Avtor: župnik Objavljeno: 21. 05. 2023

Berila

Sveta maša se po začetnem obredu, ki se zaključi z glavno mašno prošnjo nadaljuje z besednim bogoslužjem, ki vsebuje več beril, psalm, alelujo, evangeljski  odlomek, pridigo, izpoved vere in prošnje za vse potrebe.

Že od vsega začetka svete maše se uporabljajo svetopisemska besedila pri sveti maši kot podlaga za razmišljanje o Bogu in posameznem prazniku. Berila so zbrana v posebni knjigi, ki ji rečemo lekcionar, saj so v njem zbrana vse lekcije branja. V prvih stoletjih krščanstva, ko še ni bilo povsem določenih odlomkov, pa so brali posamezni svetopisemski spis in je voditelj bogoslužja dal zank kdaj naj bralec zaključi z branjem.

Običajna delavniška maša vsebuje eno berilo, ki si iz dneva v dan nadaljuje po smiselnem zaporedju. Nedeljska sveta maša ima dve berili, ki sta skrbno izbrani v sozvočju z evangelijem. Pri čemer je običajno prvo berilo iz Stare zaveze ali Apostolskih del in drugo iz Nove zaveze. Berila lahko berejo tudi laiki, ki morajo biti primerno usposobljeni in pripravljeni.

Bralci berejo berila na ambonu, ki je sploh v Sloveniji neke vrste govorniški pult, sicer pa bi moral biti bolj podoben neke vrsti prižnici z pultom za knjigo. Božja beseda se bere dostojanstveno in razločno. Na začetku bralec pove iz katere knjige svetega pisma bere, ko pa prebere zaključi z stavkom »To je Božja beseda« na kar odgovorimo »Bogu hvala«. Pri slovesnih bogoslužjih se lahko poje tudi besedilo beril.