Avtor: župnik Objavljeno: 30. 08. 2021

Številka 1

   

Uvodnik

Pozdravljeni, novi škof
Radovednost in zvedavost nas v življenju vedno vodita naprej. In kaj je bolj vznemirljivega kot nekaj novega? Novosti nas predramijo in nam vzbudijo zanimanje.
Sredi poletja smo v naši škofiji dobili ime novega krajevnega škofa. Tega je, kot to določa kanonsko pravo, izbral papež Frančišek. Ker je naš bodoči škof g. Andrej Saje bolj nepoznan v našem okolju, smo seveda vsi iskali informacije o njem. Izhaja iz župnije Mirna Peč in je v mladih zrelih 55-ih letih. Obiskoval je Gimnazijo Novo mesto, diplomiral na Teološki fakulteti v Ljubljani, magistriral v Rimu in doktoriral iz cerkvenega prava. Na svoji dosedanji duhovniški poti je bil zelo dejaven na pravnem, pedagoškem in pastoralnem področju in prav veseli smo, da smo dobili tako aktivnega in vsestranskega duhovnika za našega naslednika apostolov. 
Škof je namreč naslednik najbližjih Jezusovih učencev – apostolov, saj je škofovsko posvečenje najvišja od treh stopenj zakramenta mašniškega posvečenja. Prva njegova naloga je, da si s svojim zgledom ljubezni, ponižnosti in preprostosti prizadeva spodbujati svetost vernikov. Z veseljem ga bomo srečevali in sprejemali ob različnih slovesnostih in priložnostih tudi v naši župniji. 
Prosimo Gospoda, naj nanj razlije obilo modrosti in moči, da bo kot dober oče svoje škofije z ljubeznijo vodil svoje duhovnike in vernike.
Novi škof bo posvečen v nedeljo, 26. septembra 2021 ob 14:30 v župnijski cerkvi v Mirni Peči. Valjeni k molitvi za novega škofa.

Obvestila

Novo veroučno leto
Približuje se novo šolsko in veroučno leto. Vsi upamo in si želimo, da se bomo lahko srečevali v učilnicah in v cerkvi pri sveti maši.
Začeli bomo tako, kot vsa pretekla leta. Vpis k verouku bo od ponedeljka do srede, od 6. do 8. septembra 2021. K vpisu pridite otroci in starši, ko boste imeli priložnost, da se boste srečali s katehisti in katehistinjami. 
Na voljo bodo tudi učbeniki, delovni zvezki in liturgični zvezki. Liturgični zvezki niso namenjeni le lepljenju listkov. Tega v preteklem veroučnem letu niste mogli delati, ker je bila nekaj časa onemogočena udeležba pri svetih mašah. Vedno znova poudarjam, kakšen pomen imajo liturgični zvezki: so pripomoček, da se v družini z otroki pogovarjate ob nedeljski Božji besedi. Če je liturgični zvezek ostal neuporabljen, ne pomeni, da ga nismo uporabljali pri verouku; pomeni, da ga niste uporabljali doma, za kar je namenjen. Spodbujam vas, da vsak teden vzamete v roke tudi liturgični zvezek, ki vam bo v pomoč pri branju Božje besede.
S seboj k vpisu prinesite podpisana spričevala. Za vse otroke, ki jih vpisujete k verouku prvič, izpolnite še družinsko prijavnico, ki jo najdete na spletni strani župnije Novo mesto – Šmihel. S seboj pa prinesite še družinsko knjižico ali krstni list otroka.
Več o novem veroučnem letu si preberite v Katehetskem pismu, ki je priloženo Oznanilom.

V mesecu septembru bomo bolnike in ostarele na domu obiskovali v petek, 3. septembra 2021. Če bi še kdo želel prejeti zakramente na domu, ker ne more v cerkev, naj to sporoči v župnišče.

V noči iz petka na soboto, iz 3. na 4. september 2021, bomo v naši škofiji obhajali molitveno bdenje za nove duhovne poklice. V naši župniji bomo molili v petek pred večerno sveto mašo. 

Redno krščevanje v mesecu septembru bo v nedeljo, 19. septembra 2021, v mesecu oktobru pa 24. oktobra 2021.
Termini priprave na krst: V Šmihelu 15. 9. in 17. 11., v Šmarjeti pa 13. 10. in 22. 12., vedno ob 19 h.

Izbira članov v Župnijski pastoralni svet (ŽPS)
V nedeljo, 19. in septembra 2021, bo potekala izbira novih članov župnijskih pastoralnih svetov. Na to nedeljo boste pri vseh svetih mašah prejeli liste, na katere boste napisali svoje predloge za nove člane ŽPS. Oddali jih boste takoj ali naslednjo nedeljo v skrinjo z glasovi.
Kaj je župnijski pastoralni svet?
Župnijski pastoralni svet je župnikovo posvetovalno in delovno telo, ki preučuje, načrtuje in izvaja pastoralno delo v župniji.
Kdo je lahko izbran v župnijski pastoralni svet?
V župnijski pastoralni svet je lahko izbran vsak župljan, ki je dopolnil 16 let in je prejel zakramente uvajanja ter ga odlikujejo trdna vera, nravno življenje in razsodnost (je praktičen kristjan in živi v skladu s cerkvenimi predpisi).
Naj nas Sveti Duh vodi pri dobri presoji in izbiri.

Letošnje praznovanje ob godu farnega zavetnika svetega nadangela Mihaela bo, podobno kot lani, bolj skromno. Našega nebeškega zavetnika bomo počastili pri svetih mašah, in sicer brez župnijskega dneva in skupnega praznovanja. Župnijsko žegnanje bomo obhajali v nedeljo, 26. septembra 2021. Svete maše bodo le v župnijski cerkvi. Vabljeni k svetim mašam v župnijsko cerkev iz vse župnije.

Celodnevno češčenje Svetega Rešnjega telesa bo na praznik svetega nadangela Mihaela, 29. septembra 2021. Ob 9 h bo sveta maša, nato pa bo izpostavljeno Najsvetejše v češčenje vse do večerne svete maše. 
Lansko leto smo začeli z akcijo “pet minut za Jezusa”, letos bomo z njo nadaljevali. Vsak izmed nas je na ta dan povabljen v cerkev k češčenju vsaj za pet minut. Ne samo odrasli, tudi otroci pridite k molitvi pred Jezusa. Pet minut ni veliko, vendar če teh pet minut posvetiš za molitev pred Jezusom, boš prejel veliko milosti. 
Ko greš mimo cerkve iz šole, s sprehoda, iz službe itd., vstopi za kratek čas k Jezusu, ne bo ti žal.

Pri sestrah redovnicah v Šmihelu bodo potekale Svetopisemske urice za predšolske otroke. Prvo informativno srečanje bo 15. septembra 2021 ob 16.45 pri sestrah. Naslednja srečanja bodo: 22. septembra, 6. in 20. oktobra, 18. novembra, 1. in 15. decembra ter 12. januarja. Vabljeni.

Bralci Božje besede
5. 9. 2021

7 h: Jožica Kapš in Mihael Blatnik
9 h: Frančiška Pavlin in Lojze Bojanc
10:30: Tadeja in Andrej Špes
12. 9. 2021
7 h: Nataša Hrovat in Mihael Blatnik
9 h: Vladka in Slavko Mohorko
10:30: Erika Lozar in Irena Brudar
19. 9. 2021
7 h: Sonja Muhič in Dominik Hrovat
9 h: Daša Uhan in Iztok Kavšek
10:30: Bernarda in Marko Hrovat
26. 9. 2021
7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Ivanka Železnik in Marta Šuštarič
10:30: Zorka Hrovat in Katja Lozar

Cerkev v Stranski vasi v mesecu septembru čistijo in krasijo verniki iz Dolenjih Lakovnic.