Avtor: zunmsmihel Objavljeno: 2. 03. 2014

Številka 7

 
Napovednik in obvestila
Postna postava za leto 2014

Postni čas, ki se začne s pepelnično sredo, nas vsako leto pripravlja na veliko noč. Naj bo to res čas milosti, duhovne poglobitve in dobrih del, ki jih bomo darovali za potrebe Cerkve in vsega sveta. 
Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo (letos 5. marca) in na veliki petek (letos 18. aprila). Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.
Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta. Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali kakšna druga slovesnost v družini, post in zdržek odpadeta.
 
Post in molitev za domovino in Cerkev
Naša domovina in tudi Cerkev v naši domovini sta v težki situaciji. V politiki in tudi gospodarstvu govorimo, da je vse skupaj v krizi. Ljudje počasi zgubljamo optimizem in tudi sami velikokrat ne vidimo svetle točke v prihodnosti.
Kristjani imamo veliko možnosti, da spremenimo javno mnenje in v ta splošni pesimizem prinesemo vsaj kanček optimizma. Naša največja moč sta molitev in post, saj Jezus sam pravi, da »ta rod se lahko izžene le z molitvijo in postom« (prim Mr 9, 29). Zato vabim vse, katerim ni vseeno, kaj se dogaja v naši državi in Cerkvi, da se v postnem času zberemo vsak petek eno uro pred večerno sveto mašo in pred Najsvetejšim molimo, naj nam Bog pomaga.
Poleg molitve je telesni post in odpoved pokazatelj naše vere in zaupanja v Božjo pomoč. Jezus nam predlaga: »Prosíte in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo!« (Lk 11, 9).
 
Križev pot ob nedeljah ob 15 h pripravljajo:
1. postna: člani ŽPS
2. postna: člani zbora sv. Mihael
3. postna: člani starejšega mešanega zbora
4. postna: Prenova v Duhu in Neokatehumeni
5. postna: križev pot na Ljuben
 
Redna seja Župnijskega pastoralnega sveta bo v ponedeljek, 3. marca 2014, po večerni sveti maši. Člani lepo povabljeni že k večerni sveti maši.
 
Sestanek za starše letošnjih prvoobhajancev bo v sredo, 5. marca 2014, po večerni sveti maši (18.30). Pogovorili se bomo glede termina neposredne priprave, ker so veroučenci iz osnovne šole Drska v tednu pred prvim svetim obhajilom v Šoli v naravi.
 
Na prvi petek v mesecu, 7. marca 2014, bomo prinašali zakramente na dom tistim, ki ne morejo v cerkev. Če veste za koga, ki ne more v cerkev, pa bi želel prejeti zakramente, to sporočite v župnišče.
 
Krščevanje v mesecu marcu bo v nedeljo, 23. marca 2014, med sveto mašo ob 10.30. Priprava na krst pa bo 12. marca 2014 ob 19 h v veliki dvorani Baragovega zavoda v Šmihelu.
 
Dobra dela:
za cerkev: neimenovani 100 (3 x); neimenovani 200.
Bog poplačaj!
 
Bralci Božje besede:
9. 3. 2014

7 h: Nataša Hrovat in Marko Berkopec
9 h: Tadeja in Miran Kolenc
10.30: Erika Lozar in Irena Brudar
 
16. 3. 2014
7 h: Marta in Dominik Hrovat
9 h: Klavdija Kavšek in Frančiška Pavlin
10.30: Alan in Slavi Pavlič
 
Za čiščenje in krašenje župnijske cerkve poskrbijo verniki:
8. 3.: Ulica Slavka Gruma, hišne št. 41-80,
15. 3.: Ulica Slavka Gruma, hišne št. 82-102.
 
Cerkev v Stranski vasi v marcu čistijo in krasijo verniki iz Birčne vasi.