Avtor: župnik Objavljeno: 8. 03. 2022

PUST IN POST »Z ROKO V ROKI«

»Vsakdanje življenje živimo v veselju in optimizmu, ne da bi se odpovedali obveznostim in odgovornostim.«

Pustni torek je letos »padel« ravno v zimske počitnice in v pogovorih z veroučenci se je porodila ideja o pustovanju otrok. In  to smo v naši župniji s pridom izkoristili za nekaj preprostega druženja v pustnih maskah. Združili smo prijetno s koristnim. Dopoldne  je bil  začetek nekoliko bolj umirjen v ustvarjalni delavnici z izdelovanjem darilca za prihodnji praznik staršev. Nadaljevalo pa se je v veseli in razposajeni igri v naši kaplaniji. Izvedli smo tudi mini turnir v ročnem nogometu, kjer smo se med tekmovalnim vzdušjem vsake toliko časa še spomnili, da  je pomembno z veseljem sodelovati in ne samo zmagati.

In kot smo pristno veselje izkusili tokrat, je za don Boska je svetost prav v veselju. Negova formula svetosti za mlade se razvije v vsakdanjem življenju: med knjigami in šolo, dvoriščem in jedilnico. Vključuje glasbo, gledališče, izlete, šport, direndaj, pa tudi učenje, molitev, delo… Don Bosko mladim ponudi možnost, da življenje izkusijo kot praznik in vero kot srečo.

»To veselje pri don Bosku pa izvira iz življenja v milosti (čistega srca), ki od mladega človeka zahteva tudi askezo (odpoved) in dobroto (pomoč bližnjemu).« 

Te don Boskove misli so tudi moje voščilo otrokom in celim družinam za letošnji post; da bi bil preživet v veselju čistega srca v odpovedi kakšni razvadi  ter v dobroti in pomoči bližnjemu.

S. Marija Zabret