Oratorij Novo mesto 2023

Ob geslu »Stopi na pot« se je v prvem tednu počitnic srečno odvil program Oratorija Novo mesto 2023 v okolice šmihelske župnije in Baragovega zavoda v Šmihelu. Za 170 otrok je skrbelo dobrih 30 animatorjev skupaj s sestrsko skupnostjo Hčera Marije Pomočnice in seveda z mestnimi župniki ter kaplanom. Vsebinsko nas je vodila zgodba Hobita Bilba, ki je bil poklican na pot, da skupaj s škrati nazaj pridobi ukradeni zaklad. Pokazal nam je zgled odgovora na klic, zaupanja v Božjo previdnost, vztrajnosti, srčnosti in osebne rasti, kar pa so bile tudi vrednote posameznih dni. Poseben poudarek smo na oratoriju dali prepoznavanju svoje poklicanosti. Povabili smo goste: Anamarija in Adrian Butinar sta nam predstavila njuno zgodbo zakonskega para, sestra Anka Burger svojo misijonarsko pot, škof Andrej Glavan pa je spregovoril o klicu za duhovniški poklic. Tudi sami zase smo prosili, da bi prepoznali, kam nas Bog kliče in da bi sprejeli pravo življenjsko odločitev.

En dan smo v celoti posvetili in pobližje spoznavali življenje blaženega Alojzija Grozdeta. Letos obhajamo 100 letnico njegovega rojstva in 80 letnico njegove smrti. Odpravili smo se na romanje na Zaplaz in na Mirno. Priporočili smo se temu vzorniku mladih, ki je zase rekel: »Nočem biti povprečnež« in je dosegel visoki cilj svetosti.

Na oratoriju smo se kot vsako leto imeli zelo lepo. Čeprav so počitnice, smo se naučili, da je vztrajnost lepa čednost, da je srčnost dobrodošla v tem svetu, da imamo ogromno stvari, za katere smo lahko hvaležni in (spomnili smo se) da nas ima Bog neskončno rad. Seveda pa smo uživali v vodnih igrah, sladoledu, ki so nam ga podarili dobri ljudje, v odlični dramski igri, dobri družbi, sončnem vremenu, delavnicah, petju in plesu. Komaj čakamo drugo leto!

Hvala za vsakovrstno pomoč in podporo. Bog povrni vsem znanim in skritim dobrotnikom. Posebej novomšekim župnijam in Mestni občini Novo mesto, ki sofinancira oratorij.

Odbor oratorija NM