Avtor: župnik Objavljeno: 9. 12. 2018

Številka 1

 

Obvestila
Začeli smo advent. Latinska beseda adventus pomeni »prihod«. V krščanskem jeziku se nanaša na prihod Jezusa Kristusa. Cerkev imenuje advent čas štirih tednov pred božičem, ki jih pojmuje kot priložnost za pripravo na Gospodov prihod z upanjem in kesanjem. Liturgična barva je vijolična, kar pomeni spokornost in pogled vase ter hkrati pričakovanje z upanjem. V primerjavi s postom je v adventu bolj poudarjena priprava na prihodnost. Vsak je povabljen, da poživi svoje dobre lastnosti, talente, medtem ko v postu predvsem krotimo svoje slabe lastnosti. Adventni čas je za kristjane poseben čas, ker nas vabi, da se spomnimo na preteklost, in nas spodbuja, da živimo v sedanjosti ter se pripravimo na prihodnost. 
Vsak izmed nas je povabljen, da ta milostni čas čim bolje preživi v povezanosti z Bogom, bližnjimi in samim seboj. Tudi spoved je ena od priložnosti, da se še bolj približamo Bogu in bližnjim.
V Novem mestu boste imeli v dneh pred božičem veliko priložnosti, da opravite dobro sveto spoved: v stolnici na Kapitlju, pri frančiškanih ali v Šmihelu. V naši župnijski cerkvi bo priložnost za sveto spoved ob nedeljah med svetimi mašami ob 7 h in 10.30, pred deveto sveto mašo in pred mašo v času božične devetdnevnice.
Bog se nam približuje na edinstven način kot eden izmed nas. Sprejmimo ga kot brata in našega Odrešenika.

V ponedeljek, 10. decembra 2018, ob 18.35 bo redna seja Župnijskega pastoralnega sveta. Člani lepo vabljeni že k večerni sveti maši.

V nedeljo, 16. decembra 2018, bomo začeli božično devetdnevnico. S pesmijo in molitvijo se bomo pripravljali na praznik Jezusovega rojstva. Vabljeni vsak večer k sveti maši, pri kateri bomo Kralja, ki prihaja med nas, spremljali na poti proti Betlehemu. Posebej vabljeni otroci, pa tudi vsi ostali.

Pred božičem v petek, 21. decembra 2018, bo duhovnik obiskal vse tiste bolne in ostarele, ki jih sicer obišče za prvi petek v mesecu. Če bi še kdo želel, da mu duhovnik prinese zakramente na dom, ker ne more v cerkev, naj to čim prej sporoči v župnišče.

V naši župnijski cerkvi bo v soboto, 29. decembra 2018, po večerni sveti maši božični koncert.

Zahvalno romanje za milosti misijona za mestne župnije bo od 28. aprila do 1. maja 2019. Poromali bomo v Dubrovnik, Budvo, Cetinje, Kotor, na otok, kjer je svetišče Gospe od Škrpjela, in v Medžugorje. Cena romanja je 290 €. Podrobnosti si preberite na letaku, ki ga dobite ob izhodih iz cerkve ali na župnijski spletni strani. Prijave sprejemamo v župnišču. Ob prijavi plačate akontacijo 80 €. Ostali znesek lahko plačate na obroke oz. po dogovoru.

Krščevanje v mesecu decembru bo v nedeljo, 16. decembra 2018, ob 11.30. 
Priprava na krst bo 12. decembra 2018 ob 19 h v Šmihelu.

V naši župnijski cerkvi je trikrat tedensko pol ure pred večerno sveto mašo izpostavljeno v češčenje Sveto Rešnje telo. Molitev zaključimo z litanijami in blagoslovom, čemur sledi sveta maša. V ponedeljek molimo za novokrščence, prvoobhajance in birmance, četrtkova molitev je namenjena za duhovne poklice, v petek molimo po namenu faranov.
Vabim vas, da si kdaj vzamete čas tudi za molitev pri Jezusu, ki nas čaka v cerkvi v zakramentu presvete evharistije.

Krsti v oktobru:
Gal Pevc, Košenice;
Irenej Primc, Ul. Slavka Gruma;
Miha Malenšek, Ul. Slavka Gruma;
Tian Korošec Levačić, Veliki Podljuben.

Krsti v novembru:
Lina Hočevar, Ul. Slavka Gruma.
Iskrene čestitke novokrščencem, njihovim staršem in botrom.

Pogrebi v oktobru:
Zofija Jakše, Ob Težki vodi;
Roman Tomšič, K Roku.

Pogrebi v novembru:
Štefanija Jaklič, Brod;
Franc Mervar, Boričevo;
Stanislav Medved, Lebanova ulica;
Alojzija Golob, Stranska vas;
Franc Hren, Ul. Slavka Gruma;
Miha Lah, Westrova ulica.
Gospod, daj jim večni pokoj!

Bralci Božje besede:
16. 12. 2018

7 h: Nataša Hrovat in Mihael Blatnik
9 h: Frančiška Pavlin in Lojze Bojanc
10.30: Zorka Hrovat in Klara Brudar
23. 12. 2018
7 h: Stanka Kotnik in Dominik Hrovat
9 h: Monja Pust in Marija Kompan
10.30: Tadeja in Andrej Špes
30. 12. 2018
7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Marta Šuštarič in Ivanka Železnik
10.30: Bernarda in Marko Hrovat 

Čiščenje in krašenje župnijske cerkve:
15. 12.:
Škrjanče, Boričevo in Vorančeva ulica;
22. 12.: Šmihel in Smrečnikova ulica;
29. 12.: Volčičeva, Westrova in Cesarjeva ulica.

Cerkev v Stranski vasi v mesecu decembru čistijo in krasijo verniki iz Gorenjih Lakovnic.