Avtor: župnik Objavljeno: 22. 08. 2020

Številka 5

    

Novo veroučno leto
Spoštovani starši in otroci, ki se že pripravljate, da se boste spet usedli v šolske in veroučne klopi. Verjetno si vsi želimo, da bi se to res zgodilo. Preteklo leto je bilo gotovo za vse nekoliko posebno. Veroučne lekcije in teme ste predelali doma, eni bolj, drugi manj, vsi pa ste se trudili po svojih močeh.   
Kar se tiče verouka, bomo vse pripravili tako kakor prejšnja leta, da boste prišli k vpisu in da začnemo z novim veroučnim letom. Če bo prišlo do kakšne spremembe, boste obveščeni naknadno.
Vpis k verouku bo v prvih dneh v septembru. V Katehetskem pismu preverite termin vpisa za vašega otroka. Otroka k verouku vpišete starši. To bo tudi priložnost, da se srečate s katehisti, ki bodo poučevali vaše otroke. Na voljo boste imeli učbenike, delovne in liturgične zvezke. V preteklem letu so še posebej do izraza prišli liturgični zvezki in listki. Ko ni bila možna udeležba pri svetih mašah v cerkvi, ste vedno lahko s pomočjo liturgičnih zvezkov poiskali nedeljske odlomke beril in evangelijev in se ob tem pogovorili o Božji besedi in odgovorili na vprašanje v zvezku. Upam, da ste liturgični zvezek uporabljali. 
S seboj k vpisu prinesite podpisana spričevala. Za vse otroke, ki jih vpisujete k verouku prvič, izpolnite še družinsko prijavnico, ki jo najdete na spletni strani župnije Novo mesto – Šmihel. S seboj pa prinesite še družinsko knjižico ali krstni list otroka.
Več o novem veroučnem letu si preberite v Katehetskem pismu, ki je priloženo Oznanilom.

V mesecu septembru bomo bolnike in ostarele na domu obiskovali v petek, 4. septembra 2020. Če bi še kdo želel prejeti zakramente na domu, ker ne more v cerkev, naj to sporoči v župnišče.

V noči iz petka na soboto, 4. na 5. september 2020, bomo v naši škofiji obhajali molitveno bdenje za nove duhovne poklice. Letos smo lahko Gospodu še posebej hvaležni za novomašnika in diakona. V naši župnijski cerkvi bomo molili v soboto, 5. septembra 2020, od 6 h do 7 h. Po molitveni uri bomo imeli sveto mašo za duhovne poklice.

Župnijski pastoralni svet
Prva seja v novem pastoralnem letu bo v ponedeljek, 14. septembra 2020 po večerni sveti maši. Zaradi situacije, ki smo jo imeli v preteklem pastoralnem letu, so škofje vsem članom ŽPS  podaljšali mandat za eno leto. Tako ste na sejo še vedno vabljeni isti člani kot do sedaj. Vabljeni že k večerni sveti maši.

Redno krščevanje v mesecu avgustu bo v nedeljo, 30. avgusta 2020 ob 10 h, v mesecu septembru  v nedeljo, 20. septembra 2020, v mesecu oktobru pa 25. oktobra 2020.
Priprava na krst bo 16. septembra 2020 v Šmarjeti in 21. oktobra 2020 v Šmihelu v Baragovem zavodu obakrat ob 19 h.

Letos ne bomo imeli župnijskega dneva ob župnijskem žegnanju zaradi omejitve zbiranja večjega števila ljudi. V nedeljo, 27. septembra 2020, ko bomo obhajali župnijsko žegnanje, bodo svete maše samo v župnijski cerkvi kakor običajno ob nedeljah. 

Pet minut za Jezusa
V torek, 29. septembra 2020, na god sv. nadangela Mihaela, bomo imeli celodnevno češčenje Svetega Rešnjega telesa. Mislite, da si lahko ta dan vzamete 5 minut za Jezusa? 
V tem kratkem času lahko Jezusu povemo marsikaj. Če si vsak izmed nas vzame le pet minut in ga preživi z Jezusom, On ta dan ne bo nikoli sam v cerkvi.

V letošnjem letu je 50 let duhovništva praznoval gospod Marko Burger, naš rojak, ki je doma iz Šmihela, trenutno pa je župnik v župniji Sveti Duh - Veliki Trn. Ob tem visokem jubileju mu iskreno čestitamo in mu želimo še veliko Božjega varstva in blagoslova pri njegovem delu. Zlatomašniku bomo lahko tudi osebno čestitali v nedeljo, 4. oktobra 2020, ko bo med nami obhajal ponovitev zlate maše.

Oddane svete maše:
+ Marija Pirc (dar. Darinka in Jože Zoran); + Zdenka Lozar (dar. sestra Anica 4 x); v zahvalo patru Piju (5 x); ++ Sabina in Karel Humek.

Bralci Božje besede
30. 8. 2020

7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Marta Šuštaršič in Ivanka Železnik
6. 9. 2020
7 h: Jožica Kapš in Mihael Blatnik 
9 h: Monja Pust in Marija Kompan
10.30: Zorka Hrovat in Katja Lozar
13. 9. 2020
7 h: Nataša Hrovat in Mihael Blatnik
9 h: Klavdija Kavšek in Janez Jerič
10.30: Marija Plut in Terezija Balkovec
20. 9. 2020
7 h: Stanka Kotnik in Dominik Hrovat
9 h: Vladka in Slavko Mohorko
10.30: Tinka Cvetkovič, Anamarija Brudar
27. 9. 2020
7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Miran Kolenc in Janez Jerič
10.30: Tadeja in Andrej Špes

Čiščenje in krašenje župnijske cerkve29. 8.: Irča vas;
5. 9.:
Brod in Šalijeva ulica;
12. 3.: Srebrniče, Gornje Mraševo, Vrh pri Ljubnu, Mali Podljuben, Veliki Podljuben, Petane;
19. 3.: Škrjanče, Boričevo in Vorančeva ulica;
19. 3.: Šmihel in Smrečnikova ulica.

Cerkev v Stranski vasi v mesecu septembru čistijo in krasijo verniki iz Birčne vasi.