Počitniško sankanje

Včasih se v zadnjem hipu rodijo najboljše ideje.

Čeprav na nobenem sestanku katehistov nismo načrtovali dejavnosti za zimske počitnice, se je sestri Mariji v soboto, 28. 1. 2023 utrnila krasna ideja. Tako me je poklicala ravno med vzponom na Trdinov vrh in me povprašala, kam bi peljali otroke in njihove starše na sankanje. Po hitrem razmisleku sva se odločili, da se bomo v torek zbrali pred gasilskim domom na Lakovnicah.

Sestra Marija je pripravila vabilo, gospod kaplan je poskrbel za objavo, gospod župnik je odobril dejavnost in poskrbel za objavo pri svetih mašah, katehisti smo poslali vabilo vsak svojim učencem in v veselem pričakovanju čakali na torkovo jutro 31. januarja 2023.

Prvo sporočilo se je glasilo, da je prijavljenih 9 sankačev. Nato se je številka povečala za dodatnih 5 ali 6. Na koncu se nas je do 10 h nabralo 42, trije udeleženci so bili še čisto majhni, dojenčki, pa zato nič manj pomembni. Vseh skupaj na dogodku pa nas je bilo 45.

Najprej smo pri Šuštaršičevi kapelici opravili jutranjo molitev, gospod Kaplan nam je dal blagoslov, da bo vse teklo gladko. Sestra Marija, ki je zaradi športne oprave skoraj nismo prepoznali, nam je povedala, da ravno ta dan praznuje don Bosco, ki je tudi začetnik oratorijev. In tako je bil torek kot najbolje izbran dan za našo dejavnost.

Odpravili smo se na 10 minut oddaljeno sankališče na samem robu naše župnije, kakor se je poetično izrazil gospod kaplan. Vsak si je izbral primerno strmo brežino za svoje sposobnosti. Uživali smo v snegu in soncu. Morda se je kdo malo podrsal po snegu, se prevrnil ali prehitro peljal v dolino, vendar kakšnih resnejših poškodb seveda ni bilo.

Medtem ko smo mi uživali na snegu, so tri birmanke, Loti, Lara in Lana, pripravljale presenečenje. Skuhale so čaj in za odrasle kavo. Spekle so marmorni kolač in pripravile slastne palačinke z marmelado. Ko smo se vrnili h gasilskemu domu, nam je vsem teknilo.

Ob malici in toplem napitku smo še malo klepetali, se poveselili, delali načrte za naslednje družinsko druženje. Najbolj navdušeni pa so kar po snegu odigrali še eno nogometno tekmo.

Prijetno januarsko dopoldne nam bo vsem ostalo v lepem spominu. Seveda pa katehisti ne bomo pozabili širokih nasmehov na obrazih otrok in se bomo spomnili še kakšne dejavnosti, ki bo naše občestvo še bolj povezala.

Andreja Batolj Bele