Avtor: zunmsmihel Objavljeno: 1. 12. 2013

Številka 1

 

Poročilo Župnijske Karitas
Tudi v letu, ki se počasi izteka, so se mnogi ljudje v svojih stiskah zatekali po pomoč k naši Župnijski Karitas. Mnogi so zaradi svojega brezizhodnega položaja, ko so več mesecev zaman čakali na težko zasluženo plačo, a te ni bilo od nikoder, spet drugi so kar čez noč izgubili službo in ostali brez vsakršnega dohodka, ali pa samo z eno in še to neredno plačo. V stiski se niso znašli sami, pač pa so njene posledice na svoji koži občutili tudi njihovi šoloobvezni otroci, dijaki, študenti. Obveznosti je veliko, stroški so vse večji in položnice so morali poravnati vsak mesec. Veliko družin in tudi posameznikov je zaradi finančne doživljalo tudi osebno stisko in boj za preživetje iz meseca v mesec je bil neusmiljen. Nikoli ne moremo soditi in presojati, čigava stiska je večja in kdo je tisti, ki je pomoči najbolj potreben. Zato smo se trudili reševati težave s skupnimi močmi in vseskozi smo stremeli k iskanju rešitev. Tudi če so te v določenih primerih bile le delne ali začasne in smo težave samo omilili, so se bremena mnogih porazdelila in tudi zaradi tega so lažje zadihali. Težave in prošnje nekaterih smo skušali reševati v okviru zmožnosti naše Župnijske Karitas, spet druge v sodelovanju s Škofijsko Karitas. 
Pohvala in zahvala ob izteku koledarskega leta je namenjena vsem članicam in članom naše Karitas. Za njihovo nesebično razdajanje, za veliko mero potrpežljivosti in požrtvovalnosti, predvsem pa tudi za čas, ki ga je daroval vsak od njih in tako pripomogel k dobro opravljenemu delu. Brez njihove pomoči, pripravljenosti in čuta za pomoč drugim nikoli ne bi toliko paketov prišlo do vseh, ki so do njih upravičeni. Pri razdeljevanju paketov se moramo ravnati po navodilih in priporočilih Agencije republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja in Škofijske Karitas. V letošnjem letu smo razdelili 739 paketov , ki smo jih dobili iz Škofijske Karitas, ter 890 kg moke, 1150 l olja, 580 kg pšeničnega zdroba, 700 kg polžkov, 700 kg špagetov, 1286 kg riža ter 3216 litrov mleka - hrane, ki jo je prispevala EU. 
Z mnogimi življenjskimi zgodbami ljudi se srečujemo člani Karitas pri svojem poslanstvu, ki ga opravljamo prostovoljno. Sleherni se trudi, da bi bilo obojestransko zadovoljstvo čim večje. Velikokrat nam uspe, včasih pa žal tudi ne. Zato so nam pri delu v veliko pomoč naša nenehna izobraževanja, usposabljanja in duhovna pomoč. Udeležujemo se seminarjev in duhovnih obnov.
V imenu članic in člana Župnijske Karitas se toplo zahvaljujem vsakemu dobrotniku, ki od svojega, včasih tudi skromnega imetja, daje za Karitas, da lahko delimo potrebnim. Zaradi tega bo svet okoli nas lepši, ljudje bodo srečnejši, posameznik, ki pomaga, pa notranje bolj bogat.

Janez Jerič

Napovednik in obvestila
Na zadnji seji Župnijskega pastoralnega sveta smo se pogovarjali tudi o romanju Marijinega kipa v adventnem času po naši župniji. 
Namen romanja je, da nas Marija spodbudi, da poživimo molitev v naših družinah in se še bolj poglobljeno pripravimo na božični čas. Naredili smo seznam, kjer so se člani ŽPS zavezali, da bodo poleg svoje družine poiskali še eno, kjer bo Marijin kip ostal en dan. Pripravljen je še en Marijin kip, če bi ga želelo sprejeti več družin. 
V letošnjem adventnem času molimo za družine v naši župniji, da bi v njih vladalo razumevanje, medsebojno spoštovanje in ljubezen.

Spremenjen je dan obiska Miklavža v naši župniji. Miklavž nas bo obiskal v nedeljo, 8. decembra 2013 ob 15 h v dvorani Baragovega zavoda v Šmihelu. Vabljeni otroci do vključno drugega razreda osnovne šole. Prijave niso potrebne.

V soboto, 14. decembra 2013 po večerni sveti maši bomo imeli v naši župnijski cerkvi predstavitev v sliki in besedi romanja na Poljsko, ki bo od 28. aprila do 2. maja 2014. Do sedaj je zasedenega že polovico avtobusa. Pohitite s prijavo.

Predstavitev letošnjih prvoobhajancev župnijski skupnosti bo v nedeljo, 15. decembra 2013, pri sveti maši ob 10.30. Podprimo prvoobhajance z molitvijo.

Bralci Božje besede:
8. 12. 2013

7 h: Marta in Dominik Hrovat
9 h: Monja in Janez Pust
10.30 Erika Lozar in Irena Brudar
15. 12. 2013
7 h: s. Angelca Vozelj in Marko Berkopec
9 h: Daša in Iztok Kavšek
10.30: Alan in Slavi Pavlič

Za čiščenje župnijske cerkve poskrbijo verniki:
7. 12.:
 Ulica K Roku,
14. 12.: Irča vas.

Cerkev v Stranski vasi v decembru čistijo in krasijo verniki iz Dolenjih Lakovnic.