Avtor: župnik Objavljeno: 31. 10. 2021

Številka 3

 

Obvestila

Praznik vseh svetih - 1. november
Na praznik vseh svetih se spominjamo vseh tistih neštetih nebeških izvoljencev, ki na zemlji njihove velike svetosti nihče ni poznal in priznal, pred Bogom in v resnici pa so živeli tako, da so bili vredni, da jih je Bog sprejel k sebi. 
Morda so živeli med nami, pa nismo vedeli, kaj je v njih ustvarila Božja milost. Ti so namreč znali z Božjo pomočjo v življenju ohraniti in izpolnjevati tisto posvečenje, ki so ga prejeli pri krstu.
Priporočimo se jim.

Svete maše:
- v Šmihelu ob 7 h, 9 h in 10:30. Po pol enajsti maši sprevod na pokopališče v Šmihelu, kjer bo še molitev za rajne in blagoslov grobov. 
- v Stranski vasi bo ob 9 h in po njej molitev za rajne na pokopališču in blagoslov grobov.
- v Srebrničah bo ob 14 h in po njej molitev za rajne na pokopališču in blagoslov grobov. Sveto mašo bo daroval novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje. 
Molitev rožnih vencev za duše v vicah bo ob 17 h v župnijski cerkvi.

Spomin vseh vernih rajnih (verne duše) - 2. november
2. novembra obhajamo spominski dan vseh rajnih ali „verne duše“. Verni ljudje molimo za svoje drage, ki so že umrli pa so morda še v kraju očiščevanja in zorenja za nebesa.
Za duše teh rajnih pravimo, da so v vicah. Kako dolgo traja boleče očiščevanje v vicah pri posameznih dušah, tega ne moremo vedeti. Vemo pa, da si te duše same ne morejo nič pomagati.
Čas zasluženja je bil zanje končan s trenutkom smrti. Pomagati jim moremo mi, dokler živimo, pa tudi zveličani v nebesih.
Že od nekdaj je Cerkev na ta dan darovala priprošnje za rajne, zlasti še sveto mašo. Svojim vernikom je tudi priporočala, naj pomagajo tem dušam,
da pridejo čimprej do nebeške sreče, še drugače: z dajanjem miloščine ter z darovanjem odpustkov in spokornih
del.
Na tak način lahko pomagajo vernim dušam tudi majhni otroci! Te duše nikoli ne pozabijo svojih dobrotnikov! Hvaležno jim poplačajo njihovo pomoč, s katero so se rešile vic in prišle v nebesa.

Svete maše:
- v pokopališki kapeli v Šmihelu
ob 8 h in po njej molitev za rajne na pokopališču in blagoslov grobov.
- v Stranski vasi ob 17 h in po njej molitev za rajne na pokopališču in blagoslov grobov.
- v Šmihelu ob 18 h

Popolni odpustek
V prvih osmih dneh novembra popolni odpustek za vsak obisk pokopališča in molitev za rajne.
Prav tako ga je mogoče prejeti v vseh cerkvah in javnih kapelah 1. in 2. novembra ter na prejšnjo in naslednjo nedeljo, če smo bili pri spovedi in obhajilu, izpovemo vero ter molimo po namenu svetega očeta (npr. “Oče naš”, “Zdrava Marija” in “Slava Očetu”).
Odpustek lahko darujemo tudi za duše v vicah.

Zahvalna nedelja:
Ta nedelja je zunanja priložnost, da se Bogu zahvalimo, da smo bili obvarovani hujših nesreč in da so naše poti blagoslovljene. Vsaka zahvala je lepo priporočilo za naprej, da bi tudi v prihodnje bili blagoslovljeni in obvarovani vsega hudega. 
Zahvaljujem se vsem vam, ki pomagate pri delu v župniji, vsem, ki sodelujete pri bogoslužji, vsem, ki podpirate domačo župnijo in druge dejavnosti Cerkve (misijone, karitas, ...) Hvala vsem, ki s pozornostmi lajšate življenje pomoči potrebnim. Hvala vsem, ki oba duhovnika presenetite s kakšno pozornostjo ali za naju namenite svoje molitve.
Na zahvalno nedeljo bo darovanje za župnika. To je tudi edini ofer v letu, ki je namenjen za duhovnika.
Za vse vsem Bog poplačaj!
župnik

Letošnji birmanci in prvoobhajanci se že pripravljajo na prejem zakramentov.
Prav je, da vsi farani vemo, kdo so tisti, ki se pripravljajo na prejem svete birme in obhajila ter spovedi. Zato se nam bodo prvoobhajanci predstavili pri sveti maši v nedeljo, 7. novembra 2021, ob 10.30, birmanci pa v nedeljo, 14. novembra 2021, ob 10.30. Farani boste povabljeni, da si izberete enega birmanca oziroma prvoobhajanca in ga celo leto podpirate z molitvijo in nanj kličete božjega blagoslova.
Od 3. novembra naprej bomo vsak večer pri večerni sveti maši po obhajilu molili za vse rajne, ki ste jih priporočili v molitveni spomin. Vsak dan se bomo še posebej spomnili nekaterih izmed vaših rajnih in jih tisti dan imenovali.
Povabljeni, da se vsaj tisti dan udeležite svete maše in jo darujete za rajne.
Razpored je priložen tiskanim Oznanilom.

Redno krščevanje v mesecu novembru bo v nedeljo, 21. oktobra 2021.
Priprave na krst: V Šmihelu 17. 11., v Šmarjeti pa 22. 12., vedno ob 19 h.

Bralci Božje besede:
7. 11. 2021

7 h: Monja Pust in Mihael Blatnik
9 h: Daša Uhan in Iztok Kavšek
10:30: Bernarda in Marko Hrovat
14. 11. 2021
7 h: Sonja Muhič in Dominik Hrovat
9 h: Ivanka Železnik in Marta Šuštarič
10:30: Zorka Hrovat in Katja Lozar
21. 11. 2021
7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Miran Kolenc in Janez Jerič
10:30: Marija Plut in Terezija Balkovec
28. 11. 2021
7 h: Jožica Kapš in Mihael Blatnik
9 h: Monja Pust in Marija Šenica
10:30: Tinka Cvetković in Anamarija Brudar

Cerkev v Stranski vasi v mesecu novembru čistijo in krasijo verniki iz Rajnovšč.