Avtor: župnik Objavljeno: 2. 02. 2014

Številka 5

 
Jezusovo darovanje - svečnica
Drugi mesec leta začenjamo s praznikom Jezusovega darovanja ali svečnico. Jožef in Marija sta nesla iz Betlehema v Jeruzalem 40 dni starega otroka, da bi naredila to, kar je od njiju zahtevala Postava. Prvorojenci so bili Gospodovi, bili so njegova lastnina, potrebno jih je bilo dokupiti. Dar ni bil velik, dve grlici ali dva goloba sta zadoščala, da je bilo postavi zadoščeno.
Par, ki je z majhnim otrokom stopal preko tempeljskih dvorišč, verjetno ni povzročal kakšnega posebnega zanimanja, saj se je to dogajalo vsakodnevno. Le starček Simeon in prerokinja Ana sta v tem otroku takrat spoznala davno obljubljenega Odrešenika. 
Darovanje se je začelo v templju, končalo pa na Kalvariji. Nikoli ne bodo vsi spoznali in sprejeli Božjega sporočila. V Betlehemu so videli Božjo slavo preprosti pastirji, v templju pa uboga starca Simeon in Ana. Kaj pa vsi drugi? Najbrž so preveč iskali samega sebe, da bi videli, kaj se dogaja okrog njih. Bili so prepolni svojih misli, da bi mogli sprejeti odrešujočo resnico. Bili so zadosti sami sebi in zato niso potrebovali Boga, ampak so se utapljali v lastnem jazu. Ali ni morda tudi današnji čas podoben času, ko so se v Betlehemu in Jeruzalemu dogajale čudovite stvari?

Napovednik in obvestila
Redna seja župnijskega pastoralnega sveta bo v ponedeljek, 3. februarja 2014, po večerni sveti maši. Člani povabljeni že k sveti maši.

Večkrat prosimo tega ali onega svetnika ali svetnico, naj nam pri Bogu izprosi zdravja ali pomoč v raznih nesrečah. Tako se tudi zatekamo k sv. Blažu, naj nas reši bolezni v grlu in vsakega drugega zla. Ta navada ima svoj izvor v legendi, ki pripoveduje, da je sveti Blaž blagoslovil mladeniča, ki je umiral zaradi bolečin v grlu. Na Blaževo priprošnjo je otrok ozdravel. Blagoslov na priprošnjo svetega Blaža boste lahko prejeli na dan njegovega godu v ponedeljek, 3. februarja 2014, med večerno sveto mašo.

Od sedaj naprej bo v naši župniji krščevanje četrto nedeljo v mesecu. Lihe mesece med sveto mašo, sode po sveti maši. V mesecu februarju bo krščevanje v nedeljo, 23. februarja 2014, po sveti maši. Dekanijska priprava na krst bo v sredo, 19. februarja 2014, v župnijski cerkvi v Šmarjeti

Svete maše 
V župnijski cerkvi so svete maše med tednom in nedeljo zasedene do konca aprila. V Stranski vasi pa so nedeljske svete maše zasedene do julija, ob petkih pa je prosto še nekaj dni v marcu.
Ko zapišemo datum svete maše, se poskušam držati tega datuma. Včasih pa zaradi različnih razlogov ne morem opraviti svete maše na dogovorjeni datum, zato jo prestavim na najbližji dan. V takih primerih prosim za razumevanje in čim manj slabe volje.
Opažam, da nekateri ne poskrbijo niti za obletno sveto mašo za svoje rajne sorodnike. Lepo je, da se jih ne spomnimo samo s svečami in cvetjem na grobovih, kar je samo zunanje znamenje. Molimo in darujmo za njih svete maše in dobra dela. Samo to ima v večnosti vrednost in samo s tem jim lahko pomagamo, če še potrebujejo našo pomoč.
Do pet svetih maš, darovanih ob pogrebu, bomo opravili v domači župniji. Ker vseh ne moremo opraviti v župniji, jih oddamo duhovnikom, ki imajo svetih maš premalo. Bog poplačaj, da ne pozabite na svoje rajne.

Bralci Božje besede:
9. 2. 2014
7 h: Nataša Hrovat in Marko Berkopec
9 h: Vladka in Slavko Mohorko
10.30: Zorka Hrovat in Marija Plut
16. 2. 2014
7 h: Marta in Dominik Hrovat
9 h: Monja in Janez Pust
10.30: Urška Klemenčič in Anamarija Brudar

Za čiščenje župnijske cerkve poskrbijo verniki:
8. 2.: Šegova ulica, hišne št. 1 - 11,
15. 2.: Šegova ulica, hišne št. 12 - 121.

Cerkev v Stranski vasi v februarju čistijo in krasijo verniki iz Stranske vasi.