Romanje v Rim

V četrtek, 27. aprila 2023 smo se romarji iz Novega mesta zgodaj zjutraj odpravili proti Rimu, ki smo si ga izbrali za letošnje mestno romanje. Pridružili so se nam še nekateri romarji iz drugih župnij. Cilj prvega dne so bile rimske katakobe, ki so nas prevzele s svojo skrivnostnostjo, kjer so našli pribežališče prvi kristjani. Tukaj smo imeli tudi prvo romarsko sveto mašo.

Drugi dan smo obiskali Vatikan. Najprej smo imeli sveto mašo nato pa se postavili v vrsto, da smo vstopili v baziliko svetega Petra. Ko smo vstopili vanjo nas je očarala njena mogočnost, veličina in lepota. Najprej smo se ustavili pri grobu svetega papeža Janeza Pavla II. in nato nadaljevali ogled vseh znamenitosti v baziliki. Spustili smo se še v kripto, kjer smo obiskali grob papeža Benedikta XVI., ki je bil 5. januarja 2023 tukaj pokopan.

Popoldan smo obiskali baziliko svetega Pavla, kjer je grob apostola poganov. To je ena izmed patriarhalnih bazilik, v kateri so v medeljonih prikazani portreti vseh dosedanjih papežev, vključno s papežem Frančiškom. Nato smo šli še v baziliko Marije Velike (Snežne), kjer nas je pozdravil tudi prihodnji župnik v šmihelski župniji, ki trenutno zaključuje doktorski študij v Rimu.

Tretji dan smo si najprej ogledali cerkev, kjer hranijo relikvije svetega križa in žebljev nato pa odšli v baziliko sv. Janeza v Lateranu, rimsko stolnico, ki je škofijski sedež vseh papežev, zato se tudi imenuje »mati in glava vseh cerkva«.

Popoldan pa je bil namenjen ogledu antičnega Rima in najlepših trgov v Rimu: trg Navona, ki slovi po svoji fontani posvečeni štirim rekam sveta in cerkvi sv. Neže. Na sosednjem trgu pa stoji najbolj ohranjena zgradba antičnega Rima, Pantheon. Za konec pa še sprehod po najbolj romantičnih rimskih trgih: najprej do trga Trevi in ogled istoimenske fontane, kjer smo se prebijali skozi nepregledno množico obiskovalcev vse do Španskega trga s španskimi stopnicami.

Zadnji dan pa je bil takoj zjutraj odhod proti Assisiju, mestu svetega Frančiška in sv. Klare. Najprej je bil ogled mogočne cerkve Angelske Matere Božje v kateri se nahaja kapelica Porcijunkola, Frančiškov najljubši prostor, saj je tukaj največ molil in premišljeval. Nato smo se povzpeli v starodavno mesto Assisi. Najprej smo obiskali cerkev Marije Velike, kjer je grob prvega blaženega milenijca Carla Acutisa. Nato pa smo poromali še na grob Frančiška Asiškega, kjer smo v kapeli poleg cerkve imeli še zadnjo romarsko sveto mašo. Po njej pa se veseli in polni novih vtisov vrnili domov.