Avtor: župnik Objavljeno: 6. 05. 2019

Številka 8

 

Obvestila

Obnova zvonika župnijske cerkve
V sklopu vizitacije župnije, ki jo škof opravi vsake štiri leta, se je novomeški škof v sredo, 24. aprila 2019, srečal tudi z ŽPS in gospodarskim svetom. Na obeh srečanjih smo mu predstavili delo v preteklih štirih letih in načrte za naprej. Na gospodarskem svetu smo se pogovarjali tudi o vračanju dolga, ki ga imamo do škofije Novo mesto, ki poteka, kakor je bilo dogovorjeno in predvideno. Pogovarjali pa smo se tudi o potrebnih obnovah župnijskih stavb. Predlog gospodarskega sveta, s katerim se je strinjal tudi gospod škof, je bil, da je najprej potrebno prekriti zvonik in urediti fasado župnijske cerkve. Seveda je še vedno prva naloga vračanje dolga, ki ga bomo predvidoma odplačali v dveh letih, ob tem pa bomo začeli z zbiranjem sredstev za obnovo strehe zvonika in fasade na zvoniku in pročelju cerkve. Podobno, kakor smo v preteklosti zbrali sredstva za  obnovo križevega pota in stranskega oltarja sv. Frančiška Pavelskega, želimo zbrati sredstva tudi za načrtovano obnovo.
Vsa namenska sredstva za zvonik in fasado bodo šla v poseben sklad. Ko bomo zbali 80 % predvidenega stroška, bomo začeli z obnovo. V prihodnjih tednih bomo pridobili predračun za obnovo. Koliko sredstev bomo zbrali, boste lahko sproti spremljali na posebnem plakatu ob izhodu iz župnijske cerkve, podobno kakor je bilo ob zbiranju sredstev za obnovo stranskega oltarja.
Cerkvene stavbe v župniji obnavljamo z darovi, ki jih farani darujete v ta namen, drugih prihodkov župnija nima, zato se priporočam vaši darežljivosti. Vsak naj daruje po svojih močeh in zmožnostih. Za vsak dar smo vam hvaležni in s skupnimi močmi bomo uredili tudi zunanjo podobo naše cerkve.

V nedeljo, 19. maja 2019, bomo ob 10.30 v naši župniji imeli prvo sveto obhajilo.

Od 5. do 12. maja 2019 obhajamo teden molitve za duhovne poklice. Vabljeni smo, da v tem tednu še več molimo za nove duhovne poklice.

Slovesno praznovanje godu blaženega Alojzija Grozdeta bo na 6. velikonočno nedeljo, 26. maja 2019, ob 16 h na Zaplazu.
V petek, 24. maja 2019, ob 20 h bo v KC Janeza Trdina premiera dokumentarnega filma o blaženem Alojziju Grozdetu. Ogled filma bo brezplačen, vendar pa bo potrebno imeti brezplačno vstopnico. Kje bodo vstopnice na voljo, bo objavljeno naknadno.

Krščevanje ne bo zadnjo nedeljo v maju, ampak v nedeljo, 2. junija 2019. Redno junijsko krščevanje bo v nedeljo, 23. junija 2019. Priprave na krst bodo v sredo, 15. maja 2019, v Šmarjeti in v sredo, 19. junija 2019, v Šmihelu. 
Vsi tisti, ki boste imeli krst v juliju ali avgustu, pojdite na pripravo v maju ali juniju, ker skupne priprave v poletnih mesecih ne bo.

Krsti v marcu
Anže Herga, K Roku;
Lola Bobnar, Stranska vas.
Iskrene čestitke novokrščencema, njunim staršem in botrom.

Pogrebi v februarju
Janko Popovič, Smrečnikova ulica.

Pogrebi v marcu
Ciril Plut, Westrova ulica;
Marija Golob, Veliki Podljuben;
Slavka Klobučar, Smrečnikova ulica.

Pogrebi v aprilu
Ivan Štangelj, Jama;
Alojzij Jeriček, Šalijeva ulica;
Anton Bele, Birčna vas.
Gospod, daj jim večni pokoj!

Bralci Božje besede
12. 5. 2019

7.00: Nataša Hrovat in Mihael Blatnik
9 h: Daša in Iztok Kavšek
10.30: Tadeja in Andrej Špes
19. 5. 2019
7 h: Stanka Kotnik in Dominik Hrovat
9 h: Monja Pust in Marija Kompan
10.30: prvoobhajanci
26. 5. 2019
7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Marta Šuštarič in Ivanka Železnik
10.30: Marko in Bernarda Hrovat

Čiščenje in krašenje župnijske cerkve
11. 5.:
Škrjanče, Boričevo in Vorančeva ulica;
pred prvim obhajilom: starši prvoobhajancev;
25. 5.: Šmihel in Smrečnikova ulica.

Cerkev v Stranski vasi v mesecu maju čistijo in krasijo verniki iz Gorenjih Lakovnic.