Avtor: župnik Objavljeno: 2. 05. 2022

Vnesite vaš naslov

 ​

Marijin mesec maj
Milosti prihajajo k nam po treh stopinjah. Bog jih daje po Kristusu, Kristus jo po Cerkvi najbolj deli na Marijino priprošnjo, iz Marijinih rok pa jih sprejemamo mi. Sveti arški župnik Janez Marija Vianej je pogosto govoril: Toliko sem že prejel iz Marijinega srca, da bi že zdavnaj moralo biti prazno, če bi ga božje usmiljenje vedno znova ne napolnjevalo! Izročajmo se ji z velikim zaupanjem, ona je zanesljiva pot k Bogu. 
Z zanimivo primero nam to resnico osvetlijo cerkveni očetje. Gospod Bog je zase pridržal polovico nebeškega kraljestva. Nanjo je napisal: POSLEDNJA SODBA. Drugo polovico pa je dal nebeški Materi, nanjo je napisal: MILOST. In če se vhoda v nebesa zaradi prvega napisa bojimo, smo lahko veseli, da je še en vhod. Drugo polovico raja ji je namreč izročil Sin na križu z besedami: Žena, glej, tvoj sin, glej, tvoji otroci. Marijino poslanstvo je v tem, da povezuje dve nasprotji: kazen in odpuščanje.  To dvoje je možno povezati samo po milosti. Marija posreduje pri svojem Sinu, da doseže odpuščanje grehov. Nekaj sladkega je namreč v odpuščanju, ki ga doseže Marija: ne vleče nas več nazaj na kriva pota. Nekdo, ki je pravično kaznovan, še vedno pade v greh in hudobijo. Kogar pa pred kaznijo rešijo materine solze, v svojem srcu zagotovo obljubi, da se bo greha varoval in ga ne bo več ponavljal ...
Šmarnična pobožnost je poseben izraz ljubezni slovenskega človeka do Matere Božje. Zato ohranjajmo to pobožnost in radi in zvesto častimo nebeško Mater Marijo, da nam iz nebes izprosi Božje milosti. 

Obvestila

Molitev ob četrtkih zvečer
Dolgo let v naši župniji vsak četrtek pred večerno sveto mašo molimo za nove duhovne poklice. Nekateri se zavedate, da je Jezus mislil resno, ko je spodbujal svoje učence, naj prosijo Gospodarja žetve, da pošlje delavcev na žetev. Novomeški škof je velikokrat opozarjal in spodbujal na pomankanje duhovnih poklicev. V naši škofiji imamo v semenišču enega bogoslovca, ki je trenutno v 6. letniku. Nato pa vsaj 6 let ne bo nove maše. Vsaj polovica vseh duhovnikov naše škofije je starejših od 65 let. Čez 10 do 15 let lahko pričakujete, da bo vsaj vsaka druga župnija brez svojega župnika. Velikokrat sem v teh letih, kar sem v Šmihelu, vabil vse vas, da se pridružite molitvi, da skupaj izprosimo duhovnikov in redovnic tudi iz naše župnije. Navadno pride k molitvi le nekaj vernikov, in sicer tisti, ki so redni in zvesti pri delavniških svetih mašah.
V zadnjem času se tudi v naši župniji pozna pomanjkanje duhovnikov.  Zanimivo pa se mi zdi, da pri molitvi  za duhovne poklice ni nič posebej več vernikov. Verjetno se še vedno ne zavedamo dovolj, kaj to pomeni. Namesto tega pa največkrat slišim: Mi imamo pravico do duhovnika, mi hočemo mašo, mi želimo vse, kot je bilo do sedaj, če ne bo tako, bomo šli pa drugam itd. V prihodnjih letih boste vedno več stvari v župniji morali prevzeti verniki. Duhovnik pa bo le za tiste stvari, ki so duhovniške: podeljevanje zakramentov, blagoslavljanje, obhajanje svetih maš itd. Hvala vsem, ki ostajate zvesti, čeprav je kakšna stvar drugačna, kakor je bila pred leti. S tem predvsem pokažete svojo zrelost. Cerkev in župnija je od vseh, je tukaj in ostaja tukaj. Verniki smo tisti, ki prihajamo in odhajamo.
Zopet velja vabilo za vse, da pridete ob četrtkih pol ure pred večerno sveto mašo k molitvi za duhovne poklice in da darujete tudi za svete maše v ta namen.

Začeli smo mesec maj. Otroci vabljeni k šmarnični pobožnosti. Vsak dan pred mašo vas pričakujejo sestre redovnice iz Šmihela, da se boste srečevali v prijateljskem druženju.

Obnova zvonika se je začela. V zadnjem tednu aprila je bil postavljen gradbeni oder. Nato pa se bodo začela dela najprej na strehi z zamenjavo pločevine. V tem času, ko bodo potekala dela, bomo še bolj veseli vsakega vašega daru, ki ga boste namenili za župnijo oz. za obnovo. 

V sredo, 4. maja 2022, goduje sveti Florijan, ki je zavetnik podružnične cerkve na Cerovcu. Ker je god ravno v sredini tedna, bo žegnanjska sveta maša v nedeljo po godu, to je 8. maja 2022. Žegnanjske svete maše bodo odslej na podružnicah ob 11.40, da bo duhovnik lahko pravočasno prišel po zadnji sveti maši v Šmihelu. Kljub tej kasnejši uri bo še vseeno čas za žegnanjsko kosilo in praznovanje v krogu domačih in sorodnikov. Hvala za razumevanje.

V sredo, 4. maja 2022, bo srečanje za starše prvoobhajancev po večerni sveti maši ob 19.30.

Župnijski pastoralni svet bo imel svojo redno sejo v ponedeljek, 9. maja 2022, ob 19.40 v kaplaniji. Člani lepo vabljeni že k večerni sveti maši.

Slovesnost prvega svetega obhajila bo v naši župniji v nedeljo, 22. maja 2022, ob 10.30. 16 dečkov in deklic iz tretjega razreda bo pristopilo k prvemu svetemu obhajilu, nekaj dni prej pa k prvi sveti spovedi. Podprimo jih z molitvijo in prošnjo k Jezusu, ki bo prvič prišel v njihovo srce in jim pokazal svojo največjo ljubezen, s katero se neprestano daruje za nas.

Redno krščevanje v mesecu maju bo v nedeljo, 15. maja 2022. V mesecu juniju pa bo krščevanje v nedeljo, 26. junija 2022. Priprava na krst bo v sredo, 18. maja 2022, ob 17 h v Baragovem zavodu v Šmihelu.

Bralci Božje besede
8. 5. 2022

7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Iztok Kavšek in Daša Uhan
10.30: Erika Lozar in Irena Brudar
15. 5. 2022
7 h: Jožica Kapš in Nataša Hrovat
9 h: Ivanka Železnik in Marta Šuštarič
10.30: Bernarda in Marko Hrovat
22. 5. 2022
7 h: Monja Pust in Mihael Blatnik
9 h: Urška Hrovatič in Darja Bartolj
10.30: prvoobhajanci
29. 5. 2022
7 h: Sonja Muhič in Dominik Hrovat
9 h: Mateja Jaklitsch in Miran Kolenc
10.30: Marija Plut in Terezija Balkovec

Cerkev v Stranski vasi v mesecu maju čistijo in krasijo verniki iz  Rakovnika.

Priprava na krščanski zakon bo potekala v Zavodu Friderika I. Barage v Šmihelu dva zaporedna vikenda (petek, sobota, nedelja) 6.– 8. maja in 13.–15. maja 2022 ob 19 h. Vse informacije dobite po telefonu 070 70 96 70 ali po elektronski pošti: gregor.lotric@rkc.si.

Osrednja slovesnost ob 500-letnici smrti škofa Jurija Slatkonje, ki je bil ljubljanski prošt, drugi novomeški prošt in prvi dunajski škof, bo v nedeljo, 8. maja 2022, ob 16 h v novomeški stolnici. Somaševanje bo vodil novomeški škof Andrej Saje, homilijo pa bo imel ljubljanski nadškof, metropolit Stanislav Zore. Lepo vabljeni.

Vsako prvo nedeljo v mesecu bomo na Zaplazu molili za nove duhovne poklice. Vsak mesec bo molitev pripravila ena dekanija. Iz novomeške dekanije bomo pripravljali molitev v nedeljo, 1. maja 2022. Na Zaplazu se zberemo ob 15.30, ko bo molitev, ob 16 h pa sveta maša. Vabljeni tudi iz naše župnije, da se udeležite molitve in svete maše.