Avtor: zunmsmihel Objavljeno: 7. 02. 2016

Številka 3

 

Sveto leto usmiljenja
Na praznik brezmadežnega spočetja Device Marije se je v Cerkvi začelo sveto leto usmiljenja in bo trajalo do 20. novembra 2016. V tem času lahko prejmemo veliko milosti, ki nam jih naklanja sveto leto z namenom, da bi se versko prenovili in napredovali v veri.
S svetim letom je povezan tudi svetoletni odpustek, ki ga prejmemo, če smo na to pripravljeni. Sveta vrata v svetem letu imajo točno določen namen - pridobiti svetoletni odpustek. Sveta vrata so simbol, ki ima po papeževih besedah moč: »Kdorkoli bo stopil skoznje, bo lahko občutil ljubezen Boga, ki tolaži, odpušča in daje upanje.«
Popolni odpustek pomeni popolno odpuščanje vseh časnih kazni za grehe, ki so že bili odpuščeni.
Za prejem popolnega odpustka je potrebno, da vernik opravi sveto spoved in dejanje pokore, prejme sveto obhajilo, zmoli molitev po namenu svetega očeta in izključi kakršnokoli nagnjenje do greha. 
Papež Frančišek je določil, da so sveta vrata tudi v vseh stolnih cerkvah, tudi v Novem mestu, da bi bilo vernikom čim bolj omogočeno poromati skozi sveta vrata.
Redni svetoletni shodi bodo v stolnici na vse prve sobote v letu. Romarje vabimo, da se ob 8.30 zberejo na škofijskem dvorišču, od koder bodo v procesiji in med molitvijo litanij vstopili skozi sveta vrata v stolnico.
Posebni svetoletni shodi bodo vsako postno soboto, ko so organizirana romanja vernikov dekanij naše škofije. Iz dekanije Novo mesto bomo poromali v soboto, 5. marca 2016. To romanje se prične ob 9.30 na škofijskem dvorišču, od koder bomo med moli-tvijo in skozi sveta vrata vstopili v stolnico, kjer bo nato molitev križevega pota in priložnost za spoved. Sledila bo sveta maša s škofovim nagovorom, ob koncu bo molitev za svetoletni odpustek.

Postni čas
Postni čas, ki se začne na pepelnično sredo, 10. februarja 2016, nas vsako leto pripravlja na veliko noč. Naj bo to res čas milosti, duhovne poglobitve in dobrih del, ki jih bomo darovali za potrebe Cerkve in vsega sveta.
Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek (letos 25. marca). Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega
najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta. Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.
Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb …), post in zdržek odpadeta.
Za duhovnike, redovnike in redovnice, ki se hranijo doma, ne velja olajšava za petke zunaj postnega časa.

Ves postni čas bomo ob nedeljah ob 15 h in petkih ob 18 h molili križev pot. 
Ob nedeljah pripravijo križev pot:
1. postna: člani ŽPS
2. postna: člani starejšega mešanega zbora
3. postna: člani zbora sv. Mihael
4. postna: Prenova v Duhu in neokatehumeni
5. postna: križev pot na Ljuben

Obvestila
V mesecu februarju bo krščevanje v nedeljo, 28. februarja 2016, med sveto mašo ob 10.30. Priprava na krst bo v Šmarjeti 25. februarja 2016 ob 19 h. Marčevsko krščevanje pa bo zaradi velike noči en teden kasneje, in sicer v nedeljo, 3. aprila 2016, po sveti maši. Priprava na krst pa v Šmihelu 16. marca 2016 ob 19 h.

Oddane svete maše: 
+ Ljudmila Pestner; za duše v vicah; + Antonija Perič; za zdravje; za + Franca Bartlja so bile oddane svete maše, ki so jih darovali: nečaki in nečakinji iz Grma pri Trebnjem (2 x); družina Pirnar (4 x); družina Gašperšič; Majda z družino; družina Šurla; družina Lukšič (2 x); družina Ljubi iz Koroške vasi; družina Jesih; družina Hutevec.

Krsti v januarju:
Mojca Gašperšič, Cesarjeva ulica;
Maric Jakša, Cesarjeva ulica;
Jakob Labuz, Birčna vas.
Iskrene čestitke novokrščencem, njihovim staršem in botrom.

Pogrebi v januarju:
Božidar Darko Samida, Šmihel,
rojen leta 1929; + 12. 1. 2016;
Franc Bartolj, Dolenje Lakovnice,
rojen leta 1925; + 14. 1. 2016.
Gospod, daj jima večni pokoj!

Bralci Božje besede:
14. 2. 2016
7 h: Dominik Hrovat in Stanka Kotnik
9 h: Monja Pust in Marta Šuštarič
10.30: Slavi in Alan Pavlič
21. 2. 2016
7 h: Nataša Hrovat in Mihael Blatnik
9 h: Klavdija Kavšek in Fani Pavlin
10.30: Urška in Anka Klemenčič
28. 2. 2016
7 h: Darja Petkovič in Marko Berkopec
9 h: Daša in Iztok Kavšek
10.30: Bernarda in Marko Hrovat

Čiščenje in krašenje župnijske cerkve:
13. 2.: Šmihel in Smrečnikova ulica;
20. 2.: Volčičeva, Westrova in Cesarjeva ulica;
27. 2.: Šukljetova, Finžgarjeva in Bajčeva ulica.

Cerkev v Stranski vasi v mesecu februarju čistijo in krasijo verniki iz Gorenjih Lakovnic.