Avtor: župnik Objavljeno: 16. 02. 2014

Številka 6

 
Pripravljajmo svoje duše
Prvoobhajanci so se pripravljali na prvo sveto spoved. Videlo se je, da imajo tremo. Neka deklica je stopila v spovednico in začela jokati. »Zakaj pa jokaš?« jo je vprašal sivolasi župnik. »Doma sva se z mamico temeljito pripravili na sveto spoved. Vse grehe sem premislila in jih zapisala. Po poti do cerkve pa sem grehe zgubila ...«
Veste, grehov ne izgubimo tako hitro. Deklica je seveda mislila ‘listek z grehi'. Tega že lahko izgubimo, grehe pa ...
Težava sodobnega sveta je, da je izgubil čut za greh. Greh ostaja greh, samo človekov čut za greh je, žal, nekoliko zbledel. Saj veste, kaj pravimo ljudje: Temna obleka se ne umaže tako hitro kot bela. Ugotovitev se zdi sicer praktična, ni pa resnična. Temna in bela obleka se enako hitro umažeta, le madeži se na temni ne vidijo tako očitno. Ker smo izgubili čut za greh, na svoji temno notranji obleki duše ne opazimo tako hitro madežev greha.
Jezusa Sveto pismo večkrat predstavi kot prijatelja grešnikov. Nikoli se ni jezil nad grešnikom, nikoli ni nobenega zavrgel. Upira pa se mu farizejstvo, to je misel, da si boljši od drugih. Ni izjem. Vsi potrebujemo odrešenje. Ni popolnih, ki ne bi potrebovali Božje pomoči. Postni čas nas želi pripraviti do tega, da zahrepenimo po Odrešeniku. Želeti moramo, da nas osvobodi vsega slabega, hudega in temnega, čemur rečemo greh. Če hočemo zlo izkoreniniti, ga moramo načeti v samem bistvu, pri glavnih koreninah, ki jim rečemo ‘sedem poglavitnih grehov'. Da bi v velikonočni spovedi lažje spoznali svojo grešnost in slabost, si že zdaj vsak večer temeljito izprašajmo vest - kajti samo tako bodo imeli prazniki res okus po zmagi nad grehom in smrtjo.

Napovednik in obvestila
V mesecu januarju sta bila v naši župniji krščena:
Isabell Pljaskovič Balažek, Cesarjeva ulica,
Lovro Ovniček, Stranska vas.
Iskrene čestitke novokrščencema, njunim staršem in botrom.

V mesecu januarju sta bila v naši župniji cerkveno pokopana:
Jože Ucman, Šegova ulica,
r. leta 1952; + 7. 1. 2014;
Janez Zupančič, Dolenje Lakovnice,
r. leta 1943; + 12. 1. 2014.
Gospod, daj jima večni pokoj!

Oddane svete maše:
v zahvalo; + duhovnik Mirko Jereb; v zahvalo Mariji; za zdravje in v dober namen; za + Janeza Zupančiča so oddane svete maše, ki so jih darovali: družina Vesel, (2 x); družina Hrovatič (2 x); Tone Vidmar; Jože Bojanec z družino; Jože in Martina Gradišar; Štefan Jenič; družina Gašperšič; sestrična Anica Bartolj; družina Burger; družina Pirc; družina Turk; družina Bele; družina Franko; družina Bartolj; družina Hrastar; družina Šeruga; družina Šutar; Fani in Franc Somrak ter Anica Mavsar; nečak Boštjan z družino (30 € za cerkev); sestra Jožefa z družino (2 x); družina Turk.

Do pet svetih maš, darovanih ob pogrebu, bomo opravili v domači župniji. Ker vseh ne moremo opraviti v župniji, jih oddamo duhovnikom, ki imajo svetih maš premalo. Tiste svete maše, ki so bile darovane ob pogrebu, pa niso napisane zgoraj med oddanimi, bodo opravljene v domači župniji. Zapisane bodo v razporedu svetih maš glede na datum. Bog poplačaj, da ne pozabite na svoje rajne.

Bralci Božje besede:
23. 2. 2014

7 h: s. Angelca Vozelj in Marko Berkopec
9 h: Sabina Vrabec in Marija Kompan
10.30: Alenka Erpič in Barbara Priselac
2. 3. 2014
7 h: Stanka Kotnik in Marko Berkopec
9 h: Daša in Iztok Kavšek
10.30: Marinka Šašek in Tadeja Špes

Za čiščenje župnijske cerkve poskrbijo verniki:
22. 2.: Ulica Slavka Gruma, hišne št. 1-10,
1. 3.: Ulica Slavka Gruma, hišne št. 11-40.

Cerkev v Stranski vasi v februarju čistijo in krasijo verniki iz Stranske vasi.