Avtor: župnik Objavljeno: 3. 03. 2022

Vnesite vaš naslov

 

Obvestila
Postna postava

V izogib nejasnostim ponovno spomnim: Strogi post (na pepelnično sredo in veliki petek) veže od izpolnjenega 18. do začetega 60. leta. Zdržek od mesnih jedi na vse petke v letu veže vernike od izpolnjenega 14. leta. Zunaj postnega časa smemo zdržek nadomestiti s kakim drugim delom pokore in ljubezni do bližnjega. Kadar je praznik (cerkveni in državni) ali kakšna druga slovesnost (poroka, rojstni dan, sedmina ...), zdržek odpade. Prav tako se ga niso dolžni držati bolniki, težki fizični delavci in vsi, ki se ne hranijo doma (menze, gostilne ...). Niso dolžni, smejo pa se postiti in zdržati mesnih jedi, če to zmorejo.
Ali so se dolžni postiti tudi otroci? Dolžni se niso, Cerkev jim te dolžnosti ne nalaga, če so mlajši od 14 oz. 18 let. Toda modri starši bodo otroke navajali tudi na odpoved. Kdor se ni pripravljen nikomur in ničemur odreči, je za okolico nemogoč. Preudarni starši bodo tako s svojim zgledom otroke učili odpovedovati se tudi dobrim in dovoljenim stvarem, če nočejo, da otroci postanejo tirani.

Post 2022
V letošnjem postnem času se bomo spet lahko udeleževali križevega pota. Ob petkih ga bomo molili in premišljevali ob začetku svet maše, ob nedeljah pa ob 14 h. 
Ob nedeljah popoldan v župnijski
cerkvi križev pot pripravljajo:
1. postna: ŽPS
2. postna: mešani zbor sv. Mihaela
3. postna: starejši zbor
4. postna: Neokatehumenska pot in
člani Prenove v Duhu
5. postna: križev pot bo na poti k
podružnični cerkvi na Ljubnu. Nato sv. maša ob 15 h v cerkvi.

Velikonočna spoved
Kaj naj povem pri spovedi?

- Ne vem, kaj bi pri spovedi povedal, pravi šef, ob tem pa stresa slabo voljo na svoje uslužbence.
- Ne vem, kaj bi pri spovedi povedal, pravi mož, pa poželjivo pogleda za vsako “kiklo” in je osoren do svoje žene.
- Ne vem, kaj bi pri spovedi povedal, pravi učitelj in učencu, ki ga ima na piki, daje krivične ocene.
- Ne vem, kaj bi pri spovedi povedal, pravi voznik, izprazni še en kozarec in mimo prehoda za pešce skozi naselje z nezmanjšano hitrostjo odbrzi svojemu cilju nasproti.
- Ne vem, kaj bi pri spovedi povedala, pravi mama, ki razvaja otroke in jim venomer daje potuho.
- Ne vem, kaj bi pri spovedi povedal, pravi mladenič in se v nedeljo dopoldne samo obrne v postelji, ne da bi šel k sveti maši.
- Ne vem, kaj bi pri spovedi povedal, pravi otrok, ki ne dela nalog, se ne uči, ne pomaga in ne uboga.
- Ne vem, kaj bi pri spovedi povedala, pravi gospa, ki vsak dan z veliko vnemo obrekuje in opravlja.
In jaz? Ali vem, kaj bom letos pred veliko nočjo povedal pri sveti spovedi?

V torek, 1. marca 2022, 9.30–12.30 bo v kaplaniji pustovanje z veliko igre, delavnico in še s čim zanimivim in zabavnim za osnovnošolce vseh razredov. Otroci so povabljeni, da pridejo oblečeni v  pustne maškare, lahko pa tudi brez njih. Drugi dan, na pepelnično sredo zvečer, pa povabljeni, da se srečamo pri sveti maši ob 18 h in tako skupaj vstopimo v postni čas.

Slovenska karitas nas tudi letos vabi k akciji 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola.

Župnijski pastoralni svet bo imel redno sejo v ponedeljek, 7. marca 2022, ob 18.40. Člani povabljeni že k večerni sveti maši.

Redno krščevanje v mesecu marcu bo v nedeljo, 27. marca 2022. Starši krst otroka prijavite v župnišču, ko se bomo tudi pogovorili o terminu krščevanja.

Oratorij Novo mesto vabi mlade, srednješolce in študente, da se vključite kot animatorji. Dobrodošli tisti, ki ste že kdaj sodelovali in tudi novi. V animatorske vrste lepo povabljeni birmanci. Več informacij in prijavnico najdete na spletni strani in FB oratorija Novo mesto.

Zakonci lepo vabljeni na duhovni vikend v Veržeju od 1. do 3. aprila 2022. Otroci bodo imeli varstvo, tako da bosta imela zakonca čas zase in za pogovor. Veliko bo tudi priložnosti za medsebojni pogovor in druženje.

Novomeške župnije vas zopet vabimo na romanje na Bavarsko skupaj z agencijo Aritours. Romanja nismo mogli izpeljati v letu 2020 zaradi znanih omejitev. Želimo si in upamo, da nam bo to uspelo letos. Vse prijave urejate na agenciji Aritours. Tudi tisti, ki ste se prijavili že pred dvema letoma, pa še niste uporabili vplačila za kakšno drugo romanje, sporočite na agencijo, če boste šli na romanje letos. Program je podoben kot takrat.

Čiščenje in krašenje cerkve
Vabljeni, da se vpišete na seznam za čiščenje in krašenje župnijske cerkev. Začutimo, da je to naloga nas vseh, ki prihajamo v cerkev. Prosim starše, da s seboj k čiščenju v cerkev pripeljete tudi svoje otroke, velike in majhne. Čeprav mogoče še ne bodo zmogli veliko pomagati, jim boste vi dali zgled in bodo kasneje oni prevzeli skrb za cerkev.

Bralci Božje besede
6. 3. 2022

7 h: Sonja Muhič in Dominik Hrovat
9 h: Frančiška Pavlin in Lojze Bojanc
10.30: Primož Hrovat in Anka Klemenčič
13. 3. 2022
7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Vladka in Slavko Mohorko
10.30: Tadeja in Andrej Špes
20. 3. 2022
7 h: Jožica Kapš in Nataša Hrovat
9 h: Ivanka Železnik in Marta Šuštarič
10.30: Erika Lozar in Irena Brudar
27. 3. 2022
7 h: Monja Pust in Mihael Blatnik
9 h: Urška Hrovatič in Darja Bartolj
10.30: Bernarda in Marko Hrovat
3. 4. 2022
7 h: Sonja Muhič in Dominik Hrovat
9 h: Mateja Jaklitsch in Miran Kolenc
10.30: Zorka Hrovat in Katja Lozar

Cerkev v Stranski vasi v mesecu marcu čistijo in krasijo verniki iz  Gorenjih Lakovnic.