Avtor: župnik Objavljeno: 28. 11. 2021

Številka 4

 

Župnijski pastoralni svet (ŽPS)
V tem jesenskem času se po župnijah v Sloveniji oblikujejo novi Župnijski pastoralni sveti. Tudi v naši župniji smo izvolili in imenovali nove člane. 
Spoznanje, da je Cerkev občestvo verujočih s poslanstvom, ki ji ga je zaupal Bog, je lahko pomemben korak pri tem, da naše župnije postanejo dom, za katerega skrbimo vsi župljani. Zavedati se moramo, da ima kot član občestva prav vsak izmed nas posebno poslanstvo. Vsi smo »po krstu včlenjeni v Kristusovo skrivnostno telo in po birmi okrepljeni z močjo Svetega Duha« (LA 3). Vsi smo poklicani k temu, da prepoznavamo in sprejemamo klic k polnosti življenja in ljubezni ter sodelujemo pri odkrivanju najučinkovitejših poti za oznanjevanje evangelija v današnjem času.
Člani ŽPS imajo v župniji še posebno pomembno nalogo, saj z župnikom delijo odgovornost za to, kakšna bo naša župnija v prihodnosti. 
Za življenje župnije, vzgojo za soodgovornost župljanov, možnost njihovega sodelovanja pri pastoralnem delu v župniji in prizadevanju za oznanjevanje evangelija pa je zelo pomembno, kateri predstavniki župnijskega občestva postanejo člani župnijskega pastoralnega sveta, tega posvetovalnega telesa, ki župniku pomaga pri načrtovanju, spremljanju, spodbujanju in izvajanju pastoralnega dela v župniji.
Spoštovani člani novega Župnijskega pastoralnega sveta! V vas smo, župnik in farani naše župnije, prepoznali kvalitete in sposobnosti za sodelovanje v župnijskem pastoralnem svetu, s katerimi boste pripomogli k skupnemu dobremu župnije.
Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem članom v prejšnji sestavi ŽPS za vso vašo pomoč v župniji, za vaš čas, ki ste ga darovali, in za vse pobude in ideje, s čimer smo poskušali našo župnijo narediti živo.
Seveda bomo vsi skupaj še vedno sodelovali z delom in molitvijo za dobro ljudem in Bogu v čast.

Člani ŽPS župnije Novo mesto - Šmihel:
Župnik Igor Stepan; s. Marija Zabet; Janez Abram; Andreja Bartolj Bele; Milan Brudar; Dominik Hrovat; Nataša Hrovat; Zorka Hrovat; Urška Hrovatič; Klemen Jaklitsch; Darja Jerman Bartolj; David Kapš; Anka Klemenčič; Marko Lozar; Andrej Lukan; Tončka Petan; Gorazd Plut; Tadeja Resman Špes; Ivica Zupančič.

Advent - božič
Vstopamo v obdobje priprave na rojstvo Odrešenika Jezusa Kristusa. Adventni venec s štirimi svečami nas bo spominjal, da se božič približuje. Bogu smo hvaležni, da se lahko srečujemo pri svetih mašah in prejemamo zakramente. To je tudi najlepša in najboljša priprava na Jezusovo rojstvo. V tem obdobju bo še veliko drugih priložnosti na zares dobro pripravo:
- Otroci so ali pa še bodo pri verouku prejeli adventni koledar, ki jih bo vabil k opravljanju dobrih del.
- Cel adventni čas bodo po družinah naše župnije romali Marijini kipi. Predvsem molitev, ki bo prisotna po družinah, nas bo povezovala med seboj. Vabljeni, da se vpišete na seznam, ki je v zakristiji, in sprejmete Marijo v svoj dom.
- V drugem delu adventa, od 16. decembra naprej, bo potekala božična devetdnevnica. Vsak večer pri večerni sveti maši bomo peli, molili in se pripravljali na Jezusov prihod, skupaj z Marijo in Jožefom. 
Vse to naj nam bo v pomoč pri dobri pripravi. Zunanja opravila kažejo naravnanost naših src k Bogu.
Na sveti večer bo sveta maša ob 18 h v župnijski cerkvi, ob 22 h v Stranski vasi in ob polnoči v župnijski cerkvi. Na božični dan bo maša ob 8 h v Stranski vasi, ob 9 h in 10.30 pa v župnijski cerkvi. Če bi se do takrat razmere kakorkoli spremenile ali bile kakšne nove omejitve, bo oznanjeno pri svetih mašah.

Obvestila
Obhajilo ostarelih in bolnih za prvi petek bo v mesecu decembru v dveh delih. V četrtek, 2. decembra 2021, dopoldan bom obiskoval ostarele po vaseh. Tiste, ki ste iz mesta, pa bom obiskal v petek, 3. decembra 2021, ob uri kakor navadno za prvi petek.
Pred božičem pa boste ostareli in bolni lahko še enkrat prejeli zakramente. V četrtek, 23. decembra 2021, bom obiskal vse, ki jih sicer redno obiskujem za prvi petek. Če bi pred božičem še kdo drug želel prejeti zakramente, pa ne more priti v cerkev, sporočite v župnišče in vam bo duhovnik zakramente prinesel na dom. Marsikdo je v skrbeh, kako naj pripravi stanovanje za obisk duhovnika. Pripraviti ni potrebno nič posebnega, prav tako ni potrebno zaradi duhovnika stanovanje nič bolj pospraviti kot za koga drugega. Če imate, na mizo postavite križ, dve sveči in blagoslovljeno vodo. Najvažnejše je, da pride k vam Jezus v svetem obhajilu in ga prejmete v svoje srce. 

Sveta maša v Stranski vasi
Zadnjih šestnajst let je v naši župniji v pastorali redno pomagal naš duhovni pomočnik gospod Janez Demšar. Zaradi onemoglosti in bolezni, kar pride skupaj s starostjo, težko še prevzame obveznosti, ki jih mora opraviti sam. Sicer bo še vedno po svojih močeh pomagal v župniji, maševal pri večernih svetih mašah v župnijski cerkvi in imel sveto mašo v Domu starejših občanov v Šmihelu. 
V Stranski vasi bodo zato, do nedelje, 2. januarja 2021, nedeljske in praznične svete maše ob 8 h. Kako bo po novem letu, trenutno še ni znano in bo objavljeno kasneje.

Bralci Božje besede
5. 12. 2021
7 h: Monja Pust in Mihael Blatnik
9 h: Klavdija Kavšek in Janez Jerič
10.30: Primož Hrovat in Anka Klemenčič
12. 12. 2021
7 h: Sonja Muhič in Dominik Hrovat
9 h: Frančiška Pavlin in Lojze Bojanc
1030: Tadeja in Andrej Špes
19. 12. 2021
7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Vladka in Slavko Mohorko
10.30: Erika Lozar in Irena Brudar
25. 12. 2021
9 h: Ivanka Železnik in Marta Šuštarič
10:30: Bernarda in Marko Hrovat
26. 12. 2021
7 h: Jožica Kapš in Mihael Blatnik
9 h: Daša Uhan in Iztok Kavšek
10.30: Zorka Hrovat in Katja Lozar
2. 1. 2022
7 h: Monja Pust in Mihael Blatnik
9 h: Miran Kolenc in Janez Jerič
10.30: Marija Plut in Terezija Balkovec

Cerkev v Stranski vasi v mesecu decembru čistijo in krasijo verniki iz Rakovnika.