Avtor: zunmsmihel Objavljeno: 27. 04. 2014

Številka 11

 
Napovednik in obvestila
Marijin mesec maj

Milosti prihajajo k nam po treh stopinjah. Bog jih daje po Kristusu, Kristus jih po Cerkvi najbolj gotovo deli na Marijino priprošnjo, iz Marijinih rok pa jih sprejemamo mi. Sveti arški župnik Janez Marija Vianej je pogosto govoril: "Toliko sem že prejel iz Marijinega srca, da bi že zdavnaj moralo biti prazno, če bi ga božje usmiljenje vedno znova ne napolnjevalo." Izročajmo se ji torej z velikim zaupanjem, ona je zanesljiva pot k Bogu.
Marijino veliko poslanstvo je v tem, da povezuje dve nasprotji: kazen in odpuščanje. In to dvoje je možno povezati samo po milosti. Marija posreduje pri svojem Sinu, da doseže odpuščanje grehov. Nekaj posebnega je namreč v odpuščanju, ki ga doseže Mati: ne vleče nas več nazaj na kriva pota. Nekdo, ki je pravično kaznovan, še vedno pade v greh in hudobijo. Kogar pa pred kaznijo rešijo materine solze, v svojem srcu zagotovo obljubi, da se bo greha varoval in ga ne bo več ponavljal.
S 1. majem 2014 začenjamo šmarnično pobožnost. To je poseben izraz ljubezni slovenskega človeka do Matere Božje, zato lepo vabljeni k vsakodnevni pobožnosti. Na koncu meseca bomo šli na šmarnični izlet, ki bo v soboto, 31. maja 2014. Pot nas bo vodila na glavno marijino božjo pot koprske škofije na Sveto goro nad Novo Gorico. Že zdaj si rezervirajte dan. Najbolj pridni šmarničarji bodo nagrajeni z brezplačnim romanjem.
 
Molitev pred Najsvetejšim
V naši župniji vsak ponedeljek in petek pol ure pred večerno sveto mašo molimo pred izpostavljenim Najsvetejšim zakramentom. Molitev zaključimo z litanijami in blagoslovom, čemur sledi sveta maša. 
V postnem času smo imeli češčenje najsvetejšega še ob petkih uro pred večerno sveto mašo. Petkovo molitev pred Najsvetejšim bomo, po sklepu Župnijskega pastoralnega sveta, nadaljevali še naprej s to razliko, da bo le pol ure.
Molitev bo namenjena za razne potrebe v naši župniji. Konkretne prošnje zapišite na listek in ga oddajte v nabiralnik pod korom. Prošnje bodo prebrane pri svetih mašah ob petkih.
 
Darilo za rojstni dan ali god
Kadar v družini nekdo praznuje rojstni dan ali god, mu gotovo voščite, želite vse najboljše in mu izročite darila. Lepo in dragoceno darilo bo tudi, če boste vsi, kot družina šli tisti dan k sveti maši po namenu slavljenca. Tudi obisk svete maše je lahko lepo, predvsem pa duhovno bogato darilo.
 
Srečanje birmancev, njihovih staršev in botrov z birmovalcem g. škofom msgr. Andrejem Glavanom bo v sredo, 7. maja 2014, ob 18 h.
Slovesnost svete birme bo v soboto, 10. maja 2014, ob 10 h.
 
V nedeljo, 4. maja 2014, ob 10.30 bo pri podružnični cerkvi na Cerovcu žegnanje za sosesko. Lepo vabljeni verniki iz vse župnije.
 
Krščevanje v mesecu maju bo v nedeljo, 25. maja 2014, med sveto mašo ob 10.30.
 
Dobra dela:
Ob pogrebu + Štefana Možeta so darovali za cerkev 500 €.
Za cerkev: neimenovani 500 €; neimenovani 100 € (2 x); neimenovani 50 €; Jože Košir 30 €.
Bog poplačaj!
 
Bralci Božje besede:
4. 5. 2014

7 h: Nataša Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Vladka in Slavko Mohorko
10.30: Alan in Slavi Pavlič
11. 5. 2014
7 h: Marta in Dominik Hrovat
9 h: Monja Pust in Sabina Vrabec
10.30: Bernarda in Marko Hrovat
 
Za čiščenje župnijske cerkve poskrbijo verniki:
3. 5.: Ulica K Roku;
10. 5.: starši birmancev.
 
Cerkev v Stranski vasi v aprilu čistijo in krasijo verniki iz Dolenjih Lakovnic.