Srečanje za starše

V okviru obnove misijona smo bili starši, v sredo, 20. novembra, prijazno povabljeni na predavanje Vzgoja za vrednote specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki svoje dolgoletne izkušnje in spoznanja na področju dela z otroki in mladostniki z velikim veseljem, konkretno in na podlagi prakse, prenaša na vzgojitelje, starše in otroke. Gospod Juhant, ki je v osnovi vzgojitelj, je s svojim nastopom, mnogimi zanimivimi in tudi duhovitimi primeri iz prakse v predavalnici uspel ustvariti sproščeno vzdušje. Predstavil nam je pedagoško orodje, pristop, kjer z najboljšo učno metodo – ZGLEDOM in ne z besedami ali preko novodobnih pravljic polnih neprijetnih okoliščin, v otrokovo življenje zapišemo ključne vrednote.

Zgled se začne v zakonu, kjer kot oče in mati vrednote prenašamo na otroke, zgled smo drugim otokom v okolju in zgled smo lahko tudi kot botri, pa četudi le v času priprave na birmo, ko najstniki nadvse radi preskušajo in iščejo meje.

Juhant nas je spodbudil, da naj pustimo otrokom delati napake in rešiti problem, brez naše ponujene rešitve ter jih ob tem le vprašajmo: Kaj boš pa zdaj? Kdaj? Kako? …

Svetoval nam je, naj karamo dejanje in ne osebnosti in kot protiutež nekajkrat dovolj močno poudarimo njihovo dobro lastnost ali veščino (npr. natančen), saj se le ta nanje čez čas dejansko preslika in otrok sebe začne tako tudi doživljati.

Zavedati se moramo, da je danes potrebno vzgajati za tiste vrednote, ki izginjajo, kot so delo (težje ko je, bolj motivirajoče deluje na otroka, ker težko kliče po še in pretežkim stvarem otrok nikoli ne bo rekel ne), strpnost, predvsem tista v pogovorih, ki jim bo koristila kasneje tudi v zakonu, varnost in zdrav odnos do denarja.

Zaključili smo, da je vzgoja zelo preprosta, če znaš uporabiti tistih nekaj pravih besed na K in ko se zavedaš, da si ves čas opazovan.

Mojca Jedlovčnik

Več na: http://misijon-nm2018.rkc.si