Avtor: župnik Objavljeno: 4. 04. 2022

Številka 4

 

Velikonočno voščilo slovenskih škofov
Vera v vstajenje in večno življenje, ki jo krepi velikonočno upanje, temelji na zgodovinskem dejstvu Kristusovega trpljenja in vstajenja od mrtvih. To oznanilo je bistvo evangelijskega sporočila in temelj verovanja. Kakor je bil obujen Gospod Jezus, bomo obujeni tudi mi. Velikonočno jutro je glede prihodnosti človeštva prelomnica in začetek novega stanja. Jezus je vstal, da bi sam živel v nas in da bi v njem, to je z njegovo močjo in milostjo, bili že na tem svetu deležni Božjega življenja tudi mi. Slednje se bo v polnosti udejanjilo v večnosti. Ob zori velikonočnega jutra sta Peter in Janez našla grob prazen. Magdalena in druge žene so srečale vstalega Jezusa; ob lomljenju kruha sta ga spoznala tudi emavška učenca. Vstali Gospod se je zvečer prikazal tudi apostolom v zgornji izbi, nato pa še drugim učencem v Galileji.
Tudi mi smo ob premišljevanju evangeljskih poročil povabljeni, da Vstalega prepoznamo v konkretnih življenjskih okoliščinah, ga sprejmemo v svoja življenja kot sopotnika, ki ima z nami sočutje in nas vodi v polnost življenja.
Škofje vabimo duhovnike, redovnice in redovnike ter vse kristjane, da ob spoznanju lastne krhkosti in ob spoprijemanju z rušenjem lažne gotovosti gradimo krščansko občestvo in svet na zanesljivem temelju upanja, ki je Vstali Kristus. Gospod je vstal in živi, živeli bomo tudi mi. Aleluja. 
Veselo veliko noč in naj bo Gospodov mir v Vami vsemi.

Obvestila

Obhajanje velikonočnih skrivnosti
Na veliki četrtek naj nas notranje prevzame čut hvaležnosti za najdragocenejši dar ljubezni, ki se kaže v sveti maši, za dar mašniškega posvečenja in razglasitev nove zapovedi ljubezni. Slovesna sveta maša bo ob 19 h.
Veliki petek ni le dan žalovanja, ampak je v ospredju krščansko upanje. Kdor le more, naj ob 15 h pride v župnijsko cerkev k pobožnosti križevega pota. Rdeča mučeniška barva večernega bogoslužja (ob 19 h) označuje zmago nad smrtjo, zaradi katere ima vsako trpljenje in mučeništvo globok pomen, o čemer lepo govori izbrana Božja beseda. Sveti križ je znamenje zmage in novega življenja, zato ga pri obredih počastimo. Sveto opravilo sklenemo s svetim obhajilom, nato Sveto Rešnje telo prenesemo v božji grob in ga tam častimo.
Na veliko soboto se Cerkev mudi pri božjem grobu. Bog je umrl, da bi človek živel. Iskreno hvaležnost za dar odrešenja pokažimo z obiskom Jezusa v božjem grobu. Višek večera je velikonočna vigilija, to je bdenje za Gospoda. Začela se bo ob 19 h. Ob poslušanju svetopisemskih poročil se spominjamo velikih dogodkov, ki jih je Bog storil za nas. Ta večer s seboj prinesite svečke.
Razpored blagoslovov velikonočnih jedil:
9.00 Šmihel
10.00 Srebrniče
10.30 Vrh pri Ljubnu
10.50 Mali Podljuben 
11.15 Veliki Podljuben
11.45 Stranska vas
12.15 Gorenje Lakovnice
13.30 Irča vas
14.30 Šmihel
15.00 Šmihel
15.30 Šmihel
16.00 Šmihel
17.00 Šmihel

Velika noč je vse nedelje “napravila” za Gospodov dan, dan Gospodovega in našega vstajenja, zato jo obhajamo nadvse slovesno. Procesija je izraz Kristusovega zmagoslavja in našega češčenja. K resničnemu praznovanju pa seveda nujno spada dobra spoved, udeležba pri sveti maši in prejem svetega obhajila.

Prva nedelja po veliki noči se imenuje bela nedelja ali nedelja Božjega usmiljenja. Bogu bodimo še posebej hvaležni za njegov dar odpuščanja, ki nam ga naklanja v svojem usmiljenju. Še posebej se na to nedeljo priporočimo Božjemu usmiljenju, obenem pa se mu zahvalimo za to. Pred tem praznikom bomo imeli v naši župnijski cerkvi devetdnevnico Božjega usmiljenja, ki se bo začela na veliki petek po obredih. Vabljeni, da se vsak dan pridružite molitvi.
V soboto, 9. aprila 2022, se bo začela birmanska devetdnevnica. Birmanci se bodo vsak večer udeležili svete maše in se podobno kot Jezusovi apostoli skupaj z Marijo pripravljali na prejem darov Svetega Duha. V soboto, 23. aprila 2022, ob 9 h pa bo v župnijski cerkvi slovesnost svete birme. Med nami bo upokojeni novomeški škof msgr. Andrej Glavan. 
S starši birmancev se bomo srečali na pripravljalnem sestanku v soboto, 9. aprila 2022, po večerni sveti maši.

Redno krščevanje v mesecu aprilu bo v nedeljo, 24. marca 2022. Starši krst otroka prijavite v župnišču, ko se bomo tudi pogovorili o terminu krščevanja.

V velikem tednu in po veliki noči ne bo osnovnošolskega verouka. Nato so šolske počitnice. Zberemo se zopet 3. maja 2022.

V mesecu maju bomo imeli šmarnično pobožnost med večernimi svetimi mašami v župnijski cerkvi v Šmihelu (velja za otroke iz Novega mesta in bližnje okolice). Če boste imeli šmarnice tudi po vaseh, mi to čim prej sporočite, da naročim zadostno število knjig.

Že nekaj časa se v naši župniji pripravljamo na obnovo zvonika župnijske cerkve. V gospodarskem svetu smo se odločili, da bomo na zvoniku odstranili dosedanjo kritino in jo zamenjali z bakrom. Ob tem pa se bo uredila še fasada na zvoniku.
Stroški obnove zvonika bodo okoli 60.000 evrov. Prav tako pa je potrebno obnoviti streho na garaži pri župnišču, ki je na enih delih že zelo dotrajana. Priporočamo se vaši darežljivosti. Ofer na veliko noč bo namenjen za zvonik. Veseli pa bomo vsakega vašega daru tudi izven nabirk pri svetih mašah.

Bralci Božje besede:
10. 4. 2022

7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Klavdija Kavšek in Gorazd Plut
10.30: Marija Plut in Terezija Balkovec
17. 4. 2022
7 h: Jožica Kapš in Nataša Hrovat
9 h: Monja Pust in Marija Šenica
10.30: Tinka Cvetković in Anamarija Brudar
24. 4. 2022
7 h: Monja Pust in Mihael Blatnik
9 h: Frančiška Pavlin in Lojze Bojanc
10.30: Primož Hrovat in Anka Klemenčič
1. 5. 2022
7 h: Sonja Muhič in Dominik Hrovat
9 h: Vladka in Slavko Mohorko
10.30: Tadeja in Andrej Špes

Cerkev v Stranski vasi v mesecu aprilu čistijo in krasijo verniki iz  Rajnovšč.

Na veliki četrtek, 14. aprila 2022, bomo ob 9 h v stolni cerkvi sv. Nikolaja obhajali krizmeno mašo. Krizmena maša izraža povezanost škofov, duhovnikov in pa seveda po predstavnikih tudi povezanost župnijskih in drugih občestev v eno škofijsko družino. Ta dan duhovniki obnovimo duhovniške obljube. Papež Frančišek je pri krizmeni maši lani rekel: »Oznanilo evangelija je vedno povezano s sprejetjem konkretnega križa. Blaga luč Besede daje jasnino v srcih, ki so pripravljena.« V današnjih časih preizkušenj, časih epidemije covida-19, vojnih grozot v Ukrajini in posledic vojne le blaga luč Besede evangelija in naša medsebojna povezanost dajeta jasnost in svetlobo Resnice, ki prinaša mir v srca, mir med ljudi in med narode. Lepo vabljeni.

Osrednja slovesnost ob 500-letnici smrti škofa Jurija Slatkonje, ki je bil ljubljanski prošt, drugi novomeški prošt in prvi dunajski škof, bo v nedeljo, 8. maja 2022, ob 16 h v novomeški stolnici. Somaševanje bo vodil novomeški škof Andrej Saje, homilijo pa bo imel ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Lepo vabljeni.

Vsako prvo nedeljo v mesecu bomo na Zaplazu molili za nove duhovne poklice. Vsak mesec bo molitev pripravila ena dekanija. Iz novomeške dekanije bomo pripravljali molitev v nedeljo, 1. maja 2022. Na Zaplazu se zberemo ob 15.30, ko bo molitev, ob 16 h pa sveta maša. Vabljeni tudi iz naše župnije, da se udeležite molitve in svete maše.