Avtor: župnik Objavljeno: 27. 11. 2022

Številka 9

 

 

Čas pričakovanja
Pred nami je mesec december, mesec, ki ga v krščanskem smislu največji del napolnjuje pričakovanje rojstva našega Gospoda Jezusa Kristusa. Vse bogoslužje, skupaj s pesmimi, mašnimi oblačili, okrasitvijo cerkve in molitvami se odene v zamolklost in nekakšno umirjenost. Advent pa se že v svoji zasnovi deli na dva dela. V prvem delu se pripravljamo na drugi Kristusov prihod v slavi, ko bosta prešla nebo in zemlja – k temu nas vabijo predvsem besedila beril, ki jih beremo pri delavniških mašah. Drugi del pa predstavlja spomin na prvi del. Jezusov prihod, ko se v božični osemdnevnici spominjamo Jožefa in Marije, kako sta šla v Betlehem na popis prebivalstva ter dočakala izpolnitev obljub o rojstvu Odrešenika. 
Tudi vsi drugi trenutki v tem mesecu so namenjeni pričakovanju: pridni in malo manj pridni pričakujemo svetega Miklavža, v začetku meseca praznujemo Brezmadežno, ki nam kaže, kako je v pričakovanju Bog pripravljal pot Odrešeniku v telesu, neobremenjenem z grehom. Ob godu svete Lucije posejemo nekaj žita, ki je tako z nekaj potrpežljivosti najlepše ravno za božič. Vsa ta pričakovanja pa svoj vrh dosežejo v polnočni maši, ki je kot vrh gore, na katero smo čez mesec hodili, in sicer polni pričakovanja. Povabljeni smo namreč, da se zavestno odločimo in hodimo skozi trušč sveta v notranjem miru in pričakovanju Odrešenika, ki nas nikoli ne zapusti, ter mu v svoji duši pripravimo prijetno bivališče, da bo po nas vršil dobra dela za vse.

Janez Meglen, kaplan

V adventnem času ste povabljeni k poglobljeni molitvi za vse družine v naši župniji in v domovini. Po župniji bodo romali Marijini kipi, da bi nas v molitvi povezali med seboj. Namen romanja je, da nas Marijina podoba spomni na mater Božjo, ki se je na Jezusovo rojstvo pripravljala z dobrimi deli, ko je pomagala drugim in s pogovorom z Bogom, ko je razmišljala o svojem poslanstvu. Poživimo molitev v naših družinah in se v duhovni medsebojni povezanosti še bolj poglobljeno pripravimo na božični čas. Vpišete se lahko na seznam, ki je v cerkvi pri izhodu. Molimo skupaj za vse družine v naši župniji, da bi v njih vladali razumevanje, medsebojno spoštovanje in ljubezen. Predvsem prosimo Boga tudi za to, da družine ne bi podlegle napadom modernistično-liberalne družbe, ki želi pravo družino, ustvarjeno od Boga, uničiti in popolnoma razvrednotiti. Bog varuj naše družine.

Adventna akcija Otroci za otroke
Veroukarji so vsako leto povabljeni k adventni akciji Otroci za otroke. Z majhnimi odpovedmi lahko tudi otroci naredijo velika dobra dela za svoje vrstnike v revnih deželah. Kar boste otroci privarčevali, prinesite k jaslicam v župnijsko cerkev do praznika svetih treh kraljev, 6. januarja 2023. Preko naših misijonarjev bodo vaši darovi prišli do otrok v misijonih.

Obisk bolnih in ostarelih
Bolne in ostarele bomo obiskovali po domovih v petek, 2. decembra 2022, in pred božičem, 23. decembra 2022. Vsi, ki bi še želeli prejeti zakramente, pa ne morete v cerkev, to sporočite v župnišče in vas bo duhovnik obiskal in prinesel sveto obhajilo. Pripraviti ni potrebno nič posebnega, le križ, zraven postavite svečko in če imate blagoslovljeno vodo. Vsak prvi petek kaplan in župnik obiščeva okoli 30 bolnih in ostarelih. Lahko jih še več, le sporočite. Sprejmimo Jezusa v svoje srce, ki je vedno še posebej prijatelj vsem bolnim, trpečim in ostarelim.

Žegnanje v Stranski vasi
Sveti Miklavž je zavetnik podružnične cerkve v Stranski vasi. Eden najbolj priljubljenih svetnikov, predvsem med otroki, bdi nad sosesko Stranska vas. Sveti Miklavž z zgledom dobrote vse nas vabi k dobrim delom. Počastili ga bomo v nedeljo, 4. decembra 2022, pri sveti maši ob 10.30 v Stranski vasi.

Božično praznovanje
V petek, 16. decembra 2022, se bo začela božična devetdnevnica, neposredna priprava na praznik Jezusovega rojstva. Povabljeni vsi verniki, od najmlajših do najstarejših, da vsak večer prihajate k sveti maši v župnijsko cerkev, da se bomo s pesmijo in molitvijo pripravljali na božič.

Vabljeni, da pred praznikom Jezusovega rojstva opravite dobro sveto spoved. Priložnost za sveto spoved je vsak ponedeljek in petek pol ure pred sveto mašo, ob nedeljah pred mašami in vsak dan v času devetdnevnice pol ure pred večerno sveto mašo.

Skavti iz Novega mesta nam bodo tudi letos prinesli Luč miru iz Betlehema. Ni pomemben plamen, ki gori na svečki, ampak sporočilo, ki ga prinaša med nas. Plamenček je zagorel na kraju, kjer se je rodil naš Odrešenik Jezus Kristus. Njegov nauk in njegova ljubezen se je razširila po celem svetu, tako tudi plamenček luči miru iz Betlehema potuje po celem svetu in sporoča, da Bog prihaja do slehernega izmed nas. Razširjajmo, predvsem pa živimo tudi mi to, kar nam je govoril in s svojim zgledom pokazal Jezus.

Praznovanje na sveti večer, 24. decembra 2022, bomo začeli z božičnico ob 17.30, ki jo bodo pripravili otroci in nas uvedli v praznovanje. Ob 18 h bo prva božična sveta maša. Prav tako bo božičnica pred polnočnico, ki jo bodo pripravili mladi. Rojstvo Božjega Sina je znamenje, da Bog ne zapušča človeka in ni obupal nad njim. Na božični praznik bosta sveti maši ob 9 h in 10.30.

Na praznik svetega Štefana bo v Stranski vasi blagoslov konj in konjenikov po sveti maši, ki bo ob 9 h.

Veroukarji bodo imeli veroučne počitnice od božiča do praznikov svetih treh kraljev. Kljub počitnicam pa doma pripravite družinska bogoslužja ob treh svetih večerih in ne pozabite na Jezusa, ki vas pričakuje v cerkvi.

Božična koncerta
V torek, 27. decembra 2022, po večerni sveti maši, bo v župnijski cerkvi koncert z naslovom Božič po svetu. Koncert pripravljata Vokalna skupina Lapili s Kamenc in župnijski pevski zbor Šmipevci. Združeni pevci bodo izvedli številne tradicionalne božične pesmi s celega sveta. Vljudno vabljeni.
Po dvoletnem premoru letos ponovno prirejamo zdaj že tradicionalni šmihelski božični koncert, ki bo v petek, 30. decembra 2022, po večerni sveti maši (ob 18.30). Pevski zbori iz naše župnije bodo poskušali z glasbo izpostaviti bistvo božiča: ljubezen, s katero se nam Bog razdaja s tem, da je poslal svojega Sina Jezusa Kristusa med nas. Prisrčno vabljeni.

Bralci Božje besede:
4. 12. 2022

7 h: Sonja Muhič in Dominik Hrovat
9 h: Monja Pust in Marija Šenica
10.00: Erika Lozar in Irena Brudar
11. 12. 2022
7 h: Monja Pust in Mihael Blatnik
9 h: Klavdija Kavšek in Gorazd Plut
10.30: Tinka Cvetković in Anka Klemenčič
18. 12. 2022
7 h: Marta Hrovat in Andrej Lukan
9 h: Vladka in Slavko Mohorko
10.30: Bernarda in Marko Hrovat
25. 11. 2022
9 h: Frančiška Pavlin in Lojze Bojanc
10.30: Katja Lozar in Bernard Brudar
1. 1. 2023
9 h: Urška Hrovatič in Darja Bartolj
10:30: Marija Plut in Terezija Balkovec

Cerkev v Stranski vasi v mesecu decembru čistijo in krasijo verniki iz  Stranske vasi.