Avtor: župnik Objavljeno: 26. 09. 2022

Številka 7

 

Dragi župljani šmihelske župnije,
najprej čestitke ob letošnjem godu župnjiskega zavetnika svetega Mihaela. Navajeni smo, da si izrečemo lepe besede in želje ob obletnicah in praznovanju pomembnih praznikov, med katere sodi tudi praznovanje goda zavetnika župnijske cerkve.
Naša župnija je starodavna, prav tako tudi njena cerkev, ki je ravno v dneh pred župnijskim žegnanjem dobila prenovljeno podobo čelne fasade z novo kritino zvonika. Njen zavetnik je dal ime naselju Šmihel, kar le še poudarja potrebo po skupnem praznovanju in zavedanju, da je župnjisko občestvo pred veliko nalogo: Kraju in njegovi okolici dajati identiteto. Skozi stoletja so naši predniki to nalogo dobro izvševali, sedaj pa je ta odgovorna naloga na naših ramenih.
V središču praznovanja imamo našega zavetnika svetega nadangela Mihaela, ki je v Svetem pismu ponazorjen kot poveljnik nebeške vojske angelov, ki se bori proti zlu. Cerkve pod varstvom svetega Mihaela so ponavadi postavljali v poganske, torej nekrščanske prostore, kjer je ljudi še držal jarem raznovrstnega vraževerja, podob krvoločnih bogov in suženjstva naravnim gonom človeka. Vse te tegobe pa v podobi odriva nadangel s svojim ognjenim mečem in ščitom, na katerem je zapisano: »Quis ut Deus«, kar v prevodu pomeni: »Kdo (je) kakor Bog«. Tudi danes nas obletavajo razne preizkušnje in skušnjave, ki nas želijo iztrgati iz krščanske sredine v hladni individualizem. Zoperstavimo se tem mislim z molitvijo svetemu nadangelu Mihaelu ter jo vsak dan molimo za našo župnijo, za družine, otroke, mlade, ostarele in sploh za vse župljane, ki prebivajo v naši okolici, ter za duhovnika, ki živiva v vaši sredi.

Janez Meglen, kaplan

Obvestila

God svetega Mihaela
29. september je vsako leto za našo župnijo poseben dan. Takrat goduje naš župnijski zavetnik, ki ga sicer počastimo v nedeljo, ko obhajamo župnijski dan, na ta dan pa častimo Jezusa v presveti hostiji. Tudi letos bo tako. Vsi ste lepo povabljeni, da pridete čez dan v cerkev in Jezusu namenite nekaj minut in se z njim pogovarjate, ga prosite, se mu zahvaljujete, ga slavite. Dan celodnevnega češčenja je priložnost, da Jezusa še bolj goreče povabimo v svoje življenje. 
Vabljeni k češčenju po naslednjem razporedu:
10 h–11 h: Stranska vas in okolica,
11 h–12 h: dekanijski duhovniki,
12 h–13 h: Šmihel in ulice v okolici,
13 h–14 h: Irča vas in Brod,
14 h–15 h: Drska, Ulica Slavka Gruma in Šegova ulica,
15 h–16 h: Srebrniče, Gorenje Mraševo, Vrh, Mali Podljuben, Veliki Podljuben, Petane,
16 h–17 h: Košenice, Jedinščica, Regrča vas, Škrjanče in Boričevo.
Če ne utegnete ob urah, ko je na vrsti vaša vas ali ulica, pridite kadarkoli v dnevu.
Češčenje bomo zaključili s petimi litanijami Srca Jezusovega ob 18.30, katerim bo sledila sveta maša, ki jo bo daroval naš kaplan, novomašnik g. Janez Meglen.

Župnijski dan
Obhajali ga bomo v nedeljo, 2. oktobra 2022. Počastili bomo nadangela Mihaela in skupaj praznovali žegnanje. Maši bosta dve: ob 7 h in ob 10 h. Sveto mašo ob 10 h bo daroval generalni vikar novomeške škofije g. Peter Kokotec, ki bo blagoslovil obnovitvena dela na naši župnijski cerkvi. Po sveti maši pa bo skupno kosilo, če bo lepo vreme bo na župnijskem dvorišču, sicer bomo prosili za šolsko športno dvorano. Ob tem bomo imeli, tako kot prejšnja leta, tombolo, za katero se priporočamo za dobitke. Prinesite jih v zakristijo ali v župnišče do petka, 30. septembra 2022.
Prav tako se priporočamo za pecivo in pijačo, vse to prinesite v župnišče v soboto, 1. oktobra 2022, od 8.30 naprej.
Vsem želim lepo obhajanje župnijskega praznika.

Obisk bolnih in ostarelih po domovih bo v petek, 7. oktobra 2022, v dopoldanskem času.

Naslednja seja  Župnijskega  pastoralnega sveta bo v ponedeljek, 10. oktobra 2022, po večerni sveti maši. 

Redno krščevanje v mesecu septembru bo v nedeljo, 23. oktobra 2022. Priprava na krst bo v sredo, 19. oktobra 2022, ob 19 h v Šmarjeti.

Vabljeni, da se prijavite na romanje za Brezje, ki bo v nedeljo, 16. oktobra 2022. Odhod avtobusa iz Šmihela bo ob 13 h, pol ure prej bo avtobus pobiral po vaseh kot običajno.  Prijave že sprejemamo. 

Prvo nedeljo v oktobru boste imeli na voljo novembrske liste za molitve za rajne. Liste oddajte pravočasno, vsaj do 23. oktobra 2022, da bo seznam lahko objavljen v naslednjih tiskanih oznanilih. 

Od ponedeljka, 3. oktobra 2022, naprej bodo večerne svete maše ob 18 h. 

Srečanje za starše letošnjih prvoobhajancev bo v sredo, 5. oktobra 2022, po večerni sveti maši (ob 18.30).

Srečanje za starše letošnjih birmancev pa bo v sredo, 12. oktobra 2022, po večerni sveti maši (ob 18.30).

Mladinska srečanja v naši župniji potekajo v septembru ob petkih ob 20 h v kaplaniji. Od oktobra naprej pa ob 19 h.

Študentski verouk v Novem mestu bo potekal ob sobotah ob 20 h v Baragovem zavodu. Začnemo 7. oktobra 2022.

Praznik zakonskih jubilantov bomo letos obhajali v nedeljo, 30. oktobra 2022. Vsi, ki obhajate okroglo obletnico skupnega življenja (na 5 let), se prijavite, da se bomo skupaj Bogu zahvalili za dar zakonske zvestobe.

Namene svetih maš sporočite pravočasno, da ne bodo termini že prej zasedeni. Naročiti jih je potrebno vsaj 3 do 4 mesece vnaprej. Za leto 2023 pa bom začel sprejemati mašne namene po 1. novembru 2022.
Od 1. septembra 2022 naprej je priporečeni dar za sveto mašo 23 €.

Bralci Božje besede
2. 10. 2022

7 h: Nataša Hrovat in Jožica Kapš
10.00: Monja Pust in Marija Šenica
9. 10. 2022
7 h: Monja Pust in Mihael Blatnik
9 h: Klavdija Kavšek in Gorazd Plut
10.30: Tadeja in Andrej Špes
16. 10. 2022
7 h: Sonja Muhič in Dominik Hrovat
9 h: Vladka in Slavko Mohorko
10.30: erika Lozar in Irena Brudar
23. 10. 2022
7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Iztok Kavšek in Daša Uhan
10.30: Tinka Cvetkovič in Anka Klemenčič
30. 10. 2022
7 h: Nataša Hrovat in Jožica Kapš
9 h: Fani Pavlin in Lojze Bojanc
10.30: Bernarda in Marko Hrovat

Cerkev v Stranski vasi v mesecu septembru čistijo in krasijo verniki iz  Rajnovšč.