Avtor: župnik Objavljeno: 6. 01. 2014

Številka 3

 

Botrstvo
Botrstvo je služba v Cerkvi. Da bo nekdo boter, ni dogovor med birmancem oz. krščencem, njegovimi starši in tistim, ki ga izberejo za botra, oni ga predlagajo. To službo tistemu, ki so ga starši ali birmanec oz. krščenec predlagali, podeli Cerkev. Za to službo je Cerkev predpisala pogoje, ki so: - da je star vsaj šestnajst let; - da je katoličan in je bil že pri obhajilu in birmi; - da živi primerno veri in nalogi, ki jo bo sprejel; - da mu ni bila nobena cerkvena kazen zakonito naložena ali razglašena; - da ni oče ali mati krščencu oz birmancu. Krščeni, ki je član nekatoliške cerkvene skupnosti, je lahko hkrati s katoliškim botrom samo priča krsta, kar ne pomeni, da je lahko priča pri krstu oz. birmi katoličan, ki nima pogojev za botra.
V letih, kar sem župnik, sem se zelo veliko srečeval s tistimi, ki so želeli biti botri ob krstu ali birmi. Nekateri so pogoje spolnjevali, vedno več pa je takšnih, ki pogojev ne spolnjujejo, največkrat zato, ker ne živijo samsko in niso cerkveno poročeni. V naši župniji, ki je zelo velika, je nemogoče, da bi poznal vse ljudi, njihove družine in način, kako živijo. Zato smo imeli do sedaj v naši škofiji formular, kjer so kandidati za botrstvo sami podpisali izjavo, da izpolnjujejo vse pogoje, potrebne za botra. Verjetno se je v preteklih letih zgodilo tudi to, da je kdo zatajil, da nima vseh pogojev in podpisal laž in na ta način prejel potrdilo za botra. Župnika namreč lahko pretentamo, sebe in Boga pa ne moremo.
Na tem mestu se zahvaljujem vsem tistim, ki so razumeli pomen botrstva, in so bili toliko iskreni do Boga, do samega sebe in končno tudi do tistega, komur naj bi bili botri, in so iskreno priznali, da ne morejo biti botri. 
V teh letih sem največ nesramnosti, laži in obrekovanj doživel od tistih, ki niso znali ali pa niso hoteli sprejeti odgovornosti za svoja dejanja ali dejanja svojih otrok in iskreno priznati, da nimajo pogojev za botre. 
Višek je bil dosežen lansko pastoralno leto, ko bi morali tisti, ki so za to postavljeni, braniti in ovrednotiti službo botrstva, pa so to razvrednotili in poteptali.
Ne strinjam se s tem, da smo s sedanjim načinom potrdil za botre "kaznovali" tiste, ki so iskreno povedali, da nimajo pogojev za botre in zato niso dobili potrdila, s potrdilom pa nagradili tiste, ki so se zlagali in zatajili, da pogojev ne izpolnjujejo.
Zato od sedaj naprej v naši župniji ukinjam potrdila za botre. Poleg birmanca ali krščenca lahko stoji kdorkoli, kar pa še ne pomeni, da je vsak tudi primeren za botra. Bog že ve ...
Tudi za druge župnije boste dobili obrazec, s katerim boste lahko "stali zraven". 
Ob tej priložnosti sem se odločil, da v naši župniji ustanovimo skupnost duhovnih botrov, ki bodo z molitvijo podpirali tiste krščence in birmance, katerih kandidati za botra nočejo sprejeti pravega smisla botrstva.
Vabim vse farane, da se prijavite v skupnost duhovnih botrov in se boste obvezali, da boste vsak dan zmolili očenaš, zdravamarijo in slavaočetu za novokrščence in birmance. To ni veliko, prepričan pa sem, da bomo skupaj izmolili veliko milosti vsem novokrščencem in birmancem.
V cerkvi boste lahko vzeli list, na katerega boste vpisali svoje podatke in se s tem obvezali, da boste vsak dan molili po tem namenu.

Napovednik in obvestila
Iskrena hvala vsem sodelujočim za pomoč ob praznovanju božičnih praznikov: Slavku Burgerju za spleten adventni venec, postavljavcem jaslic, Jožetu Golobu s Potoka, ki je tudi letos podaril smrekice za župnijsko cerkev, pevcem in zborovodjem vseh zborov, ki ste sodelovali pri bogoslužju v župnijski cerkvi in v Stranski vasi, pritrkovalcem, ministrantom, bralcem in vsem, ki na kakršen koli način sodelujete pri bogoslužjih. 
Iskreno se zahvaljujem vsem, ki ste se v teh prazničnih dneh domačih duhovnikov spomnili z voščilom ali kakšno konkretno pozornostjo.

V ponedeljek, 6. januarja 2014, obhajamo praznik Gospodovega razglašenja. Zvečer se pri sveti maši ob 18 h zberejo vsi veroukarji in ostali verniki. Otroci prinesite s seboj nabiralnike od adventne akcije, ko ste zbirali darove za otroke v misijonskih deželah. Kakor trije kralji, ki so Jezusu ob obisku prinesli darove, boste tudi vi položili svoje darove k Jezusu v jaslicah. Verouk začnemo v torek, 7. januarja 2014.

Bralci Božje besede:
12. 1. 2014

7 h: Nataša Hrovat in Marko Berkopec
9 h: Marija Kompan in Janez Jerič
10.30: Marinka Šašek in Tadeja Špes
19. 1. 2014
7 h: Marta in Dominik Hrovat
9 h: Daša in Iztok Kavšek
10.30: Erika Lozar in Irena Brudar

Za čiščenje župnijske cerkve poskrbijo verniki:
11. 1.:
 Šmihel in Smrečnikova ulica,
18. 1.: Volčičeva, Westrova in Cesarjeva ulica.

Cerkev v Stranski vasi v januarju čistijo in krasijo verniki iz Rajnovšč.

Skupna obvestila novomeških župnij
V ponedeljek, 6. januarja 2014, bo ob 18 h v stolnici daroval praznično sveto mašo novomeški škof msgr. Andrej Glavan, po sveti maši pa bo božični koncert Slovenskega okteta. Vstop je prost, dobrodošli so prostovoljni prispevki.

V soboto, 11. ali 18. januarja 2014, ob 10 h bo srečanje za kandidate za botre letošnjih birmancev.11. januarja 2014 bo srečanje v župnijski cerkvi v Šmihelu, 18. januarja 2014 pa v veliki dvorani Zavoda Friderika I. Barage. Predavanje bo imel dekan dekanije Trebnje g. Klavdio Peterca.
Termin drugega srečanje pa je 8. ali 15. marec 2014, ob 10 h.

V soboto, 18. januarja 2014, ob 19 h bo v veliki dvorani Zavoda Friderika I. Barage srečanje za bralce Božje besede iz dekanije Novo mesto. Med nami bo prof. Jože Faganel, slavist in predavatelj retorike. 
Vsi, ki berete Božjo besedo po naših župnijah, lepo vabljeni.

Sestre Hčere Marije Pomočnice iz Šmihela vabijo:
- Na god sv. Janeza Boska, 31. januarja 2014, ob 18.30 bo v dvorani Zavoda Friderika I. Barage ogled filma Sv. Janez Bosko. Vabljeni vsi, ki želite spoznati očeta in učitelja mladih ter podoživeti spomin na obisk njegovih relikvij v Novem mestu maja 2013. Vstop je prost.
- Vabljeni na kuharski tečaj, program A, B, peka kruha in priprave raznih namazov ter tečaj peke sladic. Vabljeni dekleta, žene, fantje in možje ter vsi, ki si želite popestriti svoj jedilnik, se naučiti pripraviti mizo s pogrinjkom za praznike, speči domači kruh ali postreči z dobro domačo sladico.
Prijave na telefon: 07 39 44 421 ali 031 405 200 ali elektronski naslov: angelca.vozelj@gmail.com

Priprava staršev in botrov na zakrament svetega krsta:
V Šmihelu v dvorani Baragovega zavoda:

- 22. januar 2014, ob 19 h,
- 12. marca 2014, ob 19 h,
- 21. maja 2014, ob 20 h,
- 23. julija 2014, ob 20 h,
- 17. septembra 2014, ob 19 h,
- 19. novembra 2014, ob 19 h.
V Šmarjeti v župnijski cerkvi:
- 19. februar 2014, ob 19 h,
- 23. april 2014, ob 20 h,
- 11. junij 2014, ob 20 h,
- 27. avgust 2014, ob 20 h,
- 22. oktober 2014, ob 19 h.
Starši, ki želite, da bo vaš otrok krščen, se udeležite ene priprave na krst. Pripravo lahko opravite že pred rojstvom otroka. Vedno pa se oglasite še pri svojem župniku, kjer boste vpisali podatke za krstno knjigo in se pogovorili o obredu krščevanja.