Štefanovo v Stranski vasi

Spoštovanje tradicije je pomemben del vsakega kraja in njegovih prebivalcev. Na državni praznik, 26. decembra, goduje Sveti Štefan. Sveti Štefan je zavetnik konj, konjarjev in kočijažev, zidarjev, krojačev, kamnosekov, tkalcev, tesarjev, sodarjev in  kletarjev. Je tudi  priprošnjik proti glavobolu, bolečinam zaradi želodčnih in ledvičnih kamnov, zbadanju in obsedenosti. Pogosto se verniki k njemu priporočajo za srečno zadnjo uro.

Najbolj je poznan kot zavetnik konj in konjarjev. Večina običajev je tako povezana prav s konji, čeprav zgodovinsko gledano Sveti Štefan s konji ni imel opravka. Ne glede na to so se  v duhu običajev tudi letos v Stranski vasi na Štefanovo svete maše udeležili konjarji. Po sveti maši je gospod župnik pozdravil 12 konjev in njihove ponosne gospodarje. Blagoslovil je vodo, sol, kruh in konje ter njihove lastnike. Poudaril je pomen konjev v današnjem življenju, ko lastniki konje uporabljajo za šport in sprostitev, ne več toliko za delo, kot nekoč.

Blagoslov so pozorno spremljali vsi navzoči, še posebej otroci, ki so, večinoma od daleč, občudujoče opazovali prelepe in plemenite živali. Konjarji so po končanem obredu ponosno odjezdili v prelepo in pretoplo decembrsko jutro, z obetom, da se blagoslova udeležijo tudi naslednje leto.

Andreja Bartolj Bele
Foto: Boštjan Hrovatič