta. Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.
Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb …), post in zdržek odpadeta.
Slovenska Karitas pa nas v postnem času vabi k akciji 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola. Vsak korak šteje. Več si lahko preberete na www.brezalkohola.si.

Redna seja Župnijskega pastoralnega sveta bo v ponedeljek, 4. marca 2019, ob 18.40. Člani povabljeni že k večerni sveti maši.

V soboto, 9. marca 2019, bo ob 10 h v dvorani Baragovega zavoda v Šmihelu drugo srečanje za botre letošnjih birmancev. Birmanci sporočite svojim botrom, da se priprave udeležijo.

Krščevanje v mesecu marcu bo v nedeljo, 24. marca 2019. Priprava na krst bo v Šmarjeti v sredo, 20. marca 2019, ob 19 h.

Zakonci lepo vabljeni na duhovni vikend v Veržeju od 5. do 7. aprila 2019. Otroci bodo imeli varstvo, tako da bosta imela zakonca čas zase in za pogovor. 
Povabljeni ste vsi zakonci.

V soboto, 16. marca 2019, bo škofijsko romanje zakristanov, mežnarjev, ključarjev in vseh, ki čistite in krasite cerkve. Tudi iz naše župnije povabljeni možje in žene, ki opravljate katero od zgoraj naštetih služb. Prijavite se do nedelje, 10. marca 2019.

Še vedno pa povabljeni na prvomajsko romanje v Dubrovnik, Črno goro in Medžugorje od 28. aprila do 1. maja 2019. Prijavite se v župnišču. Vabljeni.

Oddane svete maše:
++ iz družine Rauh; v zahvalo za zdravje; ++ prijatelji in znanci; za zdravo pamet; ++ dobrotniki in sorodniki; + Jože Poljanec (dar. družine Mandič, 2 x); za + Mihaela Hrovata so darovali: Ana Kavčič; Magda; Cilka; družina Rauh; Nataša.
Svete maše, ki so bile darovane ob pogrebu in niso zapisane med oddanimi svetimi mašami, bodo opravljene v naši župniji in bodo zapisane v razporedu svetih maš, ko bodo prišle na vrsto.

Krsti v februarju:
Lan Šajnovič, Pot v Gaj;
Tej Šajnovič, Pot v Gaj.
Iskrene čestitke novokrščencema, njunim staršem in botrom.

Pogrebi v februarju:
Anton Starič, Žlebej;
Jože Poljanec, Šmihel;
Albina Kacin, Knezova ulica;
Mihael Hrovat, Irča vas;
Jurij Fink, Šmihel;
Rado Stopar, Birčna vas.
Gospod, daj jim večni pokoj!

Darovi za cerkev:
Družina Kapš 300 €. Neimenovani: 400 €, 300 €, 100 €, 30 €. Namesto cvetja na grob + Janeza Finka  darovali sosedje 170 €. 
Namesto cvetja na grob + Franca Hrena darovali sosedje 50 € za misijon.
Namesto cvetja na grob + Mihaela Hrovata darovali nečaki 500 €.
Bog poplačaj!

Bralci Božje besede:
10. 3. 2019
7 h: Nataša Hrovat in Mihael Blatnik
9 h: Miran Kolenc in Janez Jerič
10.30: Daša in Iztok Kavšek
17. 3. 2019
7 h: Stanka Kotnik in Dominik Hrovat
9 h: Frančiška Pavlin in Lojze Bojanc
10.30: Zorka Hrovat in Klara Brudar
24. 3. 2019
7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Daša in Iztok Kavšek
10.30: Tadeja in Andrej Špes

Čiščenje in krašenje župnijske cerkve:
9. 3.:
Ob Težki vodi;
16. 3.: Košenice;
23. 3.: Lebanova ulica, Ulica Mirana Jarca, Šmihelska cesta in Krallova ulica.

Cerkev v Stranski vasi v mesecu marcu čistijo in krasijo verniki iz Stranske vasi.