Avtor: župnik Objavljeno: 29. 01. 2023

Številka 2

 

Pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš
V mesecu februarju pričnemo s postnim časom, ki nas vabi, da se na novo zavemo lastne grešnosti in vsakdanjih razvad, ki našo dušo ovirajo na poti duhovnega napredovanja. Postni čas je namenjen, da globlje zaživimo odnos z Bogom, zato smo vabljeni, da več molimo, se zadržimo v hrani in pijači ter poživimo medsebojno ljubezen, predvsem do ubogih. 
Če na vseh treh področjih naredimo odločen korak, ni bojazni, da bi se zaprli sami vase in postali podobni farizejem, ki so si grdili obraze, da so jih ljudje hvalili zaradi njihovega posta. Tako namen posta ni le zbližanje z Bogom, temveč globlje zavedanje samega sebe in tesnejša povezanost z brati in sestrami v občestvu Cerkve.
Naša dolžnost po cerkveni zapovedi je, da se postimo zapovedane dni. Strogi post je zapovedan za pepelnično sredo in veliki petek, takrat smo vabljeni, da se samo enkrat do sitega najemo. Vsak postni petek smo pozorni, da ne jemo mesnih jedi. Dobro uporabljen čas posta nam pomaga v velikem veselju praznovati velikonočne praznike. Pobožna vnema postnih dni naj nam rodi veliko milosti.

Janez Meglen, kaplan

Obvestila

Božič naj bo celo leto v naših srcih
Pri nas imamo po tradiciji jaslice, ki nas spominjajo na Jezusovo rojstvo, postavljene do praznika Jezusovega darovanja v templju (svečnice). Čeprav se je božični čas liturgično končal s praznikom Jezusovega krsta, pa smo še cel januar ob jaslicah čutili božjo skrb za naše odrešenje. Bog poplačaj vsem, ki ste se trudili s postavljanjem jaslic in se potrudili na različne načine, da je bilo božično praznovanje lepo in duhovno bogato. Naj bo vera v rojstvo Boga prisotna celo leto do naslednjega božičnega praznika.

Adventna akcija Otroci za otroke
Vsako leto so otroci pri verouku vabljeni, da v pripravi na božič mislijo tudi na tiste, ki so revni in mnogi nimajo niti za preživetje. Hvala vam, dragi otroci, ki ste se znali in hoteli odpovedati kakšni malenkosti in vrednost tega darovali za svoje vrstnike v revnih misijonskih deželah.
Razdeljenih je bilo okoli 250 adventnih koledarjev. 29 otrok je prineslo nabiralnike k jaslicam, v katerih je bil njihov dar za njihove vrstnike. Skupaj ste zbrali 341,01 €. Bog vam poplačaj.

Na god svetega Blaža, 3. februarja, boste lahko pri svetih mašah prejeli blagoslov na priprošnjo svetega Blaža, ki je priprošnjik »zoper bolezni grla in vsakršnega drugega zla«.

Srečanje za starše veroukarjev 8. razreda bo 10. februarja 2023 po večerni sveti maši ob 18:40. Starši lepo vabljeni.

Prvo srečanje svetopisemske skupine je za nami. Vabljeni še ostali, da se nam pridružite vsako drugo in četrto sredo v mesecu takoj po večerni sveti maši.

Skupina verouka za odrasle, kjer se bomo poglabljali v našo vero,  pa ima prvo srečanje v sredo, 1. februarja 2023, srečevali se bomo vsako prvo in tretjo sredo po večerni sveti maši.

V mesecu februarju bo redno krščevanje v nedeljo, 26. februarja 2023. Starši, ki želite, da bi bil vaš otrok krščen v mesecu februarju, se čim prej oglasite v župnišču, da se dogovorimo o podrobnostih.

Prihodnja seja Župnijskega pastoralnega sveta bo v ponedeljek, 6. marca 2023, po večerni sveti maši. Člani lepo vabljeni.

Nekateri ste predlagali, da bi razmišljanja, ki jih imamo vsako nedeljo pri minuti za bogoslužje, objavljali na župnijski spletni strani. V prihodnjem tednu bo na spletni strani oblikovana nova podstran, kjer si boste lahko tudi doma prebrali razmišljanja o bogoslužju, pomen različnih drž in kretenj pri sveti maši, o pravilnem pokrižanju in pokleku in še mnogo drugega. Vabljeni k branju in skupaj se potrudimo, da bomo v cerkvi pravilno, čim bolj enotno in Bogu v čast opravljali posamezna bogoslužna dejanja.

Na spletni strani bodo objavljena tudi oznanila, ki jih preberemo v nedeljo pri svetih mašah.

Združenje animatorjev oratorija škofije Novo mesto pripravlja tradicionalne Čips večere z naslovom Na'rjeni po Božji podobi. Naslednje srečanje bo v soboto, 11. februarja 2023, ob 19 h v Zavodu Friderik I. Baraga v Novem mestu. Začne se ob s sveto mašo v kapeli Zavoda, po sveti maši pa sledi srečanje. Na srečanju bomo prepevali na slavilnem večeru skupaj z bendom 2ribi5hlebov.
Mladi lepo vabljeni.

Postni čas 2023
Postni čas vedno začnemo s pepelnično sredo, ko bomo pri sveti maši pristopili k obredu pepeljenja. To nas spomni na našo grešnost in minljivost in da vse, kar smo in kar imamo, prejemamo od Boga. Letos bo pepelnica 22. februarja 2023. Nato pa se bomo 40 dni pripravljali na veliko noč, praznik Jezusovega vstajenja. Kolikor bomo v ta čas vložili truda, toliko več blagoslova in milosti postnega časa bomo doživeli.
Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta. Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.
Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb …), post in zdržek odpadeta.
Za duhovnike, redovnike in redovnice, ki se hranijo doma, ne velja olajšava za petke zunaj postnega časa.
Ves postni čas bomo ob nedeljah ob 15 h in petkih ob 18 h molili križev pot.
Ob nedeljah pripravijo križev pot:
1. postna: člani ŽPS
2. postna: člani starejšega mešanega zbora
3. postna: člani zbora sv. Mihael
4. postna: neokatehumeni
5. postna: križev pot na Ljuben; ob koncu križevega pota bo še sveta maša v cerkvi na Ljubnu.

Vabljeni tudi k postni akciji 40 dni brez alkohola. Gre za simbolno dejanje dolidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola. V Sloveniji je to vsaka četrta družina. Za odpoved alkoholu imamo veliko razlogov.

Duhovne vaje za zakonce
Od 24. do 26. marca 2023 vabljeni zakonci na duhovne vaje, ki jih bomo imeli v Veržeju. To bo čas, ko bosta lahko nekoliko več časa posvetila drug drugemu in vajinemu odnosu. Otroci bodo imeli svoj program in bosta imela zares dovolj časa drug za drugega. Prijave že sprejemamo.

Mestno romanje v Rim in Assisi
Letos bomo iz Novega mesta poromali v večno mesto Rim in kraj Frančiška Asiškega, to je Assisi. Iz Novega mesta bomo šli 27. aprila in se vrnili 30. aprila 2023. Cena romanja je 359 €. V ceno pa je vključeno: avtobusni prevoz, cestnine in parkirnine, 3 polpenzioni v hotelu 3 *, vstopnine, vodenje, nezgodno zavarovanje, DDV itd.  Podrobnejši program si preberite na župnijski spletni strani. Vabljeni na romanje h grobovoma apostola Petra in Pavla.

Oratorij 2023 bo potekal od 26. junija do 2. julija 2023. Starši vabljeni, da počitnice in dopuste načrtujte tako, da se bodo lahko vaši otroci udeležili teh počitniških dni radosti in veselja.

Na svečnico se pri frančiškanih v Novem mestu pričenja lurška devetdnevnica. Vsak dan zvečer bo sveta maša in premišljevanje. Več o programu si boste lahko prebrali na spletni strani frančiškanske župnije.

Bralci Božje besede
Nedelja, 5. februar 2023

7.00 Sonja Muhič, Dominik Hrovat
9.00 Monja Pust, Marija Šenica
10.30   Tadeja in Andrej Špes
Nedelja, 12. februar 2023
7.00 Monja Pust, Mihael Blatnik
9.00 Marjeta Žagar, Žan Pust
10.30 Erika Lozar, Irena Brudar
Nedelja, 19. februar 2023
7.00 Marta Hrovat, Andrej Lukan
9.00 Vladka in Slavko Mohorko
10.30 Tinka Cvetković, Anamarija Butinar
Nedelja, 26. februar  2023
7.00 Jožica Kapš, Nataša Hrovat
9.00 Klavdija Kavšek, Gorazd Plut
10.30 Bernarda in Marko Hrovat
Nedelja, 5. marec  2023
7.00 Sonja Muhič, Dominik Hrovat
9.00 Urška Hrovatič, Darja Bartolj
10.30 Zorka Hrovat, Iztok Kavšek

Krsti v januarju 2023:
Lara Sinkovič, Bülach, Švica,
Krištof Lokar, Birčna vas,
Antonio Pršlja, Brod.
Iskrene čestitke novokrščencem, njihovim staršem in botrom.

Pogrebi v januarju 2023:
Emilija Lovrin, Vidmarjeva ulica,
Anton Rudman, Vrh pri Ljubnu,
Nevenka Jazbec, Regrča vas.
Gospod, daj jim večni pokoj.

O čiščenju in krašenju župnijske cerkve smo govorili na zadnji seji Župnijskega pastoralnega sveta, ki smo jo imeli v ponedeljek, 23. januarja 2023. Delovna skupina je pripravila nov predlog čiščenja in krašenja župnijske cerkve. Donedavni razpored po ulicah ni več deloval, ker je kar nekajkrat ostala cerkev neočiščena; sistem s prostovoljci pa je tudi deloval le eno leto. Skupina je pripravila 20 skupin, ki so sestavljeni iz družin ali več posameznikov. Vsaka skupina bo cerkev počistila za eno nedeljo. Vmes bodo povabljene še razne druge skupine, ki delujejo v naši župniji, in tudi veroukarji in njihovi starši.
Trenutno so termini za tedensko čiščenje zapolnjeni do konca maja. Četudi kdo pravi, da ne umaže cerkev, pa se je potrebno zavedati, da pajčevine, prah in  drugo umazanijo nihče ne daje na strop ali druge površine v cerkvi, kar je vseeno potrebno pospraviti in počistiti. 
Zato vabim še ostale, da se javite za čiščenje cerkve. 
Če imate doma cvetje, ki vam ostaja, ga lahko vedno podarite, da bomo z njim okrasili našo cerkev.

Cerkev v Stranski vasi v mesecu februarju čistijo in krasijo verniki iz Dolenjih Lakovnic.