Avtor: župnik Objavljeno: 29. 10. 2020

Aktualna obvestila

Spoštovani verniki župnije Novo mesto - Šmihel

ŽUPNIJSKA CERKEV BO OD PONEDELJKA NAPREJ VSAK DAN ODPRTA MED 9. in 17.50 URO. VABLJENI K MOLITVI

SVETE MAŠE

V nedeljo, 1. novembra 2020 bomo začeli z vsakodnevnimi prenosi svetih maš iz župnijske cerkve v Šmihelu. V nedeljo bo sveta maša ob 10 h, ob delavnikih pa ob 18 h. Prenos bo na Youtube kanalu župnije Novo mesto – Šmihel, da jo boste lahko spremljali tudi tisti, ki nimate facebook profila. Povezava do prenosa bo objavljena na župnijskem facebook profilu in župnijski spletni strani, lahko pa na Youtube vpišete: župnija Novo mesto - Šmihel. Veliki zvon v župnijski cerkvi vas bo vsak dan spomnil, da se v cerkvi daruje sveta maša. Zvon se bo ob delavnikih oglasil ob 18 h, v nedeljo pa ob 10 h.

Svete maša duhovnika mašujeva po namenih, kakor so objavljeni v razporedu svetih maš. Vabljeni, da se pridružite preko interneta.

S 1. novembrom 2020 začenjam sprejemati mašen namene za leto 2021. Lahko se oglasite v župnišču, pokličete po telefonu ali pošljete elektronsko pošto. Bodite pravočasni, da ne bodo termini, ko bi želeli imeti sveto mašo, zasedeni.

MOLITEV IN DUHOVNO BRANJE

Poleg svetih maš poskrbite tudi za duhovnost. V družinah naj bo skupna in posamezna molitev. Za to posebej poskrbite starši. Naj vaši otroci ob vas začutijo in vidijo, da imate odnos z Bogom in da se znate z zaupanjem obračati tudi na Boga.

Poleg vseh obvestil in novic, ki prihajajo v vaš dom, poskrbite, da berete tudi dobro literaturo, ki vas bo duhovno bogatila. Predvsem omejite razne novice in obvestila, ki vzbujajo strah, slabo voljo, obup in žalost.

SVETO OBHAJILO

Ob sredah in petkih bo po večerni sveti maši ob 18.30 možnost za prejem svetega obhajila.

V nedeljo pa bo priložnost za prejem obhajila od 9 h do 9.50 in od 10.45 do 11.30. Med sveto mašo ob 10 h bo cerkev zaprta. Sveto obhajilo bomo delili na 10 min, po potrebi tudi pogosteje. Vedno pa upoštevajte navodila in nasvete za zaščito zdravja (maska, razkuževanje rok, varnostna razdalja, največ 6 ljudi, razen če ste iz istega gospodinjstva). Prosim, da se pred cerkvijo ne zadržujete v skupinah. Če vidite, da je pred cerkvijo že nekaj ljudi, počakajte v avtomobilu na parkirišču ali na zadostni varnostni razdalji.

SVETA SPOVED

Možnost za sveto spoved bo v župnijski cerkvi vsak ponedeljek in petek od 17.30 do 17.50. Tudi v tem času se držite navodil za zaščito zdravja.

MOLITVE ZA RAJNE

V mesecu novembru bomo molili za vaše rajne. Pri vsaki sveti maši bomo po obhajilu molili za vaše rajne, ki ste jih priporočili v molitveni spomin. Razpored molitve za vaše rajne bo kmalu objavljen. Molitvi se boste lahko pridružili pri prenosu svetih maš. Hvala za vaše darove, ki ste jih ob tem namenili; tudi na ta način pomagate župniji in duhovnikoma.

Če bi še kdo želel oddati liste in darove za molitve za rajne, naj to stori čim prej.

VSI SVETI

Na praznik vseh svetih bom ob 14 h začel z blagoslovi grobov na vseh treh pokopališčih, ki so v naši župniji: v Šmihelu, Srebrničah in Stranski vasi. Molitev bo duhovnik opravil sam, ob tem se bodo v Šmihelu in Stranski vasi oglasili vsi zvonovi, da bodo povabili tudi vas po domovih, da se mi pridružite v molitvi za vaše rajne.

Namesto nakupov cvetja in sveč škofje vabijo vernike, da pri domačem duhovniku darujejo za svete maše (za svoje pokojne sorodnike, za zdravje v družini, za blagoslov pri delu, za srečen zakon, za uspeh v šoli, za starše, za prijatelje itd.) ter naj po svojih zmožnostih vzdržujejo domačo župnijo in cerkev.

Škofje vabijo, da se na večer pred praznikom vseh svetih (1. november) in spominom vseh vernih rajnih (2. november) ob 18.00 oglasijo zvonovi po vseh župnijskih cerkvah ter povabijo k družinski in osebni molitvi za rajne (npr. rožni venec).

Povabljeni smo, da med prazniki opravimo sveto spoved, prejmemo sveto obhajilo, darujemo za svete maše za pokojne, opravimo dobro delo in prejmemo odpustek.

POPOLNI ODPUSTEK

Zaradi trenutnih razmer, ki so posledica pandemije COVID-19, je popolni odpustek za verne rajne podaljšan za ves mesec november. O tem si preberite tukaj: https://katoliska-cerkev.si/odlok-apostolske...

Kako prejmemo odpustek, je predstavljeno na spletni strani Katoliške cerkve v Sloveniji: https://katoliska-cerkev.si/nauk-cerkve-o-odpustkih

DAROVI ZA ŽUPNIJO

V obdobju, ko ni svetih maš, tudi ni darovanja (pušic) pri svetih mašah, ki so edini rednih prihodki za našo župnijo. Seveda pa stroški in računi ostajajo in jih je potrebno poravnati. Vabim vas, da po svojih zmožnostih vzdržujete našo župnijo. Svoje darove lahko oddate v cerkvi, ko pridete k molitvi in obhajilu, lahko jih pa nakažete tudi na župnijski TRR: SI56 1990 0500 8198 894.

Tudi duhovnika se zahvaljujeva za vse vaše darove, ko se spomnite na naju. Darove, ki so namenjeni duhovniku ne nakazujte na župnijski TRR ampak na osebni TRR ali posebej označeno v nabiralnik.

VEROUK

Katehisti vam bodo za posamezen razred poslali obvestila in navodila v prihodnjih dneh. Starši prosim poskrbite, da bodo vaši otroci prejeli tudi versko vzgojo, tako z vašim zgledom, kakor tudi z delom po učbeniku in v delovnem zvezku. Prosim, da uporabljate tudi Liturgične zvezke, ki vam bodo pomagali pri nedeljski Božji besedi in pogovoru o njej.

OBHAJILO BOLNIH IN OSTARELIH

Ne pozabite tudi na vaše bolne in ostarele in njihovo duhovno oskrbo. Za podelitev zakramentov na domu umirajočim pokličite kadarkoli. Za podelitev zakramentov umirajočim v bolnišnici pokličite patra Marka Novaka na telefon 041 742 721 za Dom starejših občanov pa pokličite v župnišče v Šmihel 07 33 23 122 ali duhovnega pomočnika g. Janeza Demšarja na telefon 041 673 955. Za obisk duhovnika pri vašem bolnem in ostarelem lahko naročite tudi na oddelku, kjer ležijo.

Za vsa vaša vprašanja, mnenja in predloge sem na voljo na telefonu 07 33 23 122 ali na elektronski pošti: zupnija.nm-smihel@rkc.si.