Avtor: župnik Objavljeno: 29. 08. 2022

Številka 6

   

Dragi župljani šmihelske župnije
Ko sem na hodniku škofije Novo mesto iz rok novomeškega škofa msgr. dr. Andreja Sajeta prejel dekret, v katerem me pošilja v vašo župnijo, je bilo veliko presenečenje, saj v župniji Šmihel že skoraj dve desetletji ni bilo kaplana. 
Letošnji prazniki apostolov Petra in Pavla je tako v meni pustil neizbrisno znamenje duhovniškega posvečenja in navodilo za prvo kaplansko mesto v vaši župniji. Kot novomašnik je zame vse novo. Obredi in svete maše, pri katerih sem tolikokrat sodeloval, sedaj vršim iz nove perspektive in z močjo in oblastjo, ki nam jo je duhovnikom podelil sam Jezus. Tako kot je zame nova župnija, novi obrazi župljanov, nova poznanstva in nova spoznanja o sebi. 
Vse skupaj pa se je začelo že mnogo prej in nekoliko višje ob strugi reke Krke - lahko rečem pri njenem izviru. Prihajam iz župnije Krka, iz manjše vasi v hribih, kjer sem se ob starših, bratu in sestri vzgajal na manjši kmetiji. Po osnovni šoli v Stični sem obiskoval Škofijsko klasično gimnazijo v Šentvidu ter bil po maturi nekaj mesecev prijavljen na gradbeno fakulteto, a je v meni zmagal božji klic in sem konec poletja vstopil v bogoslovje. Po petih letih študija in dveh letih služenja kot diakon sem sedaj del vaše župnije, kjer želim z vami in za vas moliti, maševati in podeljevati zakramente. Z vami želim deliti trenutke radosti in sreče pa tudi grenkobe in žalosti, vedno pa vas skupaj z gospodom župnikom usmerjati po pravi poti k Bogu. 
Za mnoge mlajše člane naše župnije se začenja s septembrom tudi veroučno leto in novo spoznavanje Boga in Cerkve. Želim, da bi čas, ki ga namenjamo odkrivanju naše vere, uporabili koristno - Bogu v čast in nam vsem v zveličanje. Ker pa smo slabotni tako kateheti, katehistinje kot tudi veroučenci, se skupaj priporočimo naši nebeški materi Mariji, naj učne napore in mladostno vihravost s svojo materinsko roko podpira in varuje vseh nesreč.

Janez Meglen, kaplan

Obvestila
Novo pastoralno leto

Vsako leto je v začetku septembra čutiti neko vznemirjenje predvsem v družinah, kjer imate šolarje, dijake in študente. Zopet se začenja novo šolsko leto, zoper boste sedli v šolske in študijske klopi in izvedeli veliko novega. Tudi v župnijah se začenja bolj intenzivno versko življenje. Ne samo pri verouku in ne samo v družinah z majhnimi otroki, ampak  cela župnija zadiha drugače. Poletni meseci so bili namenjeni počitku, nabiranju novih moči, delanju novih načrtov ... Upam, da ste vse to delali tudi z mislijo na duhovno dimenzijo svojega življenja; da je bil kljub počitku Bog še vedno prisoten v vaših mislih, besedah in dejanjih.
Novo pastoralno leto naj vsem nam prinese veliko Božjega blagoslova.
Vpis k verouku bo v sredo, 7. septembra 2022, in v petek, 9. septembra 2022, od 16 h do 18 h. O novem veroučnem letu si več preberite v Katehetskem pismu.

V mesecu septembru bova s kaplanom bolne in ostarele obiskovala in jim prinašala zakramente v petek, 2. septembra 2022. Če bi še kdo želel, da mu duhovnik prinese zakramente na dom, ker ne more v cerkev, naj to sporoči v župnišče.

Župnijski pastoralni svet bo imel svojo redno sejo v ponedeljek, 5. septembra 2022, ob 19.40 v kaplaniji. Člani lepo vabljeni že k večerni sveti maši. Pogovarjali se bomo o pripravi celodnevnega češčenja in župnijskega dneva.

Mladi iz naše župnije lepo vabljeni na vseslovensko srečanje mladine v Stično, ki bo v soboto,, 17. septembra 2022. Program v stični bo potekal od 10 h do 21 h. Cena vstopnice je 10 €. V ceno je všteta tudi večerja. Iz Novega mesta bo šel avtobus. Prijavite se pri gospodu kaplanu do 10. septembra.

Redno krščevanje v mesecu septembru bo v nedeljo, 25. septembra 2022. Priprava na krst bo v sredo, 21. septembra 2022, ob 17 h v Baragovem zavodu v Šmihelu.

V četrtek, 29. septembra 2022, goduje naš farni zavetnik sveti nadangel Mihael. Ta dan bomo obhajali praznik celodnevnega češčenja Rešnjega Telesa. Zopet smo povabljeni, da nekaj časa v tem dnevu preživimo skupaj z Jezusom v presveti evharistiji. 
Ob 9 h bo sveta maša, po njej pa izpostavljeno Najsvetejše. Zaključek češčenja bo s petimi litanijami Srca Jezusovega, ki se bodo začele ob 18.30. Sledila bo sveta maša. Letos bo sveto mašo ob zaključku češčenja daroval in nas med njo nagovoril naš gospod kaplan Janez Meglen.

Župnijski dan
Če Bog da, bomo letos spet praznovali župnijski dan tako, kot smo že navajeni od prejšnjih let: s skupnim kosilom, druženjem in župnijsko tombolo. Praznovanje bo v nedeljo, 2. oktobra 2022. Ta dan načrtujemo tudi blagoslov vseh obnovitvenih del na župnijski cerkvi.

V nedeljo, 16. oktobra 2022 bomo imeli iz Novega mesta tradicionalno romanje na Brezje. Odhod avtobusa iz Šmihela bo ob 13 h, pol ure prej bo avtobus pobiral po vaseh, kakor običajno.  Prijave že sprejemamo. 

Novi kaplan v Šmihelu
Veseli smo, da je med nas prišel novomašnik, g. Janez Meglen, ki bo med nami opravljal službo kaplana. Kakor je bilo povedano v pozdravu ob njegovem prihodu: »Naj v vsakem srečanju drug v drugem prepoznamo Kristusov obraz, Njegovo ljubezen, odpuščanje in dobroto.«
Zaenkrat z gospodom kaplanom gospodinjstvo rešujeva sama. Z veseljem pa se bova odzvala na vsako povabilo na kosilo, posebej ob sobotah in nedeljah. To bo tudi priložnost za pastoralna srečanja in da se med seboj še bolj povežemo. 

Sestre Hčere Marije Pomočnice, ki so v Sloveniji in živijo tudi v naši župniji, vabijo na zahvalno sveto mašo ob 150. letnici delovanja njihove redovne družbe. Sveta maša bo v nedeljo 4. sep-tembra 2022 ob 16:30 na Rakovniku v Ljubljani. Pri sveti maši bodo proslavile tudi zlate in sre-brne jubileje in obnovile redovne zaobljube. Prisrčno vabljeni!

Svete maše naročite pravočasno, da jo bomo lahko darovali na dan, ko boste želeli. Termini svetih maš se navadno polnijo 3 do 4 mesece v naprej. Od 1. septembra 2022 naprej, je dar za sveto mašo 23 €. 

Bralci Božje besede:
4. 9. 2022

7 h: Nataša Hrovat in Jožica Kapš
9 h: Marjeta Žagar in Janez Jerič
10.30: Erika Lozar in Irena Brudar
11. 9. 2022
7 h: Monja Pust in Mihael Blatnik
9 h: Urška Hrovatič in Darja Bartolj
10.30: Bernarda in Marko Hrovat
18. 9. 2022
7 h: Sonja Muhič in Dominik Hrovat
9 h: Ivanka Železnik in Marta Šuštarič
10.30: Zorka Hrovat in Katja Lozar
25. 9. 2022
7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Mateja Jaklitsch in Miran Kolenc
10.30: Marija Plut in Terezija Balkovec

Cerkev v Stranski vasi v mesecu septembru čistijo in krasijo verniki iz  Gorenjih Lakovnic.

Maša v Stranski vasi
Še enkrat in tokrat zadnjič pišem o svetih mašah v Stranski vasi.
Nedeljska sveta maša na podrožnici ni pravica, ampak je bil privilegij, ki je bil dan v času, ko je bilo več duhovnikov in ko so bile razmere glede prevozov drugačne. Nedeljska sveta maša je srečanje župnijskega (ne podružničnega) občestva okrog oltarja pri evharistični daritvi v župnijski cerkvi. To je jasno povedal tudi g. škof nekaterim, ki ste šli k njemu zaradi ukinitve nedeljske maše v Stranski vasi. Povzamem njegove besede: »Nedeljske svete maše so v župnijski cerkvi, ker je tako edino pravilno in so namenjene za farane celotne župnije kot župnijskega občestva, saj se župnijsko občestvo zbira pri skupni mizi v župnijski cerkvi, ne na podružnicah.« Že leta 2018 je bil sprejet sklep dekanov in duhovniškega sveta, da se maše po podružnicah ukinjajo. Zavedati se je treba, da so mnoge župnije (Dragatuš, Zagradec ...), ki so večje kot je Stranska vas, ostale brez svojega duhovnika in se je v njih posledično zmanjšalo število nedeljskih maš oziroma imajo mašo samo med tednom.  
Maše v Stranski vasi bodo še naprej in sicer ob petkih, po potrebi tudi ob drugih delavnikih in ob pogrebih ter drugih priložnostih. Ob nedeljah bodo svete maše v župnijski cerkvi. Gospod kaplan v našo župnijo ni bil poslan z namenom, da bodo zopet nedeljske svete maše na podružnici in mi je bilo naročeno naj jih zopet ne uvajamo. Gospod kaplan je bil v našo župnijo poslan za pomoč župniku, ker sem dobil nove zadolžitve in naloge na ravni škofije. V pomoč bo tudi v Novemu mestu, kjer je deloval tudi zadnji dve leti in bo spremljal različne pastoralne skupine na področju Novega mesta.