Avtor: župnik Objavljeno: 1. 12. 2019

Številka 1

 

Obvestila
V prihodnjih dneh nas bo adventni venček spomnil, da se približujemo dnevu rojstva Odrešenika. Veliko bo priložnosti, da se dobro pripravimo na Jezusovo rojstvo. 
Otroci so pri verouku že prejeli adventni koledar, ki jih bo spodbujal k opravljanju dobrih del doma, v svoji okolici in do svojih vrstnikov v misijonskih deželah. Starši spodbudite svoje otroke k dobroti.
Prav tako smo povabljeni odrasli, da kot Marija, ki je šla k teti Elizabeti in ji pomagala v dneh, ko se je pripravljala na rojstvo Janeza Krstnika, tudi mi pomagamo vsem potrebnim v naši okolici. 
S prvo adventno nedeljo začenjamo novo pastoralno leto.  Pred nami so novi izzivi, nove spodbude, nove priložnosti. Ne zamudimo in ne spreglejmo vsega tistega, kar nam Bog na različne načine pošilja na življenjsko pot.
Možnost za sveto spoved bo v adventnem času vsak ponedeljek, četrtek in petek pol ure pred večerno sveto mašo in v nedeljo pred svetimi mašami.

Napovednik
Bolnim in ostarelim bomo prinašali zakramente na dom v petek, 6. decembra 2019. Če bi še kdo želel prejeti zakramente, pa ne more v cerkev, to sporočite do četrtka, 5. decembra 2019.
Pred božičem pa boste lahko še enkrat prejeli zakramente in sicer v ponedeljek, 23. decembra 2019.

V nedeljo, 8. decembra 2019 bo praznik brezmadežnega spočetja Device Marija. Pri sveti maši ob 10.30 bodo otroci skupaj s sestro Marijo pripravili akademijo na čast Materi Božji. 
V Stranski vasi pa ta dan obhajamo žegnanje ob godu zavetnika podružnične cerkve, svetega Miklavža.

Božično praznovanje
Neposredna priprava na božič – Jezusovo rojstvo se bo začela v ponedeljek, 16. decembra 2019, ko bomo pri večerni sveti maši začeli z božično devetdnevnico. 
Povabljeni posebej otroci. Tudi za odrasle so lahko ti dnevi prihajanja v župnijsko cerkev, kjer se bomo s pesmijo in molitvijo približevali Betlehemu, lepo povabilo, da pripravimo predvsem naša srca na Jezusov prihod.
Vsak večer bomo ob prepevanju pesmi Poslušajte vsi ljudje, nosili Jožefa in Marijo in se z njima v srcu pripravljali na Jezusovo rojstvo.
Starši povabljeni, da spodbudite svoje otroke. Najlepše vabilo bo seveda vaš zgled.

Prva božična sveta maša bo na sveti večer, 24. decembra 2019 ob 18 h. Pred sveto mašo bodo otroci skupaj s sestro Marijo pripravili božični program, s katerim nas bodo uvedli in povabili, da se približamo Jezusu v jaslicah, ki prihaja med nas.
Ob 22 h bo sveta maša v Stranski vasi. Pred sveto mašo bo prav tako božični program, ki ga pripravljajo veroukarji skupaj z gospo Andrejo Bartolj Bele.
Pred polnočnico v župnijski cerkvi pa bodo božičnico pripravili mladi iz naše župnije. 
Božični koncert zborov naše župnije bo v soboto, 28. decembra 2019 po večerni sveti maši. 

Krsti v oktobru
Ela Strajnar, Lebanova ulica;
Žan Prešeren, Čož, Šentjernej;
Jasmina Miklič, Potok, Vavta vas;
Ivana Mlakar, Knezova ulica;
Jakob Pucelj, Stranska vas;
Štefan Švent, Škocjan;
Črt Juršič, Šegova ulica;
Ela Kuljaj, Ul. Slavka Gruma.
Iskrene čestitke novokrščencem, njihovim staršem in botrom.

Pogrebi v oktobru
Alojzija Staniša, Ob Težki vodi;
Keti Sodić Tomić, DSO Šmihel.

Pogrebi v novembru
Janez Mikolič, Volčičeva ulica;
Božidar Ajdišek, Stranska vas;
Jožefa Poljanec, Šmihel;
Majda Cvelbar, Vidmarjeva ulica;
Janez Svetlin, Ljubljana;
Jožef Turk, Šukljetova ulica.
Gospod, daj jim večni pokoj!

Bralci Božje besede
8. 12. 2019

7 h: Nataša Hrovat in Mihael Blatnik
9 h: Monja Pust in Marija Kompan
10.30: Tadeja in Andrej Špes
15. 12. 2019
7 h: Stanka Kotnik in Dominik Hrovat
9 h: Marta Šuštaršič in Ivanka Železnik
10.30: Erika Lozar in Irena Brudar
22. 12. 2019
7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Klavdija Kavšek in Janez Jerič
10.30: Bernarda in Marko Hrovat
25. 12. 2019
9 h: Miran Kolenc in Janez Jerič
10.30: Marija Plut in Terezija Balkovec
29. 12. 2019
7 h: Jožica Kapš in Mihael Blatnik
9 h: Vladka in Slavko Mohorko
10.30: Zorka Hrovat in Katja Lozar

Čiščenje in krašenje župnijske cerkve
7. 12.:
Ul. Slavka Gruma, hišne št. 41–80;
14. 12.: Ul. Slavka Gruma, hišne št. 82–do konca;
21. 12.: Regrča vas in Jedinščica;
28. 12.: Ob Težki vodi.

Cerkev v Stranski vasi v mesecu decembru čistijo in krasijo verniki iz Dolenjih Lakovnic.

Celodnevno češčenje v stolnici
V petek, 6. decembra 2019 je praznik zavetnika stolnice v Novem mestu, svetega Nikolaja. Takrat bo dan celodnevnega češčenja Najsvetejšega. Svete maše bodo ob 7 h, 9 h in zvečer ob 18 h, ko bo zaključek češčenja in pete litanije. Lepo vabljeni!

Luč miru iz Betlehema
V nedeljo, 15. decembra 2019 ob 18 h bodo v cerkvi svetega Lenarta v Novem mestu skavti iz  cele novomeške škofije slovesno medse sprejeli plamen, od koder ga bodo nosilci prinesli v svoje stege. Skavti bomo plamen miru prinesli tudi županom pri maši za domovino v soboto, 21. decembra 2019 ob 9 h v novomeški stolnici.
Novomeški skavti bodo plamen luči miru iz Betlehema v našo župnijsko cerkev prinesli v nedeljo, 22. decembra 2019 k vsem svetim mašam. Skavti vas spodbujajo, da prinesete stekleno ohišje iz preteklih let, kamor boste vložili le vložke, ter tako naredili nekaj dobrega za našo naravo.
Zbrane prostovoljne darove bomo letos, poleg nakupa sveč, namenili našim misijonarjem v Albaniji, kjer bomo skavti skupaj z njimi organizirali poletni tabor za otroke. Del zbranih sredstev bomo namenili misijonarkam, sestram salezijankam v Braziliji, za celovito obnovo kuhinje v tamkajšnji ustanovi, del pa društvu Žarek, ki izvaja program Naj mladih ne vzgaja ulica.